Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:54, 25. 9. 2012.

| Hronika

Švercovali bebu od 6 meseci

Autor:M.S.Izvor:Južne vesti
sverc-ljudi-.jpg
arhivska fotografija; foto: RTS

U Nišu i okolini zabeleženo povećanje broja emigranata. Nedavno u kombiju bez prozora pronađeno čak 25 ljudi, a u drugom slučaju sa roditeljima u autu bila i beba.

Reč je uglavnom o ljudima koji pokušavaju da se domognu zapadnih zemalja, pa kroz Srbiju prolaze samo "u prolazu".

Duško Klikovac, šef Odseka za suzbijanje trgovine ljudima u niškoj policiji kaže da je za samo poslednjih 20 dana uhvaćeno 68, a od početka godine 241 ilegalni emigrant.

- Primetno je da se u poslednje vreme ilegalni tranzit obavlja u većim grupama iz zemalja kao što su Avganistan, Pakistan, Somalija, Eritreja, a sporadično Tunis, Alžir... Jedan mali broj zatraži azil u našoj zemlji jer mahom svi žele na zapad. Bebicu sa roditeljima smo poslali u azil iz humanitarnih razloga - kaže Klikovac.

Njima se, kažu u policiji, najčešće izriče novčana kazna, a kako po pravilu nemaju para da plate, kazna se preimenuje u 10 do 15 dana zatvora, dok se organizatori posebno procesuiraju.

- Do sada su protiv naših državljana koji su se usudili da krijumčare ljude, podnete tri krivične prijave, a još neke izvršioce krivičnog dela krijumčarenja ljudi smo na pragu da procesuiramo - kaže Klikovac.

Prema podacima policije, emigranti najčešće ulaze iz Makedonije, a u najvećem broju slučajeva su pronađeni kod naplatnih rampi ili na Železničkoj stanici.


Posebne mere protiv šverca ljudi

Kako su Južne vesti već pisale, u suzbijanje ove vrste kriminala uključeni su i posebni odredi Žandarmerije, koji su opremljeni specijalnom opremom.

Takozvane "termovizijske" kamere omogućavaju pretragu i snimanje terena i tokom noći.

Kako je to izgledalo u jednom slučaju na administrativnoj liniji sa Kosovom možete pogledati u snimku.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: