Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:06, 1. 6. 2012.

| Ekonomija

Proizvodnja blokova od pepela u Nišu?

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
blokovi od pepela
Blokovi od pepela u manjim dimenzijama

Nemačka kompanija “Doktor Luka i Partner” predstavila je danas u Nišu svoju tehnologiju izrade blokova i izolacionih panela na bazi pepela. Traži se način za otvaranje firme u Srbiji.

Ono što ova kompanija nudi je nova vrsta cementa na bazi pepela od koje se prave ekonomični, reciklirajući blokovi i izolacioni paneli. Prema rečima jednog od vlasnika Marčela Luke to je nešto novo za Srbiju, ali i za Nemačku. Luka ističe da je u Nemačkoj rasprostranjenija upotreba izolacionih panela, dok prodaju blokova reguliše tržište.

Marcelo Luka Marčelo Luka- Tržište je preplavljeno blokovima koji se proizvode već postojećom tehnologijom. Kada je reč o izolacionim panelima ima nekoliko konkurentskih kuća, ali Evropa se sve više zalaže za ugradnju lakih, vazdušastih materijala koji štede energiju. Pored toga naši blokovi imaju 40 odsto pepela i 60 odsto vazduha što znači da su potpuno reciklirajući  – kaže Luka.

Nemačka kompanija ima planove i za Niš.

- Mi imamo planove za Srbiju posebno za ovaj deo zemlje. Trudimo se da pronađemo način da plasiramo našu proizvodnju ovde, najviše zbog pepela. Srpske elektrane uglavnom koriste ugalj i tu se kao produkt sagorevanja javljaju planine pepela – rekao je Luka.

U Nišu postoji interesovanje privatnika za ostvarivanje saradnje i pokretanje zajedničke proizvodnje sa firmom “Doktor Luka i Partner” i prema rečima jednog od vlasnika, ukoliko do konkretnih dogovora dođe oni će se truditi da to maksimalno ispoštuju.

- Iz Niša mi bismo mogli da snabdevamo i Beograd i čitavu Srbiju, ali potebncijalno i ostale zemlje u regionu, Bugarsku, Crnu Goru ili Makedoniju – rekao je Luka.

Ukoliko do otvaranja fabrike u Nišu dođe Luka kaže da bi moglo da se zaposli, u zavisnosti od razvijenosti posla, oko 50 radnika, obzirom da je proizvodnja dosta automatizovana. luka-blokovi od pepela Marčelo Luka predstavlja novu ideju

Razgovora je, kako kaže Luka, bilo i sa predstavnicima grada, ali sada, obzirom na nedavno završene izbore, sve je neizvesno, a politička podrška je značajna, naglasio je Luka.

Ko je firma “Doktor Luka i Partner”?

Kompanija “Doktor Luka i Partner” je osnovana 1991. sa sedištem u Berlinu. Kompanija je tipičan primer porodičnog preduzetništva. Otac Marčela Luke razvio je čitav proces, a sin mu se pridružio 2003. i, kako kaže mlađi vlasnik, zajedničkim radom uspeli su da obezbede obrt od 8 miliona evra na godišnjem nivou.

Plan je, prema rečima Marčela Luke, da za 5 godina ta cifra bude između 50 i 75 miliona evra.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Tatjana Prokopovic

    08:41 // 9. 6. 2012.

    Logično je da čovek napravi fabriku tamo gde mu je zemljište džabe i gde ne mora 10 godina da plaća porez na dobit, još za to i dobije 10.000 eur po radniku. Pa da neće možda Beograđani da rade za 20.000 din, ne brini se, železnički transport je idealna stvar, evo npr. može kod nas u Leskovac da dođe i otvori fabriku, ionako imamo prašine i pepela po ulicama koliko hoće, samo gradska vlast da kupi metlu i rešena stvar.

  • dz_abe

    07:07 // 2. 6. 2012.

    prvo pepeo dovezes iz BGD-a a zatim ponovo blokove koje proizvedu nislije odvezes do BGD-a - logicno zar ne...

  • Nikola

    20:58 // 1. 6. 2012.

    Ovaj je neki prevarant garantovano hoce da nam prodaje blok gde je 40% pepela a 100% magla!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: