Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Opstina Palilula

 • taktilna-mapa-bubanj3-foto-dvidojkovic

  Dodirom makete slepi mogu da dožive izgled tri pesnice na "Bubnju"

  Monumentalnost, veličanstvenost, oblik i teksturu spomenika "Tri pesnice" koji se nalazi u niškom spomen-parku "Bubanj" dodirom taktilne makete od sada mogu osetiti i vizuelno doživeti slepe i slabovide osobe. Mapa pesnica postavljena je nadomak spomenika, a delo je mlade akademske vajarke Milene Lazarević.

  (3) detaljnije
 • aleksandar ždrale

  Slučaj Ždrale: Zbog predsednika opštine promenjen Statut, na funkciji bio mimo zakona

  Iako Zakon nalaže da predsednik gradske opštine mora tu funkciju da obavlja “za stalno”, predsednik Palilule Aleksandar Ždrale od sredine 2016. do februara 2019. radio je sa ugovorom na određeno. Sam Ždrale to pravda Statutom, koji je tek godinu dana nakon njegovog imenovanja izmenjen i prilagođen stavkom da predsednik opštine može da radi i na određeno. Stručnjaci, međutim, ocenjuju da je Ždrale dve i po godine radio protivzakonito, jer statut ne može da bude iznad zakona.

  (15) detaljnije
 • pijaca

  Zatvara se pijaca na Delijskom visu, upitno šta će je zameniti

  Tri godine posle otvaranja i ulaganja od 2 miliona dinara, pijaca u niškom naselju Delijski vis biće uklonjena jer je ekonomski neisplativa, potvrdili su iz Opštine Palilula. Napominju da nije određeno šta će se naći na mestu pijačnih tezgi, te da će nova namena prostora zavisiti i od Ministarstva odbrane koje je vlasnik zemljišta.

  (15) detaljnije
 • pijaca-delijski-vis-foto-jv

  2 miliona potrošeno uzalud - pijaca na Delijskom visu pred zatvaranjem

  Tri godine nakon pompeznog otvaranja u predizbornoj kampanji i uloženih 2 miliona dinara u izgradnju i opremanje, pijaca u niškom naselju Delijski vis verovatno će biti uklonjena jer su meštani Javnom komunalnom preduzeću “Tržnica” podneli nekoliko peticija da se uklone tezge.

  (18) detaljnije
 • cokalija

  Donacije na starogradskoj večeri za spomenik Čokaliji

  Predlog idejnog rešenja je tu, a građanskim akcijama Društvo za očuvanje tradicije i ulepšavanje Palilule Sokak i Udruženje zanatlija planiraju i da sakupe novac, kako bi pored Paliluske rampe “nikao” spomenik čuvenom harmonikašu Živojinu Isakoviću - Žiki Čokaliji. Prva od ovih akcija biće “Paliluska priča”, starogradsko veče zakazano za 22. februar, koje će imati cilj da sakupi novac, ali i probudi duh stare Palilule.

  (7) detaljnije
 • cisterna

  Deset meseci vanredno stanje u 4 niška sela zbog neispravne vode

  Žitelji niških sela Donje Vlase, Berbatovo, Vukmanovo i vikend naselja Gabrovac od marta prošle godine muku muče sa pijaćom vodom, zbog čega je još tada proglašena vanredna situacija u Gradskoj opštini Palilula, a i dalje je na snazi. Predsednik Opštine Aleksandar Ždrale tvrdi da situacija nije alarmantna, da je voda trenutno ispravna, ali da stanje na izvorima i zagađenost zavisi od vremenskih uslova.

  detaljnije
 • pare

  Polovina budžeta niških opština za plate, a ostatak - od kulture do asfalta

  Niške opštine Medijana, Pantelej, Crveni Krst, Niška Banja i Palilula će i sledeće godine najviše novca da potroše na plate zaposlenih, a svega polovina para iz budžeta će ostati za potrebe građana i taj deo opštinari planiraju da potroše na socijalnu pomoć, kulturne i sportske manifestacije, dok su im kapitalne investicije asfaltiranje, vodovodna i kanalizaciona mreža.

  (14) detaljnije
 • boban dzunic

  Optužnicu protiv Džunića Viši sud vratio tužilaštvu - zahtevaju još dokaza

  Iako je Više javno tužilaštvo u Nišu podiglo optužnicu protiv niškog odbornika i bivšeg predsednika Opštine Palilula Bobana Džunića, koji se sumnjiči da je proneverio oko 3 miliona dinara iz Opštine, Viši sud je nije potvrdio, već je vratio tužilaštvu. Kako pojašnjavaju u tužilaštvu, postupak je ponovo u fazi istrage, ali do ponovnog podizanja optužnice ne bi trebalo da prođe mnogo vremena.

  (11) detaljnije
 • Roleri

  U petak na Paliluli trka rolerima

  Mališani starosti do 10 godina, koji žele da se nadmeću u vožnji rolera moći će to da učine u petak, 31. avgusta, kažu u niškom klubu Oxigen, na Rolerijadi Opštine Palilula. Za trku koja se održava u Ulici Vojvode Gojka, na Palilulskoj rampi, prijave su besplatne, a početak je zakazan za 17:30.

  (3) detaljnije
 • nikola božić

  Uhapšeni zamenik predsednika i većnik niške Opštine Palilula

  Zbog sumnje da je učestvovao u proneveri oko 1,3 miliona dinara iz kase Opštine Palilula, kako kažu u Ministarsrstvu unutrašnjih poslova, uhapšen je zamenik predsednika Opštine i poverenik Opštinskog odbora SNS Palilula Nikola Božić. Pored njega, dodaju, uhapšen je i opštinski većnik u Paliluli i vlasnik "MM tursa" Milan Andrejić, kao i vlasnik "Prva konsaltinga".

  (14) detaljnije
 • opština palilula

  Predsednici niških opština: Doček Vučića je naša državna obaveza

  Iako demantuju tvrdnje zaposlenih u niškim opštinama, koji kažu da su uslovljeni da sutra dočekaju predsednika Aleksandra Vučića ispred “Leonija”, predsednici svih 5 opština u Nišu će deo svog radnog vremena, koje im plaćaju građani, provesti ispred fabrike, a to vide kao “državnu obavezu”.

  (24) detaljnije
 • Daničićeva ulica

  Konačno počeli radovi u Daničićevoj ulici

  Ulica koju su stanovnici nazvali “Niš na vodi” i koja mesecima zadaje muke onima koji u njoj žive će, prema obećanjima gradske vlasti, uskoro dobiti nove vodovodne cevi i kanalizaciju, jer su radovi konačno počeli, a nakon toga bi Daničićeva ulica trebalo i da se asfaltira.

  (4) detaljnije
 • cisterna

  Cisterne sa pijaćom vodom i dalje u selima na Paliluli

  U selima Berbatovo, Vukmanovo i Donje Vlase i danas će kružiti cisterne sa pijaćom vodom, saopštili su iz Javnog komunalnog preduzeća “Naissus”, u sklopu aktivnosti Štaba za vanredne situacije.

  detaljnije
 • kliziste mramor

  Opet proradilo klizište u Mramoru, situacija zasad mirna

  Klizište u Mramoru zasad miruje, kako kaže predsednik Opštine Palilula Aleksandar Ždrale, ali se pre par dana srušio jedan pomoćni objekat, koji bi uz saglasnost vlasnika trebalo da se sruši. I dalje je na snazi vanredna situacija, dodaje, a na terenu je mirno, jer nema kiše i očekuje se da vodovostaj Nišave i Južne Morave padne.

  (1) detaljnije
 • Cisterna u selima Miljkovac, Paljina i Berčinac Foto: JKP Naissus facebook

  U desetak niških sela i dalje vanredna situacija jer nema pijaće vode

  Stanovnici Vukmanova, Berbatova, dela Gabrovca, Donjeg Vlasa, kao i Ostrovice, Jelašnice, Proseka, Lazarevog sela, Radikine bare, Kunovice i Bancareva ne smeju da piju vodu, jer je neispravna. Zbog problema sa seoskim vodovodima opštine Niška Banja i Palilula proglasile su vanredne situacije, a trenutno je, kažu predsednici ovih opština, situacija mirna, jer nema novih padavina.

  (2) detaljnije
 • poplava

  Proglašena vanredna situacija u Opštini Palilula

  Zbog poplava u naselju 9. Maj kao i zamućene vode za piće u Vukmanovu, Berbatovu, Donjem Vlasu i Gabrovcu proglašeno je vanredno stanje na celoj teritoriji Palilule, saopštava predsednik ove opštine Aleksandar Ždrale. Biće angažovani i vojska i komunalna preduzeća da bi zaštitili zdravlje ljudi, dodaje Ždrale.

  (5) detaljnije
 • poplava

  Ugroženo oko 50 kuća u niškom naselju 9. maj

  Zbog otapanja snega i obilnih padavina aktivirale su se podzemne vode i izlile septičke jame, pa je vodom danima okruženo oko 50 kuća u naselju 9. maj, poplavljeni su podrumi, a voda je ušla i u radionice firmi. Niški Štab za vanredne situacije naložio je aktiviranje pumpi i crpne stanice, kao i da se ulice posipaju šljunkom.

  (5) detaljnije
 • Daničićeva ulica

  Daničićeva ulica čeka proleće

  Iako stanovnici Daničićeve ulice na Paliluli, koju su građani nazvali “Niš na vodi”, više ne žive u blatu, kako kaže Vanča Dimitrov iz Sekretarijata za investicije, jer je privremeno “posipana” da bi mogla da se koristi, rekonstrukcija će biti nastavljena tek na proleće.

  (1) detaljnije
 • dzunic

  Džunić i dalje bez optužnice, istraga se nastavlja

  Ni nakon skoro 6 meseci od kako je u policijskoj operaciji “Signal” uhapšen gradski odbornik Srpske napredne stranke Boban Džunić, zbog sumnje da je u vreme dok je bio predsednik Opštine Palilula iz ove Opštine proneverio oko 3 miliona dinara, kako kažu u Višem javnom tužilaštvu Niš, nije podignuta optužnica.

  (8) detaljnije
 • Daniči

  Daničićeva ulica posle stopirane rekonstrukcije postala "Niš na vodi"

  Već dva meseca nema ni radnika ni mašina u Daničićevoj ulici u Nišu, koja posle kiše podseća na sve osim na ulicu. Građani su razočarani i poručuju nadležnima da ovaj deo grada nije dobra ideja za “Niš na vodi”, a direktor Direkcije za izgradnju Nebojša Lović tvrdi da rade na tome da nađu rešenje i da bi na proleće trebalo da se izmeste cevi zbog kojih radovi nisu nastavljeni.

  (11) detaljnije