Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije
Prijavljen

Stojana Novakovica nekada ponos, danas ruglo grada

Dosta putujem i boravim na raznim meridijanima sveta ali tako dotrajalu i prljavu ulicu kao sto je ulica Stojana Novakovica U Nisu davno nisam video. Prosto je neverovatno da centar grada moze biti toliko zapusten i prljav, od korova, izlomljenog asfalta, rupa, preko komunalnog otpada, razne ambalaze, gradjevinskog suta do uginulih zivotinja. Mislim da je grad ispustio iz vida ovaj deo uzeg centra iako Parking servis redovno prolazi, naplacuje parking, odnosi vozila i doprinosi budzetu opstine Medijana. U prilogu je mali set fotografija koji sam juce uspeo da nakupim u jednom prolasku kroz ulicu. Da sam se uvece vratio kroz istu, ako se ne bi udavio u djubretu, onda bi sigurno upao u neku rupu na asfaltu i uganuo zglob. Na zapadu kome svakako tezimo, na ovako ruiniranom trotoaru parking se ne bi smeo naplacivati, a kolovoz bi zatvorili zbog opasnosti za saobracaj. Jos u tursko doba ovo je bila elitna ulica, u njoj su zivele najeminentnije srpske porodice, ulica bila kaldrmisana i cista ko suza, njom su se vozili fijakerom, u nju tajno dolazio knez Mihajlo da bi spremao sa niskim velikanima oslobadjanje grada od Turaka, tu je bio prvi muzej, tu dolazili Stevan Sremac, ucitelj Tasa, Kralj Milan, Nikola Pasic, Todor Stankovic, Milojko Lesnjanin, Branislav Nusic, Aleksandar Deroko i mnogi drugi, da bi sada bilo ruglo i sramota grada. Tu je cak i svojevremeno nikao Prvi istorijsko-etnografski mizej u Nisu. Ulica nosi ime po Stojanu Novakovicu uglednom prosvetitelju, kulturologu i jednom od osnivaca Napredne stranke, koji je takodje jedan period zivota i sam ziveo u ovoj ulici. U ulici osnovano Kolo srpskih sestara u Nisu. Moguce da ova reportaza uvede ovu ulicu u plan redovnog ciscenja i odrzavanja kao sto je uvedena u plan redovne naplate parkiranja i odnosenja nepropisno parkiranih vozila pa njome poput autobuske linije prolazi pauk na svakih 10 minuta. Ako vec ne mogu da vrate ulici stari sjaj i lepotu ili prigodno obeleze njenu vrednost za grad Nis, bilo bi dobro da je barem redovno ciste ili zakrpe kada nije zasluzila nov asfalt i trotoar.

Stojana Novakovica nekada ponos, danas ruglo grada Stojana Novakovica nekada ponos, danas ruglo grada Stojana Novakovica nekada ponos, danas ruglo grada Stojana Novakovica nekada ponos, danas ruglo grada Stojana Novakovica nekada ponos, danas ruglo grada
Podeli sa prijateljima

Ovaj tekst je nastao uz podršku Ministarstva kulture i informisanja kroz program sufinansiranja projekata iz oblasti javnog informisanja.

prijavi problem

Možete postaviti maksimalno 5 fotografija. Dozvoljeni formati su PNG/JPG/GIF, maksimalna veličina 10MB, minimalna rezolucija 600x600px.

Obavesti me o daljim aktivnostima u vezi sa mojim problemom