Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:01, 8. 11. 2010.

| Kultura

Fantastično EKV veče

Autor:S.S.Izvor:Južne vesti

NIŠ - U prepunoj sali kluba Studentsko kulturnog centra na Pravnom fakultetu u Nišu, obeleženo je sećanje na 5. novembar, dan kada je jedna od najkreativnijih muzičkih grupa na Balkanu, Ekatarina Velika prestala da živi.

Tog dana je od raka pankreasa, umro Milan Mladenović frontmen EKV-a koji je svojim magičnim tekstovima i muzikom ostavio dubok trag u istoriji srpskog rokenrola.

Ovaj grad na jugu Srbije je jedini koji se setio da obeleži ovaj datum. Pod nazivom „EKV tribute“, koncert je održala grupa Hetrik, a na repertoaru su bile sve melodije koje su Milan zajedno sa Bojanom, Megi, Žikom i drugim muzičarima svirali osamdesetih i početkom devedesetih godina. Karte za ovaj koncert su rasprodate još pre nekoliko dana tako da se organizator, Studentski kulturni centar(SKC) odlučio da napravi sličan nastup 10. novembra od 21sat.

Pozivi u ovaj centar „za kartu više“ iz drugih gradova Srbije pristigli su kasno tako da je odlučeno da se nešto slično organizuje ponovo, jer za pesmama EKV-a vlada veliko interesovanje posle 16 godina od prestanka rada ove grupe. Zanimljivo je da su se grupice omladine, pripremajući se za koncert, okupljale na Trgu kralja Aleksandra gde su s mobilnih telefona slušali EKV. U publici kluba SKC-a našle su se sve generacije. Od onih koje su stalno išle na koncerte EKV-a do omladine koja se nije rodila kada je ova grupa bila popularna. Bračni par Zorica Milenković i Dragan Kocić su odrastali sa EKV-om i preksinoć su se podsetili starih dana.

- Živeli smo uz EKV. Niš je tada bio rokerski grad. Posebna stvar koju cenim kod Milana Mladenovića je poezija koju je pisao. „Oči boje meda“ ili „Jesen“, dokazuju to - kaže Zorica, profesorka ruskog jezika.

Dragan se seća brucošijade kada je ova grupa „zapalila“ halu „Čair“. EKV je poslednji put gostovao u dvorištu Banovine, daleke 1994. godine sa anplagd verzijom svog opusa, a tada neki od preksinoćnih posetilaca nisu bili rođeni ili su bili jako mladi.

Milena Radenković je jedna od njih, koja je došla s drugaricama da čuje pesme ove grupe. Ona je imala četiri godine kada je ova grupa prestala da svira.

- Moj tata je možda slušao EKV, ali ja nisam. Onda sam pošla u Gimnaziju „Bora Stanković“ u Nišu gde folk ne postoji. U „Bori“, 90 odsto đaka sluša rok, tehno i sličnu muziku. Prijatelji oko mene su „gutali“ EKV tako da se i meni dopalo. Nije bitno što sam ja rođena 1990. godine, ova muzika je večita - kaže Milena.

U razgovoru sa publikom, mnogi su se setili Niša kada se Dušanova ulica zatvarala da bi na raskrsnici (kod kafića Imidž) nastupale grupe Leb i sol, Partibrejkersi, Kerber, Električni orgazam... Setili su se vremena urbanog života grada kada se iz kafića nisu čuli orjentalni zvuci.

„Par godina za nas“, „Krug“, „Srce“ i druge pesme izazvale su bučne aplauze u publici gde je bio i frontmen poznate niške grupe „Novembar“, Goran Kostić-Kosta koji nam je otkrio da je Milan Mladenović voleo Niš.

- Ne smem da lažem, pa moram da kažem da nismo tada bili svesni koliko je EKV dobra ekipa. Bili smo dobri prijatelji. Neću da zaboravim kada je Milan ušao u garderobu Akademije u Beogradu i rekao „e, čuo sam vas, sve što vam treba obratite se meni“. Tada je krenulo poznanstvo i nije bilo prilike da dođe u Niš na koncert, a da se ne javi da bi seli i popili kafu. A moram da napomenem da tada nije bilo mobilnih telefona, zvao me je kući i imam utisak da je u ovom našem gradu, osećao mir. Bio je pošten čovek -priča Kosta.

Aleksandra Strahinić, portparol SKC i Milan Nikolić napominju da je ovo veče bio događaj u kome će se mnogi setiti vremena od pre petnaest i više godina, a slična svirka se očekuje i u narednu sredu.

Ekatarina Velika - Par godina za nas

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Tanja

    08:35 // 9. 11. 2010.

    Naslov potpuno odgovara istini!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: