Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:00, 11. 2. 2015.

| Društvo

Fasada niških arhitekata među najboljima u Evropi

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
fasada
Nagrađena fasada biće i realizovana na zgradi u Ulici cara Uroša

Na međunarodnom sajmu arhitekture i građevinarstva u Minhenu arhitektonski “KontraStudio” iz Niša dobio je nagradu za najbolju fasadu, u konkurenciji od blizu 80 arhitektonskih studija iz 20 evropskih zemalja.

Timu niških arhitekata, koji predvode Zoran Nikolić i Miroljub Stanković, pripala je prva nagrada na evropskom konkursu za dizajn fasada, u kategoriji stambenih objekata sa više od 5 stanova. Ova fasada osmišljena je za zgradu u centru Niša, u Ulici cara Uroša. KontraStudio Nagrada dodeljena na sajmu u Minhenu

Osvojena nagrada je dokaz da smo na pravom putu i preko potrebna podrška da na njemu ostanemo i istrajemo u svojim idejama. Nagrada koja dolazi od stručnog međunarodnog žirija sa zvučnim imenima svakako daje dodatnu težinu - kažu ove niške arhitekte.

Veruju da je fasadu koju su osmislili od ostalih radova izdvojilo to što su koristili dostupne i relativno jeftine materijale. Kažu da je u konkurenciji bilo i puno bogatije obrađenih fasada, kao i znatno većih objekata.

Očigledno da novac i kvadrati nisu bili ključni kriterijumi žirija. Vrlo često u kreativnim disciplinama imate situaciju da se iz raznoraznih ograničenja rađaju odlične ideje. Drago nam je da je u našem radu, žiri prepoznao energiju - kaže Miroljub Stanković.

KontraStudio-Zgrada-u-ul-Cara-Urosa-3D-model-03 Nema mnogo inventivnih i modernih dizajna u arhitekturi u Nišu Nikolić i Stanković ne kriju da u Nišu nema mnogo inventivnosti i kreativnosti u arhitekturi, što je, kako napominju, usko povezano sa stepenom društvenog razvoja i stilom života.

Prava slika sredine je sve ono što vidite dok se krećete bulevarima i ostalim delovima grada. Zbog toga mi svoj posao doživljavamo pomalo misionarski u nadi da ćemo makar jedan delić toga grada preobratiti u nešto lepše i plemenitije - poručuju arhitekte “KontraStudia”.

Osim niškog tima, na ovom konkursu su iz Srbije prvo mesto u kategoriji stambenih objekata sa manje od pet stanova osvojili Miloš i Radica Nedić (N4A studio), dok je drugo mesto u kategoriji zgrada sa više od pet stanova pripalo Vladimiru Lojanici (Proaspekt).

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • nenad milovanovic

    23:12 // 6. 4. 2015.

    divno je da uspevamo da se u danasnje vreme i okruzenje,trendove, koji su ,,neophodni,, da imamo prilike da se posvetimo strucnoj lepoti,odnosno struci i lepoti.

  • marko markovic

    23:22 // 11. 2. 2015.

    Ko je radio prozore na ovom objektu,svaka mu dala..

  • tetkica

    17:04 // 11. 2. 2015.

    Bravo, carevi!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: