Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:10, 21. 12. 2010.

| Kultura

"Konstantinovo raskršće" i na engleskom

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti

NIŠ - Bestseler mladog niškog pisca Dejana Stojiljkovića od 17. decembra može da se kupi i u engleskoj verziji.

Zahvaljujući ediciji srpskih romana prevedenih na engleski jezik „Srpska proza u prevodu“, u izdanju Geopoetike, romanu "Konstantinovo raskršće" otvoren je prozor u svet, ka stranoj čitalačkoj publici.

Stojiljković kaže da za njega predstavlja veliku čast da se nađe u zbirci sa imenima kao što su Svetislav Basara, Vida Ognjenović, Srđan Valjarević, ali i veliki uspeh da roman o Nišu izađe u svet.

- Engleski prevod je preduslov da se knjiga nađe u slavističkim centrima na zapadu, to joj je ulaznica za strane izdavače i strane nagrade. Na kraju, to je knjiga o Nišu i to veoma znači gradu. A mene ako se sete na dan bezbednosti.. Grad nije ni na koji način pomogao izdavanje ove knjige a sve je izašlo na veću priču nego što je iko verovao - kaže Stojiljković.

Stojiljković kaže da su mu uzori bili anglosaksonski pisci i da je primetio da se to više može prepoznati u engleskim prevodu nego u srpskom originalu.

- Ako sve bude po planu 2011. "Konstantinovo raskršće" moći će da se nađe i na francuskom, ruskom, slovačkom i makedonskom jeziku - kaže Stojiljković. 


Konstantinovo raskršće

Radnja romana smeštena je pre kraju Drugog svetskog rata u okupiranoj Srbiji. Nacisti tragaju za velikom tajnom Konstantina Velikog, koja može da promeni tok rata.

Prema staroj legendi, klinovi kojima je Isus bio prikovan za krst nestali su nakon Njegovog vaskrsenja. Jedan je umetnut kao deo u kruni koja je vekovima krasila glave vladara, drugi je stavljen na vrh koplja kojem je Gospod bio proboden na raspeću, a treći je pretopljen u sečivo mača... Legenda kaže da će onaj koji bude imao u posedu ove tri svete stvari zavladati svetom. Ista legenda kaže da se treća sveta relikvija nalazi na Balkanu, na jugu zemlje koju potresa građanski rat, u gradu gde je rođen prvi rimski imperator koji je poverovao u snagu Krsta..

Za ovaj roman Stojiljkoviću je novembra 2009. godine uručena nagrada "Miloš Crnjanski". Mesec dana kasnije našao se na listi 10 najvažnijih događaja u oblasti zabave u Srbiji u 2009. godini po izboru novinske agencije Beta. "Konstantinovo raskršće" tako se, kao jedino štampano izdanje, našlo na spisku sa festivalom EXIT i koncertima Madone i AC/DC u Beogradu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: