Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:52, 12. 7. 2012.

| Društvo

Bez direktnog poziva papi za dolazak u Niš

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, Blic
490x370_patrijarh-irinej
Patrijarh Irinej; foto: srbijanet.rs

Patrijarh Irinej istakao je da će Srpska pravoslavna crkva uputiti poziv “najvišoj delegaciji Vatikana” za proslavu 1700 godina od donošenja Milanskog edikta u Nišu.

Patrijarh je naglasio da poziv neće biti upućen direktno aktuelnom papi, već crkvi, ali, kako je istakao, da proslavi u Nišu prisustvuje delegacija na najvišem nivou.

Iako patrijarh smatra da bi dolazak pape bio veoma koristan za Srbiju, prema njegovim rečima ima više prepreka zbog kojih poglavar rimske crkve ne bi došao.

- Papa je i ranije izražavao želju da poseti Srbiju, pa i države prethodne Jugoslavije, opravdanja za njegov nedolazak bila su još uvek sveža sećanja na posledice Drugog svetskog rata, a posebno potonjih ratova i tragedija. Tu su i razlozi papine bezbednosti u Srbiji. Bila bi to tragedija za zemlju i Crkvu, ako bi se nešto desilo poglavaru Rimoktoličke crkve. Naš stav je zato da još nije sazrelo vreme za jednu takvu posetu - kazao je patrijarh.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve ipak smatra da bi dolazak pape na proslavu 17 vekova Milanskog edikta bio veoma koristan za Srbiju.

To bi, prema patrijarhovim rečima, bila nova stranica istorije odnosa pravoslavne i katoličke crkve.

Ipak, kako kaže Irinej, postoje neka mišljenja, medju kojima je i mišljenje ruskog patrijarha, koji kaže da ne bi mogao da dodje u Niš ako bi tu došao i papa.

- Zato je naša crkva donela odluku da pozove poglavare svih pravoslavnih crkava, a drugim crkvama će uputiti poziv za prisustvo sa delegacijama na najvišem nivou - kazao je patrijarh, precizirajući da poziv neće biti upućen na ime aktuelnog pape, već crkvi, ali sa pozivom da u Nišu prisustvuje delegacija na najvišem nivou.

Patrijarh srpski pozdravlja već najavljene susrete između ruske crkve i Vatikana i naglašava da je dijalog rešenje svih problema.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko

    11:23 // 15. 7. 2012.

    Piroman

  • Durlan

    13:52 // 13. 7. 2012.

    sta ce nam onaj fasista da nam plasi decu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: