Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:36, 20. 9. 2011.

| Društvo

"Biće još vozova na jugu Srbije"

Autor:Izvor:
sinobus
ilustracija; foto: balkanphotocontest.com

Ukoliko budemo svi zajedno strpljivi, vozovi na jugu Srbije predstavljaće, kao u neka ranija vremena najvažniji vid javnog prevoza, naglasio je Milan Maksimović, direktor sektora za infrastrukturu preduzeća “Železnica Srbije” tokom sastanka u Prokuplju.

On je, kao i ostali predstavnici preduzeća objašnjavao da je infrastruktura loša, ali i lokomotive i da, dok se ne nabave nove, bitnih pomaka na bolje ne može biti.

- Već smo krenuli u postupak nabavke 12 novih dizel lokomotiva i njih ćemo raspoređivati duž cele Srbije za regionalni saobraćaj. I ovde smo učinili pomak, jer smo pre deset dana pustili saobraćaj na relaciji Niš-Prokuplje. Narednih dana produžićemo liniju do Kuršumlije - najavio je on.

Sastanak kome su, pored predstavnika preduzeća, prisustvovali i načelnik Topličkog okruga, predstavnici političkih stranaka i građani Prokuplja, inicirao je Sindikat radnika železničke infrastrukture Srbije.

Oni tvrde da preduzeće nije ispoštovalo dogovor da će se normalizovati vozni saobraćaj Niš-Merdare i da “Železnica Srbije” ne shvata ozbiljno južnu prugu i postavlja vozove koji se isključuju iz Vojvodine.

- Sa onim što imamo ne možemo da funkcionišemo i ne ostvaruje se ozbiljnost, pre svega prema putnicima. Primer za to je putni pravac Niš-Merdare koji već dve godine ne funkcioniše. Nedavno je uvedena linija Niš-Prokuplje, ali na njoj je šinobus star 35 godina, koji se kvari. Mi samo tražimo da nam konkretno odgovore na pitanja da li će i kada ozbiljno da saobraća voz na ovoj relaciji - kaže predsednik Sindikata radnika železničke infrastrukture Perica Đorđević.

Svi se slažu da linija koja je posle velike pauze proradila nije profitabilna, ali da je značajna. Za samo deset dana od kako je uveden šinobus od Niša do Prokuplja prevezao je 921 putnika, odnosno zaradio 69.000 dinara za 48 polazaka.

- Mi smo zadovoljni i u planu je da se ta linija proširi do Kuršumlije. O Merdaru za sada nema reči, sve dok se ne nabavi nova lokomotiva - kaže Dragan Stanković, direktor sektora za prevoz putnika u Železnici Srbije i dodaje da se linija sigurno neće prekidati.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: