Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Opstina Palilula

 • škola Bubanj

  Dvorište Specijalne škole "Bubanj" izabrano za izgradnju vrtića na Paliluli

  Iako je prvobitna lokacija za izgradnju vrtića u niškoj Opštini Palilula bilo dvorište OŠ "Kralj Petar Prvi", roditelji i škola su se pobunili i izabrana je nova - ponovo dvorište škole, ali Specijalne sa domom učenika "Bubanj". Rokovi još nisu poznati, ali jeste da je u pripremi projektno-tehnička dokumentacija i da bi u novom vrtiću u Nišu trebalo da bude mesta za oko 270 dece.

  (6) detaljnije
 • Travnjaci igrališta Mokranjčeva Niš foto N. S

  Stanovnici Mokranjčeve žele uređeno igralište, nailaze na tišinu

  Inicijativa pokrenuta pre nekoliko godina utihnula je, a pre par meseci ponovo je aktivirana - da Mokranjčeva ulica u Nišu dobije uređeno dečje igralište. Stanovnici su pisali peticiju i zakazivali sastanke sa opštinskim i gradskim vlastima, ali za sada im niko nije ponudio konkretno rešenje, zbog čega razmišljaju i da odustanu.

  (9) detaljnije
 • Drvo na putu u Lalincu3; foto: citalac

  Drvo polomljeno u nevremenu u Lalincu danima niko ne sklanja sa puta

  Nevreme koje je pre 5 dana pogodilo Niš i okolinu nosilo je crepove sa krovova, ali i lomilo drveće, a stablo koje je olujni vetar oborio u selu Lalinac i dalje stoji na putu. Predsednik Opštine Palilula Aleksandar Ždrale kaže da će biti sklonjeno, ali ne precizira kada.

  (8) detaljnije
 • oskraljpetarprvi2-foto-ba

  Niška OŠ “Kralj Petar Prvi” protiv izgradnje vrtića u njihovom dvorištu

  Nakon što su saznali da je u planu da u dvorištu Osnovne škole "Kralj Petar Prvi" u Nišu bude izgrađen vrtić, roditelji učenika i nastavnici izglasali su da su protiv te ideje, jer smatraju da će deca ostati bez dvorišta, a i brinu za njihovu bezbednost tokom moguće gradnje. Predsednik Opštine Palilula Aleksandar Ždrale tvrdi da je to samo predlog i ističe da nema razloga za nezadovoljstvo, jer se ne pravi ništa zabavnog sadržaja, već neophodan objekat.

  (44) detaljnije
 • Bazar zdravja NKC

  "Bazar zdravlja" kod Niškog kulturnog centra

  Nekoliko zdravstvenih pregleda, poput merenja pritiska, šećera u krvi, pregleda mladeža ili određivanja masne mase u organizmu, Nišlije će moći da obave besplatno u subotu, 6. jula. “Bazar zdravlja” održaće se, kažu u Opštini Palilula, na platou Niškog kulturnog centra, u Ulici Stanoja Bunuševca.

  (3) detaljnije
 • odloženo Palilulsko veče

  Zbog kiše odloženo Palilulsko veče, održan samo program za decu

  Pljusak koji je počeo pred početak niške Palilulske večeri odložio je muzički deo programa, jer je bina bila poplavljena i nije bilo moguće da se održe nastupi najavljenih ansambala i bendova. U Opštini Palilula kažu da su mališani ipak uživali u programu za decu, a da bi muzičari do kraja juna trebalo da nastupe kod rampe.

  (9) detaljnije
 • Palilulska rampa

  "Železnica" najavila sanaciju pruge kod Palilulske rampe, počinju ove nedelje

  Oštećene šine na deonici koja prolazi kroz niško naselje Palilula, kako kažu u "Infrastrukturama železnice", biće zamenjene. Radovi će, tvrde, početi ove nedelje i trajaće do 15. juna.

  (4) detaljnije
 • tenis ilustracija

  Sportistkinje amaterke sa Palilule dobijaju sportsku opremu

  Devojčice koje su postigle zapažene sportske rezultate ove i prošle godine, dobiće sportsku opremu od Opštine Palilula. Biće nagrađeno pet devojčica, navodi se u odluci niške Opštine, tri teniserke, jedna stonoteniserka i jedna ritmička gimnastičarka.

  (1) detaljnije
 • taktilna-mapa-bubanj3-foto-dvidojkovic

  Dodirom makete slepi mogu da dožive izgled tri pesnice na "Bubnju"

  Monumentalnost, veličanstvenost, oblik i teksturu spomenika "Tri pesnice" koji se nalazi u niškom spomen-parku "Bubanj" dodirom taktilne makete od sada mogu osetiti i vizuelno doživeti slepe i slabovide osobe. Mapa pesnica postavljena je nadomak spomenika, a delo je mlade akademske vajarke Milene Lazarević.

  (3) detaljnije
 • aleksandar ždrale

  Slučaj Ždrale: Zbog predsednika opštine promenjen Statut, na funkciji bio mimo zakona

  Iako Zakon nalaže da predsednik gradske opštine mora tu funkciju da obavlja “za stalno”, predsednik Palilule Aleksandar Ždrale od sredine 2016. do februara 2019. radio je sa ugovorom na određeno. Sam Ždrale to pravda Statutom, koji je tek godinu dana nakon njegovog imenovanja izmenjen i prilagođen stavkom da predsednik opštine može da radi i na određeno. Stručnjaci, međutim, ocenjuju da je Ždrale dve i po godine radio protivzakonito, jer statut ne može da bude iznad zakona.

  (15) detaljnije
 • pijaca

  Zatvara se pijaca na Delijskom visu, upitno šta će je zameniti

  Tri godine posle otvaranja i ulaganja od 2 miliona dinara, pijaca u niškom naselju Delijski vis biće uklonjena jer je ekonomski neisplativa, potvrdili su iz Opštine Palilula. Napominju da nije određeno šta će se naći na mestu pijačnih tezgi, te da će nova namena prostora zavisiti i od Ministarstva odbrane koje je vlasnik zemljišta.

  (15) detaljnije
 • pijaca-delijski-vis-foto-jv

  2 miliona potrošeno uzalud - pijaca na Delijskom visu pred zatvaranjem

  Tri godine nakon pompeznog otvaranja u predizbornoj kampanji i uloženih 2 miliona dinara u izgradnju i opremanje, pijaca u niškom naselju Delijski vis verovatno će biti uklonjena jer su meštani Javnom komunalnom preduzeću “Tržnica” podneli nekoliko peticija da se uklone tezge.

  (18) detaljnije
 • cokalija

  Donacije na starogradskoj večeri za spomenik Čokaliji

  Predlog idejnog rešenja je tu, a građanskim akcijama Društvo za očuvanje tradicije i ulepšavanje Palilule Sokak i Udruženje zanatlija planiraju i da sakupe novac, kako bi pored Paliluske rampe “nikao” spomenik čuvenom harmonikašu Živojinu Isakoviću - Žiki Čokaliji. Prva od ovih akcija biće “Paliluska priča”, starogradsko veče zakazano za 22. februar, koje će imati cilj da sakupi novac, ali i probudi duh stare Palilule.

  (7) detaljnije
 • cisterna

  Deset meseci vanredno stanje u 4 niška sela zbog neispravne vode

  Žitelji niških sela Donje Vlase, Berbatovo, Vukmanovo i vikend naselja Gabrovac od marta prošle godine muku muče sa pijaćom vodom, zbog čega je još tada proglašena vanredna situacija u Gradskoj opštini Palilula, a i dalje je na snazi. Predsednik Opštine Aleksandar Ždrale tvrdi da situacija nije alarmantna, da je voda trenutno ispravna, ali da stanje na izvorima i zagađenost zavisi od vremenskih uslova.

  detaljnije
 • pare

  Polovina budžeta niških opština za plate, a ostatak - od kulture do asfalta

  Niške opštine Medijana, Pantelej, Crveni Krst, Niška Banja i Palilula će i sledeće godine najviše novca da potroše na plate zaposlenih, a svega polovina para iz budžeta će ostati za potrebe građana i taj deo opštinari planiraju da potroše na socijalnu pomoć, kulturne i sportske manifestacije, dok su im kapitalne investicije asfaltiranje, vodovodna i kanalizaciona mreža.

  (14) detaljnije
 • boban dzunic

  Optužnicu protiv Džunića Viši sud vratio tužilaštvu - zahtevaju još dokaza

  Iako je Više javno tužilaštvo u Nišu podiglo optužnicu protiv niškog odbornika i bivšeg predsednika Opštine Palilula Bobana Džunića, koji se sumnjiči da je proneverio oko 3 miliona dinara iz Opštine, Viši sud je nije potvrdio, već je vratio tužilaštvu. Kako pojašnjavaju u tužilaštvu, postupak je ponovo u fazi istrage, ali do ponovnog podizanja optužnice ne bi trebalo da prođe mnogo vremena.

  (11) detaljnije
 • Roleri

  U petak na Paliluli trka rolerima

  Mališani starosti do 10 godina, koji žele da se nadmeću u vožnji rolera moći će to da učine u petak, 31. avgusta, kažu u niškom klubu Oxigen, na Rolerijadi Opštine Palilula. Za trku koja se održava u Ulici Vojvode Gojka, na Palilulskoj rampi, prijave su besplatne, a početak je zakazan za 17:30.

  (3) detaljnije
 • nikola božić

  Uhapšeni zamenik predsednika i većnik niške Opštine Palilula

  Zbog sumnje da je učestvovao u proneveri oko 1,3 miliona dinara iz kase Opštine Palilula, kako kažu u Ministarsrstvu unutrašnjih poslova, uhapšen je zamenik predsednika Opštine i poverenik Opštinskog odbora SNS Palilula Nikola Božić. Pored njega, dodaju, uhapšen je i opštinski većnik u Paliluli i vlasnik "MM tursa" Milan Andrejić, kao i vlasnik "Prva konsaltinga".

  (14) detaljnije
 • opština palilula

  Predsednici niških opština: Doček Vučića je naša državna obaveza

  Iako demantuju tvrdnje zaposlenih u niškim opštinama, koji kažu da su uslovljeni da sutra dočekaju predsednika Aleksandra Vučića ispred “Leonija”, predsednici svih 5 opština u Nišu će deo svog radnog vremena, koje im plaćaju građani, provesti ispred fabrike, a to vide kao “državnu obavezu”.

  (24) detaljnije
 • Daničićeva ulica

  Konačno počeli radovi u Daničićevoj ulici

  Ulica koju su stanovnici nazvali “Niš na vodi” i koja mesecima zadaje muke onima koji u njoj žive će, prema obećanjima gradske vlasti, uskoro dobiti nove vodovodne cevi i kanalizaciju, jer su radovi konačno počeli, a nakon toga bi Daničićeva ulica trebalo i da se asfaltira.

  (4) detaljnije