Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:28, 16. 7. 2015.

| Hronika

Posle samoubistva koleginice, policijski sindikat proziva ministra

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
policija.jpg

Dan nakon što se na doljevačkom groblju ubila 33-godišnja inspektorka Policijske uprave u Nišu, što je drugo samoubistvo niškog policijskog službenika za mesec dana, Nezavisni policijski sindikat Srbije od ministra je zatražio hitno otvaranje psihološke preventivne službe.

Inspektorka se upucala službenim pištoljem mesec dana nakon što se policajac stanice u Svljigu obesio u dvorištu porodične kuće.

Iz Sindikata, uz izjavljivanje saučešnja porodici koleginice, ovim povodom od ministra policije Nebojše Stefanovića i premijera Aleksandra Vučića traže "da duboko razmisle o stanju u kome se nalaze policijski službenici, imajuću u vidu težinu posla i stresne situacije na koje nailaze".

Gospodine Ministre, iskreno Vas savetujemo, ne kao sindikalna organizacija, već kolegijalno i drugarski da zastanete i sa svojim saradnicima ozbiljno razmislite da li da nastavite sa psihološko propagadnim pritiskom na taj način što uporno pretećim tonom iznosite u javnost da će sektor unutrašnje kontrole dobiti sve veća ovlašćenja, ponoseći se pritom hapšenjima policijskih službenika, te da kao prioritet preuzmete u svoje ruke hitno stvaranje preventivne psihološke službe, koja će uz maksimalnu primenu svoje svrhe kvalitetno raditi i sarađivati sa policijskim službenicima - piše u saopštenju.

Članovi sindikata ističu i da je u poslednje vreme u Srbiji život sebi oduzelo troje njihovih kolega, što dovode u vezu i sa lošim ekonomskim stanjem zaposlenih u policiji kojima je dva puta umanjena plata.

Odnos starešina prema zaposlenima nazivaju "katastrofalno lošim" i ističu da "MUP ne radi na stvaranju kvalitetne psihološke službe" što ih, kako navode, "dovodi do toga da sve više strahuju da će sve veći broj zaposlenih zapasti u suicidne misli".


PU Niš: Samoubistva nemaju veze sa radom u policiji

Nakon što su u niškoj policiji objasnili da inače ne komentarišu saopštenja Sindikata iako sa njegovim članovima imaju dobru saradnju, istakli su da se ova samoubistva tretiraju isključivo kao lični čin i da u njima nema nikakvih sumnjivih okolnosti.

Tačno je da se bavimo stresnim poslom, ali je bespredmetno njihova samoubistva povezivati sa radom u policiji. Oni su to učinili van službene dužnosti. Slučajnost je što se to desilo dva puta za mesec dana - kaže portparol niške policije Maja Stoiljković.

Dodaje da u Policijskoj upravi u Nišu psihološka služba postoji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • kalimero

    16:59 // 21. 7. 2015.

    To što su izvršili samoubistvo van službene dužnosti ništa ne govori. Ko zna koliki pritisak su trpeli, možda su bili žrtve mobinga.

  • kalimero

    16:39 // 21. 7. 2015.

    šta je sa mobingom u policiji? sa taborima I nekolegijalnosti?

  • goce

    16:46 // 17. 7. 2015.

    Vlado pre dvadesetak godina kada je bilo kako kažeš policajca na svakom koraku ovi na vlasti a i oni pre njih su govorili da smo policijska država, kada je sitacija bila mnogo bolja što se ispostavili kao netačno. Takodje znam čoveka koji je završio dava faksa ali mu ne bih dao ni ovce da čuva. Tako da su poređenja neumesna.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: