Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:00, 23. 2. 2012.

| Društvo

Humani gest za majku i ćerku

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
Slađana Dimitrijević
Slađana Dimitrijević ispred kuće u kojoj živi

Slađana Dimitrijević i njena ćerka Miljana na poklon su dobille šporet "smederevac", a kao privremenu pomoć od "Niške mlekare" i preduzeća "Yumis" dobile su i par paketa hrane.

Inicijatori akcije, novinari televizije "Zona", doneli su i nekoliko paketa odeće i nešto novca prikupljenih od kolega. Akciju je podržala i opština Palilula.

Slađana Dimitrijević

Slađana ima 46 godina i sa dvanaestogodišnjom ćerkom živi u trošnoj kući, koja je zapravo samo jedna soba.

Njih dve žive od 8.000 dinara socijalne pomoći, a od nameštaja imaju samo sto, par stolica, jednu vitrinu i krevet.

Šporet na drva koji je donirala firma "Svetlost" biće porodici od velike koristi za grejanje, ali i pripremu hrane.

- Mnogo sam zadovoljna i presrećna sam. Ja sam to odbolovala, legla sam u krevet i morala sam da pijem lekove za smirenje zbog velike sreće - objasnila je Slađana Dimitrijević.

Tokom zime nekako su uspevale da ugreju sobu manjim šporetom, ali on je zbog starosti dimio. Bilo je teško zagrejati sobu i zbog trošnog zida i rupa na krovu gde je prokišnjavalo. Često su kroz te rupe ulazili miševi i bubašvabe, zbog čega majka i ćerka noćima nisu mogle mirno da spavaju.

Početkom zime dobile su par metara drva, ali druge pomoći odavno nema.

Slađana Dimitrijević

Kako je Slađana objasnila da boluje od epilepsije od osme godine, a 2001. godine imala je hirušku intervenciju zbog tumora. Ipak, iako zbog bolesti ne može da radi, Centar za socilalni rad ne može da joj pruži drugu vrstu pomoći jer nije težak invalid ili nepokretna.

Ćerka Miljana pomaže majci koliko može, a u školi ima poteškoća u praćenju nastave jer nisu u mogućnosti da obezbede kompet knjiga koji košta 13.000 dinara.

Zbog siromaštva u kome živi, učenici njenog odeljenja izbegavaju da se druže sa njom, a neki joj se i podsmevaju. Kako je rekla Slađana, devojčica je ranije pokušavala da pobegne od kuće zbog toga.

Predstavnici opštine Palilula prilikom obilaska ove porodice obećali su da će im dostaviti drva za ogrev i da će već tokom dana nabaviti komplet knjiga za Miljanino školovanje.

U Paliluli žive nasiromašniji građani

Prema podacima Centra za socijalni rad najveći broj socijalno ugroženog stanovništva živi na teritoriji opštine Palilula.

U ovoj opštini nalaze se i dve romske mahale u kojima je pretežno siromašno stanovništvo. Prema nezvaničnim podacima, više od 50% korisnika socijalne pomoći je iz opštine Palilula.

Slađana Dimitrijević o problemima koje ima i pomoći koju je dobila

Kuća Slađane Dimitrijević

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dz_abe

    21:17 // 23. 2. 2012.

    dajte broj racuna, sigurno svako od nas moze uplatiti barem neki dinar ovoj nesrecnoj porodici

  • Igor

    18:31 // 23. 2. 2012.

    Čestitke za sve ljude i preduzeća koji su učestvovali u ovoj akciji.Nažalost, mnogo je takvih primera u našem gradu (i državi uopšte)da ljudi žive u ovakvim pa i gorim uslovima.Mnogima od nas je praktično nezamislivo kako neko uspeva sa 8000 dinara socijalne pomoći da se prehrani i omogući detetu minimum uslova za školovanje a o drugim stvarima da i ne govorim.Neverovatna je i da nikome iz vlasti (kako ove aktuelne tako i svake prethodne)nije palo na pamet da se osnuje neki fond za najugroženije građane a koji bi se finansirao preko naplate računa za struju, komunalije i sl. i to tako što bi npr.50 dinara po računu bila upravo ova stavka kao obavezna.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: