Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:17, 22. 3. 2012.

| Društvo

Doktor donirao opremu klinici

Autor:M.S.Izvor:Južne vesti
mitkovic

Direktor Ortopedske klinike dr Milorad Mitković od novca koji je dobio uz najviše gradskog priznjanje "11. januar" poklonio je klinici savremenu opremu za dijagnostifikovanje preloma i oboljenja kostiju i zglobova.

Ovakav sistem u Srbiji ima trenutno samo niška ortopedska klinika. Ista računarska dijagnostika je, prema rečima niških lekara trenutno hit u Evropi u ovoj grani medicine. 

- Sada operacione sale, ambulante i sama klinika imaju dostupne rentgenske snimke na monitorima daleko većeg kvaliteta od klasičnih snimaka. Ovakvo direktno povlačenje rentgenskih snimaka iz centralne jedinice ne zahteva čak ni diskove, pa je dobijanje rentgenskih snimaka praktično besplatno. Potrebno je samo održavati sistem - kaže dr Mitković.                                                                                                                

Direktor ortopedije dodaje da je kriza u snabdevanju filmovima za rentgenske snimke pretila je da dovede do problema u stručnom radu ortopedsko-traumatološke klinike KC-a Niš, a dovela je do uvođenja najsavremenije tehnologije i do velikih ušteda.

- Kada je došlo do krize u snabdevanju filmovima za rentgenske snimke ortopedski hirurzi su se suočili sa teškoćama u dijagnostici kod preloma i oboljenja koštano-zglobnog sistema. Usledila je brza reakcija i na klinici su osposobljeni kompjuteri za rad na odeljenju i u ambulantama, a za jutarnje sastanke instaliran je video bim. Uzimajući u obzir cenu cd diskova i rentgenskih snimaka, odmah su ostvarene uštede tako da je dobijanje rentgenskih snimaka postalo gotovo 100 puta jeftinije. Pošto je centar za radiologiju već raspolagao sa centralnom jedinicom za digitalne radiografije, na ortopedsko-traumatološkoj klinici su odmah preduzete aktivnosti direktnog povezivanja šest kompjuterskih mesta klinike sa centralnom jedinicom - navodi dr Mitković.

Ovo međutim nije jedini dobitak koji je proistekao iz problema sa rengenskim filmovima. Zahvaljujući saradnji profesora Mitkovića sa Tehničkim fakultetom u Nišu, sada se ovaj napredak sa digitalnim snimcima kombinuje sa novom metodom planiranja operacije.

Na digitalnim snimcima, uz dodatak posebnog softvera sa velikom preciznošću se planira ugradnja svakog veštačkog zgloba na način kako to u našoj zemlji još nije rađeno.

U svetu se na tome upravo radi. Do sada je takvo planiranje moglo da se izvodi pomoću serija providnih folija koje se postavljaju preko rentgenskog snimka ali se zbog svoje zahtevnosti retko gde rutinski primenjivalo. Sada je sve pri ruci na kompjuteru i hirurgu su potrebna samo nekoliko minuta da vrlo precizno isplanira svaku operaciju.  

Da ni ovo nije kraj i da Ortopedsko-traumatološka klinika KC-a Niš ostaje i dalje poznata u svetu ortopedske hirurgije potvrđuje činjenica da se na ove dve kombinovane metode upravo dodaje metoda simulacije hirurške intervencije tako da ortopedski hirurzi sada uvežbavaju faze hirurške intervencije, a na kraju iste simulira se mehaničko opterećenje kosti i zglobova koje pokazuje da li će pacijent odmah posle operacije moći da hoda.

Mitković poznat po svojim pronalascima

Prof. Mitković, širom sveta poznat po svojim pronalascima, kaže da je sada imao priliku da digitalizuje svoju kliniku i da su se time otvorila vrata za primenu metoda 21. veka koje izuzetno povećavaju kvalitet pripreme i izvođenja hirurških intervencija.

Spoljni fiksatori skeleta, izum Mitkovića, dobiće očigledno izuzetno vredno priznanje na naučnom skupu u Evropskoj agenciji za inovacije i patente u Bazelu gde se svrstava u najbolje izume u Evropi. Na tom skupu jedna od tema, koja je unapred izazvala najveće interesovanje stručnjaka iz svetske medicine, biće posvećena upravo inovacijama dr Mitkovića, a dobila je naslov "Srpsko iskustvo u lečenju ratnih povreda i rana s prelomima".

Na ortopedsko-traumatološkoj klinici se godišnje uradi preko 2.200 velikih hirurških intervencija. Među njima su ugradnja veštačkih kukova, kolena, zglobova šake i ramena.

Takođe se rade hiruruške intervencije produženja ekstremiteta i korekcije urođenih i stečenih deformiteta metodama po inoviranju Mitkovića.

Na klinici u Nišu, koja ima međunarodnu reputaciju, operišu se pacijenti sa svih kontinenata. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Miloradovic Ivana-Le

    12:47 // 28. 7. 2012.

    O DR.Miloradu Mitkovicu,sve pohvale i kao coveku i kao strucnjaku!Kod DR.sam dosla sa ocem.Tada sam imala oko 21g,da resi moj problem,tj.da popravi ono sto su u mom gradu,propustili..Bila sam operisana od meninskusa na desnom kolenu,spolja,sa velikim rezom,usivena sa 7 konca.Uz odgovarajuce terapije i rehabilitacije,nije bilo bolje.Prihvatio me je kao svoje rodjeno dete,nasmejan,tih i sa velikom paznjom,koja nama pacijentima,to upravo treba.Uz stalnu kontrolu i van radnog vremena,znao je da dodje od kuce i po par puta da pogleda sve pacijente,da im da toplu rec,utesi,da nadu,da ce sve biti u redu uz osmeh i velikim strpljenjem, koje smo ga mi pacijenti obasipali.Znao je i da pozove od kuce,sestre i pita za svoje a i druge pacijente.Ja sam njegov bivsi pacijent jos pre 25 g.kada sam bila preplasena,uplakana i sa strahom..mada sam po prirodi vesela,saljivog duha i optimista.Laparaskopija,mislim da se tako zove,jos u to vreme je uradjena na mom kolenu sa jedva primetnim u razmaku,2 oziljk

  • Slavoljub Bajin

    00:40 // 7. 4. 2012.

    Uvek ste se trudili i bili pokretač najhumanijih dela u zdravstvu i oblasti koju obrađujete.Nesebično ste prenosili svo Vaše naučno i praksom dokazano znanje svim svojim kolegama i studentima.Ovo je još čin velikog Humaniste i čoveka, još jedna potvrda i dokaz da je Vaša humanost prava, da su Vaša dela i Vaša stručnost usmerena ka nama vašim sugrađanima i potecijalnim pacijentima.Hvala Vam. Vaš bivši pacijent Slavoljub Bajin

  • deki-acl

    19:34 // 22. 3. 2012.

    šta reći osim:
    Milorad Mitković-TZAR...
    veliko HVALA doktore...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: