Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:00, 15. 2. 2012.

| Hronika

Neobična priča o spašavanju starice

Autor:Aleksandar KostićIzvor:Južne vesti
spasavanje

Starica iz zavejane Manojlice kod Svrljiga spašena je nadljudskim naporima vatrogasaca i meštana. Rođaku koji ju je primio pozlilo, zbog čega je hitno prebačen u Knjaževac, a odmah zatim usledilo je spašavanje supruge jednog od spasilaca čiji je porođaj počeo u planini.

spasavanje probijanje kroz sneg do Gordanine kuće

Prava drama odigrala se prilikom nastavka akcije spasavanja starice iz zavejane planinske kuće u zaseoku Tijovica, 3km iznad sela Manojlica, koja je ostala bez ogreva. Dva dana spasici nisu mogli da se probiju. Tek u utorak, trećeg dana izjutra uz pomoć nekoliko meštana ovog svrljiškog sela put je probijen.

U akciji spašavanja najpre se u visokom snegu zaglavio buldožer koji je pokušao da očisti ravni deo prilaza. Ubrzo nakon toga, u snegu su ostala zaglavljena i dva terenska vozila vatrogasno-spasilačke jedinice. Ka planinskoj kući nastavljeno je kretanje motornim sankama koje su na velikom usponu u mekom i dubokom snegu ubrzo stale.

 

spasavanje Gordana sa svojim spasiocima

Spasioci su tada doneli odluku da se, zajedno sa još 4 meštana, probiju uz planinu, kroz sneg pešice. Visina snega prelazila im je na pojedinim mestima i preko glave. Zbog promrzlina i groznice jedan od vatrogasaca morao je da se vrati nazad, a nakon više od 3 sata, uz pomoć lopata i sopstvene volje stigli su do starice.

Zatekli su je u polu-hladnoj sobi kako ubacuje poslednju cepanicu u šporet. Iznemogla od svih životnih muka koje su je zadesile prethodnih godina, kada je izgubila sina, potom i unuka, a onda uspela da se, iako isprebijana, odbrani od pokušaja silovanja jednog meštanina prošle godine, imala je snage da zagrli svoje spasioce. Svakog ponaosob.

Već promrzli i mokri, dvojica vatrogasca i četvorica meštana spustili su kroz visoki sneg staricu i njene četiri torbe sa svim stvarima koje ima, naizmenično je noseći na nosilima i na rukama gde je sneg bio najdublji.

Iz sela je džipom prevezena do Svrljiga, neprestano plačući od sreće što je ostala živa, ne prestajući da se zahvaljuje „svojim spasiocima“.

spasena-starica Spasilac Igor Mihajlović nosi Gordanu na leđima

Odatle je prebačena u Krentu, selo nadomak Knjaževca, gde je imala jedine rođake. Svrljiški vatrogasac, Igor Mihajlović, kroz nepročišćeno selo od snega, staricu je do kuće rođaka nosio na leđima.

Međutim, od iščekivanja i napetosti, njenom bolesnom rođaku je naglo pozlilo. Vatrogasac je smestio staricu i odmah prevezao bolesnika do knjaževačke hitne pomoći.

Ali, tokom vožnje ka Knjaževcu primljen je poziv iz Manojlice, sela odakle je spašena starica. Supruga meštanina koji je sa vatrogascima staricu nosio sa planine počela je da se porađa. Istom čoveku je pre samo nekoliko dana tek operisano dete evakuisano iz zavejanog sela zbog zdravstvenih komplikacija.

Druga vatrogasna ekipa krenula je ka selu, ne bi li trudnicu terenskim vozilom bezbedno kroz sneg prevezli do lekara. Srećom uspeli su i trudnica je prevežena do Doma zdravlja u Svrljigu, odakle je kolima hitne pomoći otišla u niško porodilište.

Danas je rodila zdravog sina, teškog 3.5 kilograma i dugog 53 cm.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • markonjero

    13:46 // 16. 2. 2012.

    ovim ljudima iz svrljiga,vatrogascima,treba izdati orden za hrabrost i za to sto su spasili dosta ljudi

  • Irena Jevtic

    11:56 // 16. 2. 2012.

    Bravo momci, svaka vam cast!!!!!!!!!!!!!!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: