Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:27, 21. 9. 2010.

| Društvo

Grejna sezona počinje na vreme

Autor:Jelena StojkovićIzvor:Južne vesti
Sastanak Upravnog odbora Udruženja toplana Srbije

VRANJE - U Vranju je održan sastanak Upravnog odbora Udruženja toplana Srbije, na kome se raspravljalo o problemima sa kojima se suočavaju toplane u Srbiji i predstojećem sastanku sa predsednikom Vlade.

Niko sa sigurnošću nije mogao potvrditi da li će u svim gradovima u početi grejna sezona 15. oktobra, ali su se složili da će se prevazići postojeći problemi i da će najverovatnije biti ispoštovana isporuka.

- Problemi će biti rešeni do početka grejne sezone. Imamo taj problem kada se vrši nabavka energenata, to se plaća u evrima, a mi građanima usluge naplaćujemo u dinarima, tako da uvek postoji taj problem sa usklađivanjem cena. Za nabavku energenata, prema potrebama 57 postojećih toplana u Srbiji treba izdvojiti 350 miliona evra, najviše novca treba za gas, zatim za mazut i nešto manje za ugalj - rekao je Dejan Stojanović, predsednik upravnog odbora Udruženja toplana.

Na skupu je rečeno da je realna cena 94 din po metru kvadratnom, dok trenutno građani Srbije plaćaju oko 70 dinara u proseku, jer su cene različite u svim gradovima.

U Vranju je grejanje 61 dinar po metru kvadratnom, za fizička lica i 171 dinar za poslovne prostorije.

Milovan Lečić, predsednik ovog udruženja smatra da bi što pre sistem toplana trebalo da počne da radi po principu merne energije, tačnije da građani plaćaju onoliko koliko potroše.

- Mi se uvek suočavamo sa problemima i razmišljamo o tome kako da počnemo i kako da završimo grejnu sezonu. Najbolje bi bilo da se grejanje plaća po principu ko koliko potroši. Ukupni kapacitet potrošnje je 6.500 toplotnih megavata, da bi se sprovelo merenje potrošnje, domaćinstva bi trebala da izdvoje po 250 eura – objašnjava Lečić.

Svi na skupu su se složili da problemi sa naplatom postoje u celoj Srbiji. Direktor "Novog doma" u Vranju Goran Petrović rekao je da Vranjanci spadaju među redovnijim platišama, ali da ovo preduzeće trenutno i od fizičkih i od pravnih lica ukupno potražuje 42 miliona dinara.

Tehnički sistemi za početak grejne sezone su u svim gradovima spremni, ali potrebne zalihe ima samo 4, 5 gradova u Srbiji.

Prošle godine se svega nekoliko gradova suočavalo sa problemom isporuke grejanja, dok, će ove godine taj problem imati oko dvadesetak gradova. Niko od prisutnih na skupu nije hteo da precizira da li će svuda grejna sezona početi na vreme, ali je predsednik udružnje Milovan Lečić rekao da će se taj termin najverovatnije ispoštovati.
 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: