Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Društvo

"Nišvil" slavi 15 godina volonterizma i raspisuje konkurs ovogodišnji festival

U godini u kojoj će proslaviti 30 godina postojanja Nišvil džez festival obeležiće i 15. godinu volonterizma. Tim povodom raspisali su konkurs za 300 volontera koji će biti raspoređeni u 10 sektora. Iz Nišvila kažu da će zainteresovani moći da se unaprede kroz aktivan i atraktivan volonterski program.

detaljnije
medicinski 3

Dekanica i Perišić o "slučaju Milić": Konačnu reč daće niški Univerzitet, Kardiohirurgija ostaje

Dekanica Dobrila Stanković Đorđević demantuje tvrdnje rukovodioca Kardiohirurgije Dragana Milića da je dobio otkaz po hitnom postupku na niškom Medicinskom fakultetu. Kaže da je komisija imala dobre argumente za negativan izveštaj o Milićevom izboru, ali da sam postupak nije ni završen jer konačnu reč daje Univerzitet. Direktor UKC-a Zoran Perišić ističe da nije tačna ni tvrdnja da će Kardiohirurgija izgubiti status klinike ako Milić više ne bude nastavnik.

(27) detaljnije
usaid

Vera Zakem, USAID: Sloboda štampe je jedno od najvažnijih pitanja našeg vremena

Manipulacija informacijama, izazovi poput mržnje i uznemiravanja koji se šire na mrežama i internetu, jesu neki od izazova u digitalnom svetu, rekla je u intervjuu za Južne vesti Vera Zakem, šef USAID-a za digitalnu demokratiju i prava. Ona dodaje da su dosad i novinari bili žrtve napada na bezbednost, a USAID pomaže novinarima da budu spremni kako bi znali da se zaštite i brane.

(1) detaljnije
Mozaik Niša

Niškoj umetnici "zeleni list", kotlarnica niškog Univerziteta zagađivač godine

Jedna od zaštitnika životne sredine u akciji "Tražimo zagađivača i zaštitnike godine" Radio Beograda 2 i Pokreta gorana Vojvodine jeste umetnica iz Niša Danica Maksimović koja pravi mozaike od elektronskog otpada. Za zagađivača godine proglašena je kotlarnica Univerziteta u Nišu koja, kako su rekli, "i pored najava gradskih vlasti i mnogih tendera, nastavlja da radi i da truje Nišlije".

(1) detaljnije
  • Državni posao

    Državni posao u "15 minuta": Naša stvarnost je toliko iskarikirana da humor nije ni potreban

    Glumci i kreatori humorističkog serijala Državni posao Dimitrije Banjac, Nikola Škorić i Dejan Ćirjaković odigrali su pred Nišlijama u Domu Vojske najnoviju predstavu “Velika seoba arhivatora”. U emisiji “15 minuta” Južnih vesti rekli su da je njihov humor - humor mentaliteta i apsurda i da često ni ne moraju da društveno-angažovane teme karikiraju, jer je stvarnost često upravo takva, ali i da su pozitivno uticali javni sektor u Srbiji.

    (2) detaljnije
  • izbori Niš

    U Nišu ima 226.266 birača - zaključen birački spisak

    Pravo da glasaju 2. juna, kada će u Nišu biti održani lokalni izbori, ima 226.266 birača, saopštila je Gradska izborna komisija nakon Rešenja o zaključenju biračkog spiska i utvrđivanju ukupnog broja Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu. To je manje u odnosu na parlamentarne izbore decembra prošle godine - kada su bila 228.502 birača.

    (14) detaljnije
  • bolnica

    Besplatni preventivni pregledi u prokupačkom Zdravstvenom centru

    Prokupčani koji žele da provere svoje zdravstveno stanje, pre svega krvni pritisak, EKG i urade laboratorijske analize, kvnu sliku i nivo šećera u krvi mogu to da urade besplatno u prokupačkom Zdravstvenom centru u nedelju 19. maja u vremenu od 8 do 17 sati.

    detaljnije
  • Mural-herojima-sa-Pastrika1;-foto:-M.-S

    Jadranska ulica u Nišu postaje ulica Heroja sa Paštrika

    Ako niški odbornici na sednici Skupštine u utorak, 21. maja usvoje predlog, Jadranska ulica kod Tvrđave u Nišu poneće naziv ulica Heroja sa Paštrika.

    (18) detaljnije
  • Opština Vlasotince

    Predstave, folklor i litija za Dane Vlasotinca

    Povodom proslave gradske slave u Vlasotincu će od 19. do 23. maja biti održana manifestacija Dani Vlasotinca, Kulturni centar je pripremio nekoliko predstava, a građani će moći da pogledaju i nastupe folklornih ansambala.

    detaljnije
  • dom zdravlja niš

    U nedelju besplatni preventivni pregledi - EKG, eho abdomena i provera šećera u krvi

    U više od 160 zdravstvenih ustanova u Srbiji, među kojima su i one u Nišu, Vranju, Pirotu, Leskovcu i drugim mestima na jugu, u nedelju, 19. maja od 8 do 17 sati, obavljaće se zdravstveni preventivni pregledi. Svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i uputa, izmere krvni pritisak, urade EKG i ultrazvučni pregled abdomena, i provere nivo šećera u krvi i kompletnu krvnu sliku u laboratorijama.

    (4) detaljnije
  • Univerzitet u Nišu

    Jovan Stepanović jednoglasno izabran za rektora - ko su novi rektor i prorektori

    Savet Univerziteta u Nišu potvrdio je predlog Senata i sa 30 glasova za, od 30 prisutnih članova, aktuelni prorektor i redovni profesor Tehnološkog fakulteta u Leskovcu prof. dr Jovan Stepanović izabran je za novog rektora ove visokoškolske ustanove. Prema njegovom predlogu, za prorektore su izabrani akuelni rektor Dragan Antić, aktuelni dekani Medicinskog i Ekonomskog fakulteta Dobrila Stanković Đorđević i Tadija Đukić, kao i profesori sa Pravnog i Prirodno-matematičkog fakulteta Miroslav Lazić i Dragan Đorđević, protiv koga je vođen predistražni postupak i podnet je optužni predlog.

    (18) detaljnije
  • narodni muzej niš 2

    Niz predavanja o istorijskim ličnostima i događajima Niša na Međunarodni dan muzeja

    Povodom Međunarodnog dana muzeja koji će biti obeležen u subotu, 18. juna, niški Narodni muzej organizovaće 9 predavanja na svojim lokalitetima.

    (4) detaljnije
  • Biramo Niš

    "Biramo Niš": Beneficije i status službenog lica za prosvetne radnike

    Prosvetnim radnicima treba dodeliti beneficije i dati status službenog lica, predlažu iz koalicije “Biramo Niš” i zahtevaju uvođenje i primenu drakonskih kazni prema nasilnicima, uz trajno izbacivanje iz škole, krivične i visoke novčane kazne za roditelje prestupnika i za učenike koji su nasilni u školama.

    (17) detaljnije
  • protest, prosveta

    Prosvetari danas štrajkuju: Bolje da nam "pukne" dnevnica, nego glava

    Subjektivni osećaj nemoći prisutan je kod svakog zaposlenog u školama, nasilje trpe i deca i nastavnici, a ignorisanjem država to nasilje i podstiče, ističu prosvetni radnici koji danas obustavljaju rad zbog napada na njihovog kolegu u Bačkoj Palanci. Ako im po zakonu oduzmu dnevnicu jer danas ne rade, poručuju da je i to bolje nego da im “pukne glava”.

    (25) detaljnije
  • Ćele kula (1)

    Rezultati istraživanja u Ćele-kuli biće predstavljeni početkom juna

    Projekat antropološke analize, rekonstrukcije lica i digitalizacije svih preostalih lobanja junaka uzidanih u Ćele-kuli nalazi se u završnoj fazi. Zbog manjka istorijskih izvora o izgledima ljudi tog vremena, ceo projekat neće biti završen do 31. maja i 215. godišnjice Bitke na Čegru. Ipak, rezultate antropološke analize Nišlije će moći da vide nakon izbora.

    (2) detaljnije
KOMENTAR DANA

Njima ne treba sreća, treba im pobeda.

Nišlija čitalac

Tekst: Ni treća nije bila sreća - niški Radnički u Novom Pazaru odlučuje o baražu

Pronađite nas na: