Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:59, 20. 1. 2011.

| Istražujemo

Ušteda kroz plaćeni nerad

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
pijaca Krive livade

NIŠ - Uprava JKP Tržnica Niš u 2010. godini donela je čak 40 rešenja po kojima su radnici upućivani na plaćeno odsustvo tokom kog su dobijali 80% plate. Rukovodstvo tvrdi da se tako štedeo novac.

Ovakav potez u Tržnici pravdaju ekonomskom krizom, vanpijačnom prodajom ali i povećanjem konkurencije kroz otvaranje mega marketa Tempo, Merkator, Interex i Metro. Time je, kažu, došlo do smanjenja obima posla, ili ,drugim rečima do viška radne snage.

Direktor preduzeća, Nebojša Petrović, kaže da Tržnica nema para za rešavanje socijalnog programa, s obzirom da posluje sa gubitkom, te da su od Grada zatražili oko 12 miliona dinara kako bi rešili ovaj problem.

- Zaposleni su slati na plaćeno odsustvo sa naknadom zarade u visino 80 posto. Rukovodili smo se principom da zaposlenima priznamo veća prava nego što je zakonom predviđeno. Na ovaj način JKP Tržnica Niš je uštedela zarade i prevoza zaposlenih iznos od oko milion dinara - kaže Petrović.

Prema Rešenjima o upućivanju na plaćeno odsustvo, zaposleni ovog preduzeća samo u 2010. godini na "odmoru" su proveli čak 1.775 radnih dana. Pošto godina, računajući i vreme provedeno na odmoru, ima oko 260 radnih dana, to znači da su zaposleni u Tržnici za godinu dana van posla ali uz isplaćenu platu, proveli skoro 7 godina!

Ali, treba napomenuti da su pomenutih 40 rešenja zapravo koristila samo 22 od oko 220 radnika.

Iako očito postoji problem sa viškom radne snage, u Tržnicu su u 2010. godini, uz saglasnost gradonačelnika, primljena najmanje 4 nova radnika.

- Jednostavno, kadar kojim smo raspolagali nije bio odgovarajući i morali smo da primimo nove. To je problem koji imaju sva javna preduzeća - pojasnio je direktor Petrović.

JKP Tržnica Niš upravlja sa tri "zelene pijace", šest "mešovitih", dve "robne" i jednom kvantaškom pijacom.


Prema informacijama do kojih su došle Južne vesti, koje je potvrdio i direktor Petrović, prethodnih dana održan je sastanak sa predstavnicima sindikata upravo na temu plaćenih odsustva.

- Tokom zimskih meseci naši prohodi su drastično manji. Zbog toga sam razgovarao sa zaposlenima oko upućivanja na plaćeno odsustvo na po 15 dana većeg broja radnika, koji bi se rotirali, kao i da zarade isplaćujemo od ostvarenih a ne planiranih prihoda. Ali, ništa nije odlučeno - kaže Petrović.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • igor

    01:30 // 22. 1. 2011.

    Obicno ne komentarisem.. Ali me nerviraju ovakvi: sramota. ljigavo, ...

    Lako je vaditi onu stvar na preduzeće u dubiozi. Moja firma je u sličnoj situacijji pa razumem potez direktora. Mora da sluša one odozgo, nikog ne moe da otpusti, a nema ni za platu, ... A oni isti koji ga stiskaju "pale sindikalce" da protestvuju. Kod mene u firmi imamo 3 sindikata koji brane svačije interese samo ne radnika. Dobijaju direktive od Banane, Mileta Ilića i onog Rajčića...

    Covek je ocigledno vukao iznudjene poteze. Pa harli dejvison otpustio 30 000 radnika, pežp 18 000 a javna preduzeća u nišu koja ne proizvode ništa sigurno ne mogu da budu pozitivna ovako natovarena radnicima.

    Pravi lopovi su u G17 i DS

  • jovica

    19:58 // 21. 1. 2011.

    ko bre nije strucan pa si morao da dovodis ''vece strucnjake'' ... sramota

  • jovica

    19:54 // 21. 1. 2011.

    nije tacno da JKP Trznica nije imala zadovoljavajuci kadar pa je direktor morao da primi nova cetiri radnika ..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: