Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:47, 15. 3. 2012.

| Ekonomija

Obućari sa juga na sajmu u Dizeldorfu

Autor:I.M.Izvor:Južne vesti
SAJAM OBUCE
ilustracija; foto: ekapija.com

Pet kompanija sa juga Srbije izlaže po prvi put svoje proizvode na najvećem sajmu obuće u Nemačkoj, Međunarodnom trgovinskom sajmu koji je juče otvoren u Dizeldorfu.

“Minex”, “Mladenović”, “Stefi Komerc”, “Roberto SS” i “Lotus”, preduzeća  koja su članovi klastera „Koštana“, udruženja proizvođača obuće sa juga Srbije koji su se okupili uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), izlažu svoje proizvode na sajmu na kome ove godine ima  oko 1280 izlagača.

USAID je omogućio kompanijama da otputuju za Dizeldorf u sklopu šire saradnje sa klasterom „Koštana“ koja za cilj ime smanjenje nezaposlenosti na jugu Srbije kroz osnaživanje malih i srednjih preduzeća.

Kako bi im omogućio najbolje startne pozicije i uvećao šansu za prodaju, USAID je organizovao pripremnu posetu Dizeldorfu u septembru 2011. Predstavnici kompanija su takođe prošle godine posetili ovu sajamsku manifestaciju kako bi iz prve ruke dobili uvid u organizaciju sajma. Ove posete organizovane su u saradnji sa Nemačkom privrednom komorom u Srbiji.
Za potrebe sajma, klaster „Koštana“ je u saradnji sa USAD-om izradio poseban štand na kojem su izloženi proizvodi  u Dizeldorfu a uložena su i sredstava u razvoj vizuelnog identiteta i robne marke klastera, sve u cilju povećanja konkurentnosti.

Obućari sa juga Srbije će krenuti stopama industrijskog klastera „ASSTEX“, asocijacije sandžačkih tekstilaca, koji već dve godine posluju u saradnji sa USAID. Ova saradnja omogućila im je izlazak na nova inostrana tržišta u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Nemačkoj i Poljskoj, kao i otvaranje prvog Distributivnog centra u Moskvi.

Tokom proteklih pet godina kompanije koje učestvuju u aktivnostima USAID-ovog Projekta za jačanje ekonomske sigurnosti uspele su da samo na sajamskim manifestacijama u zemlji i inostranstvu ostvare prodaju u iznosu od 12,5 miliona američkih dolara.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: