Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:48, 18. 4. 2017.

| Društvo

Direktorka Zavoda za transfuziju oslobođena optužbe, Tužilaštvo podnelo žalbu

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
knezevic
V.d. direktorka Knežević (desno) i njena saradnica oslobođene optužbi; foto: JV arhiva

Osnovni sud u Nišu nepravosnažno je oslobodio optužbe direktorku Zavoda za transfuziju krvi u Nišu Vesnu Knežević i zamenicu predsednika Upravnog odbora Gordanu Stanković, da su navodno sprečile predsednika Upravnog odbora Zavoda da prisustvuje sednici i menjale dnevni red protivno propisima. Tužilaštvo podnelo žalbu na presudu.

Sud je saslušao svedoke i doneo oslobađajuću presudu, jer je, kako piše u obrazloženju, utvrđeno da ni direktorka, ni zamenica predsednika nisu kršile Statut Zavoda kada su sednice Upravnog odbora sazivale i držale bez predsednika.

Na osnovu svega iznetog sud je na osnovu Člana 423. stav 1, tačka 2. Zakona o krivičnom postupku okrivljene oslobodio optužbe da su učinile krivično delo povreda prava na upravljanje - piše u obrazloženju presude.

Oštećenog predsednika Upravnog odbora Slobodana Milenkovića, koji je i podneo krivičnu prijavu, uputili su na parnični postupak.

Ipak, pošto je Osnovno javno tužilaštvo u Nišu u Milenkovićevoj prijavi uvidelo elemente krivičnog dela i pokrenulo postupak pred sudom, ovaj organ je nakon presude, u zakonskom roku, podneo žalbu Osnovonom sudu i sada se čeka njihov odgovor.

Inače, za krivično delo “povreda prava na upravljanje” predviđena je novčana ili kazna do dve godine zatvora.

Podsetimo, Osnovno javno tužilaštvo je optužnicu protiv Kneževićeve i njene saradnice podiglo 5. oktobra 2016. godine.


Već 4 godine u v.d. stanju

Niškim Zavodom za transfuziju krvi već 4 godine rukovodi Vesna Knežević, koja je na ovu funkciju postavljena februara 2013. godine odlukom Vlade, iako je Upravni odbor ustanove Vladi predložio drugog kandidata, a ona nije ni učestvovala na konkursu za izbor direktora.

Iz Zavoda su tada tvrdili da osim toga, Kneževićeva nije ispunjavala ni uslov iz Statuta koji propisuje da direktor mora imati naučni naziv doktor nauka iz oblasti kojom se ova ustanova bavi.

Kako piše u ugovoru o radu koji je Kneževićeva sa Zavodom sklopila 11. marta 2013. godine, a koji je dostavljen novinarima Južnih vesti, ona je po zanimanju doktor medicine, specijalista transfuziolog i već 4 godine obavlja funkciju v.d. direktora Zavoda.

To je suprotno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti u kojem, u Članu 134. piše da se vršilac dužnosti direktora ustanove imenuje “na period od šest meseci”. Međutim, do sada nije bilo reakcije ni nadležnog Ministarstva, ni nadležne inspekcije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Djuram

    20:37 // 19. 4. 2017.

    Zasto se stite takvi direktori?

  • Petronije

    13:12 // 19. 4. 2017.

    I Transfuzija "ima" Pozorište. A, cirkus, kad otopli.

  • prof

    13:50 // 18. 4. 2017.

    Ko je vd direktora od ove dve plavuse na slici

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: