Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:04, 2. 4. 2013.

| Hronika

Zaboravljena otrovna rakija

Autor:Maja MicićIzvor:Južne vesti
Untitled.jpg
foto: Magacin CEVIN-a

Potencijalno otrovno alkoholno piće “Zozovača”, koja je ukradena iz Centra za vinogradarstvo u Nišu, zaboravljena je uprkos sudskom rešenju da bude uništena.

Sve ostale količine opasne rakije, od koje su umrle 43 osobe, uništene su, kako kažu, još pre deset godina u kruševačkoj Toplani.

Miloš Ristić, direktor Centra za vinogradarstvo i voćarstvo iz Niša, objašnjava da je 2009. izdato sudsko rešenje Policijskoj upravi da se uništi preostalih 700 litara pića proizvođača “Živadinović”. Kontigent je iz kruševačke Toplane, gde je trebalo da bude uništen jer tu postoji oprema za propisanu proceduru, ipak vraćen u Niš.

- Iz Toplane su tada tražili studiju izvodljivosti da bi znali kako će to da utiče na životnu sredinu. Direktor Toplane je rekao da ne sme da se uništi tamo i da ima zabranu inspekcije - kaže Ristić.

Prema rečima Dragana Azdejkovića, direktora kruševačke Toplane, 2003. godine spaljeno je oko 4.000 litara alkoholnog pića “Živadinović, ali 2009. je nedostajao nalog Inspekcije za zaštitu životne sredine.

- Ljudi koji su tada radili u Toplani tražili su da se izjasni i inspektor za zaštitu životne sredine, ali pošto nije bilo njihovog naloga ni nalaza, ta količina je vraćena - kaže Azdejković.

On naglašava da im je dostavljeno samo rešenje Okružnog suda u Nišu o uništenju, ali da nije bio naveden precizan način uništenja i dodaje da ukoliko stigne odgovarajući nalog neće biti problema da piće bude spaljeno.

Portparol Višeg suda u Nišu Tamara Savić Cvetanović kaže da je tadašnji Okružni sud u čijoj je nadležnosti bio predmet, 2009. godine doneo pravnosnažno rešenje da se piće uništi od strane Policijske uprave.

- Policijska uprava obavestila je Okružni sud da postupak nije mogao da se sprovede u Gradskoj toplani u Kruševcu zbog protivljenja Ekološke inspekcije jer je nedostajalo pismeno odobrenje Ministarstva ekologije - kaže Savić Cvetanović.

Ona dodaje da se Sud 2007. godine obraćao Ministarstvu ekologije da dostavi bliže podatke o načinu uništavanja otrovnog pića i organima koji bi trebalo da mu prisustvuju.

Podsetimo, tokom vikenda Iz Centra za vinogradarstvo u Nišu ukradena je rakija koja je 1998. godine zaplenjena, kada su od trovanja umrle 43 osobe, a Policije je pozvala na oprez jer je moguće da se opet nađe na tržištu.

Nekoliko čašica bilo bi kobno

Dr Niko Radulović, vanredni profesor Departmana za hemiju PMF-a u Nišu, objašnjava da je "Zozovača" sadržala veliku količinu veoma otrovnog metanola.

- Opasan je ne samo ako se proguta, već i ako se udišu njegova isparenja. Nažalost, miris, ukus i izgled ove supstance se gotovo ne razlikuje od etanola, običnog alkohola - kaže dr Radulović.

On objašnjava da zato oni koji su 1998. konzumirali “Živadivović” rakiju ni na koji način nisu mogli da znaju da sa njom nešto nije u redu.

- Ukoliko bi neko ponovo uneo veću količinu problematičnog pića koje sadrži metanol, takođe bi ugrozio svoj život. Nekoliko časica je već veoma opasna doza - rekao je dr Radulović.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • I sta sad

    05:32 // 3. 4. 2013.

    Pa sad bi neko trebalo da dobije otkaz i odgovara zbog toga!

  • Nislija

    16:25 // 2. 4. 2013.

    uuuu al je ovaj magacin bio obezbedjen,zajebalo vek!!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: