Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:19, 4. 2. 2015.

| Ekonomija

Zašto “MIN Lokomotiva” ide u stečaj?

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, Jugmedia.info
lokomotiva
Posao pred vratima, a stečaj na pragu; Foto: Arhiva JV

Dok Agencija za privatizaciju nišku “MIN Lokomotivu” šalje u stečaj, direktor preduzeća Slavko Raičević kaže da za to nema nikakvih razloga.

Država je ovog jedinog remontera lokomotiva u regionu stavila na listu preduzeća koja imaju po nekoliko radnika, velike dugove, koja su bez perspektive i za koje je stečaj jedino rešenje. 

Međutim, sa “MIN Lokomotivom” nije takav slučaj - ima 240 radnika, periodične poslove, pre svega za Železnice Srbije, ali i “spasonosan” posao u najavi sa Železnicama Makedonije.

Zbog svega navedenog, direktoru Raičeviću, nije jasna odluka države.

“Lokomotiva” iz sopstvenih prihoda uredno izmiruje obaveze prema državi i zaposlenima. U periodu restrukturiranja remontovano je oko 50 lokomotiva, ugovoren je i veliki posao remonta lokomotiva sa Makedoncima. Međutim, ukoliko država ne obezbedi garancije do 10. februara, ostaćemo sigurno bez tog posla, a to će zaista značiti kraj ove firme - rekao je Raičević, a prenosi Jugmedia.info.

Posao sa makedonskim Železnicama može da se realizuje samo ukoliko država uloži 240.000 evra kao garanciju da će ugovor i biti ispoštovan, a rok za transakciju je sve kraći.

Ipak, 5 miliona evra, koliko bi se zaradilo od tog posla, sada je na dugom štapu, jer se “Lokomotivi” sprema stečaj.

dveri Dveri: Kome smeta opstanak niškog preduzeća?!Upravo su ovakve odluke države, smatraju niške Dveri, “brutalan napad na logiku”.

Kako je moguće da država ima novac u budžetu za subvencije stranim kompanijama ili za plaćanje penala na nepovučene kredite, a nema para za garancije domaćem preduzeću pomoću kojih bi ono moglo da ostvari čak i značajan profit? Ne sugerišemo da se iza ove apsurdne situacije krije kriminalna namera, ali potpuno je suludo da neko želi da upropasti posao koji bi na uloženih par stotina hiljada evra jedno domaće preduzeće učinio rentabilnim - pitaju Dveri nadležne isntistucije.

“Lokomotiva” je u ovu sitauciju dospela, jer se kao preduzeće u restrukturiranju našla na listi za privatizaciju, ali je ostala bez kupca, pa je država po automatizmu pokrenula stečaj.

Direktor Raičević kaže da bi posao sa Makedoncima i remontovanje srpskih lokomotiva preduzeću garantovalo “svetlu budućnost”. Za potpun izlazak iz krize, smatra direktor, neophodno je nalaženje strateškog partnera.

To faktički znači da moramo naći jakog strateškog partnera evropskog ili svetskog nivoa, koji će ovde uložiti u modernizaciju procesa proizvodnje, a država će tu uložiti svoju imovinu - kaže Raičević.

Ipak, država se, po svemu sudeći, odlučila da firmu koja je osnovana pre 125 godina, sa trenutno 240 zaposlenih “otera” u stečaj. 


Višedecenijske muke

stečaj Foto: Arhiva JV“Lokomotiva” je dugo godina poslovala u sastavu Mašinske industrije Niš, prvo kao OOUR, zatim kao društvo sa potpunom odgovornošću i na kraju kao zavisno preduzeće.

2001. godine postala je Akcionarsko društvo “MIN Lokomotiva” gde najviše akcija ima Agencija za privatizaciju.

25.01.2007. godine preduzeće International Railway Sistems d.o.o. Niš (IRS) kupilo je MIN "Lokomotivu", kao i “MIN Vagonku” i “MIN Specijalna vozila”.

Dve godine kasnije zbog nepoštovanja ugovornih obaveza ugovor sa IRS-om je raskinut, a Agencija je donela odluku o restrukturiranju. Nekoliko godina je preduzeće pokušavalo da stane na noge i sada kada je, čini se, na korak od toga, proglašen je stečaj.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • svojislav

    17:01 // 7. 2. 2015.

    Ma sve to da srusimo, izriljamo i posadimo detelinu. NapreDNO!
    Jura da sije kablove, beneton da prede, a narodu dati u EI jos neku salu za proslave, da sve prodamo-samo da igramo.

    • macamaca

      21:10 // 10. 2. 2015.

      Ima dobar odgovor obrazlozenje na www.aikb.net

  • Ing. H. Stankov (MININŽENJERING)

    13:03 // 7. 2. 2015.

    Sramota za gradsko rukovodstvo, jer nije pokazalo trunku interesovanja za spasenje ostataka privrede. Periša, Pešterac, Drvce,... to treba da pokrene nišku privredu - SMEŠNO !

  • Superman

    20:44 // 5. 2. 2015.

    Naopako kosulju? Ma dobro je obucena Al se kopca na ledja :)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: