Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:44, 9. 11. 2016.

| Kultura

U Nišu predavanje u Rubensovu u čast

Autor:J. ĆosinIzvor:Južne vesti
Rubens
Velikanu slikarstva u čast

Predavanje posvećeno jednom od najvećih slikara u istoriji umetnosti Peteru Paulu Rubensu, Nišlije će moći da poslušaju u sredu 9. novembra od 19 sati u Niškom kulturnom centru. 

O slikaru će govoriti profesor Kamenko M. Marković, predavač Opšte istorije umetnosti novog veka na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici.

Ovim predavanjem Niš će se pridružiti centrima umetnosti u Evropi koje će, počev od novembra ove pa sve do jula iduće godine, na različite načine obeležiti 440 godina od rođenja slavnog slikara - kažu iz NKC-a.

Peter Paul Rubens je rođen 1577. godine u Zigenu u Nemačkoj. Njegov ugodan i srećan život je, kako navode u Niškom kulturnom centru, ostavio dubok trag u njegovoj umetnosti.

Kao zdrav, srećan i  bogat čovek, koji nije osetio nedaće života, on je slikao svetlim bojama, a njegovi ljudi bili su snažni, s obiljem zdravlja, a njegove žene krupne, čulne, s ružičastom bojom kože i srećnim osmesima - dodaju. 

U velikim kompozicijama „Otmica Leukipovih kćeri“, „Persej oslobađa Andromedu“, „Otmica Sabinjanki“, „Parisov sud“, „Vrt ljubavi“, „Trigracije“, „Venerina svečanost“ Rubens je rado slikao, kako kažu, i sebe i svoje dve lepe i gojazne žene, Izabelu Brant i Helenu Furman. U njegovim slikama s mitološkim temama, portretima i scenama iz života, njegova umetnička snaga došla je do svoga punog izraza.


Jedan od najobrazovanijih umova svog vremena

Rubens je, podsećaju, jedan od retkih umetnika koji je još za života stekao onaj prestiž koji i danas uživa i koji mu nijedna od prošlih epoha, kraj svih mena ukusa i teorija, nije osporila. Njegov uticaj ostavio je traga u francuskoj i engleskoj školi osamnaestog veka, a najjače se osetio na samoj flamanskoj umetnosti sedamnaestog veka, već samim tim što je veliki broj njegovih mlađih savremenika prošao kroz njegov atelje.    

Rubensovi pejzaži često predstavljaju velike panorame, a među najznačajnije spadaju: „Zamak Sten“, „Pejzaž s kulom“, „Pejzaž s dugom“.

On je radio sa neverovatnom lakoćom. Njegova fantazija bila je toliko živa da dok su mu naručioci govorili kakvu sliku žele, već crtao skicu koju im je odmah pokazivao, a ushićeni naručioci su se prosto divili sami sebi kako su bili u stanju da stvar tako dobro zamisle - dodaju. 

Bio je jedan od najobrazovanijih umova svoga vremena: govorio je sedam jezika, stajao u prepisci sa najelitnijim umovima svoga doba.

Kamenko M. Marković, koji će održati predavanje o slavnom umetniku je profesor na Katedri za istoriju umetnosti. Učestvovao je na mnogim naučnim skupovima, domaćim i međunarodnim. Objavio u zbornicima, stručnim časopisima i publikacijama više od 300 naučnih radova na srpskom, engleskom, rumunskom, francuskom, makedonskom, bugarskom i češkom jeziku.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: