Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:13, 8. 7. 2012.

| Kultura

Otvorene Horske svečanosti

Autor:Marko Pekić, Nikola MarkovićIzvor:Južne vesti
Hor_19
foto: Marko Pekić

Pred nešto više od hiljadu ljudi na Letnjoj pozornici u niškoj Tvrđavi u subotu uveče su otvorene 24. Internacionalne horske svečanosti.

Svečano otvaranje počelo je u 21h nastupom kombinovanog vokalno instrumentalnog sastava pod dirigentskom palicom Stanimira Redžića, koji je ujedno i kompozitor dela sa početka svečanosti. Hor je uz pratnju orkestra izveo kompoziciju „I Ant je tu“.

Učesnici ovog programa bili su Simfonijski orkestar Niš, Kulturno-umetničko društvo iz Pirota i Etno grupa „Naissus“ iz Niša. Solisti koji su se predstavili publici su etno pevač Jelka Vasić, Irena Petrović, Jelena Mitković i tenor Marko Milanović.

Tokom večeri dodeljena su i posebna priznanja. Za izuzetan doprinos afirmaciji muzičke kulture uručena je nagrada ženskom horu „Collegium musicum“, koju je primila priznata dirigentkinja Darinka Matić Marović.

Nagrada za razvoj horskog pevanja i u ime 125 godina postojanja, „Zlatna značka“ je uručena Crkvenom horu „Branko“ iz Niša, dok je za zalaganje u organizaciji dosadašnjih festivala uručeno priznanje Draganu Stojadinoviću, tehničkom organizatoru Niškog kulturnog centra. horske svečanosti Niš

Na prvoj večeri festivala još su nastupile Dečija crkveno-pevačka družina „Branko“ iz Niša, Hor gimnazije „9.maj“ Niš i Ženski crkveni hor „Prepodobni Rafailo Banatski“ iz Zrenjanina.

Internacionalne horske svečanosti biće održane u periodu od 7. do 10. jula 2012 godine u Nišu.

Učešće na ovogodišnjem festivalu prijavilo je 16 horova iz Srbije i inostranstva, sa oko 500 pevača. Pored omladinskih amaterskih horova, učestvovaće i značajan broj crkvenih pevačkih društava iz Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Horski

    16:48 // 9. 7. 2012.

    Pre bih rekao TRAGEDIJA!

  • Adam ANT

    17:13 // 8. 7. 2012.

    I opet komedija !

    • alkibijad

      00:25 // 9. 7. 2012.

      Ne mogu da komentarisem ocenu da je rec o "komediji" (mada sam veoma sklon da poverujem!) jer sam posle decenija redovnog pracenja JHS pa pa IHS (i kao deo publike ali i clan horova) definitivno izgubio volju da se i prosetam do Tvrdjave. Ali komedija je sigurno to sto je TV BA u najavi monograije o kompozitoru, pedagogu i dirigentu Vojislavu Ilicu, za "pokrivanje" koristila internet fotografije pesnika Vojislava Ilica!!!!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: