Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:07, 4. 12. 2009.

| Društvo

I Gornja Vrežina bez smeća

Autor:Izvor:Južne vesti

Posle Donjeg i Gornjeg Matejevca, gradska čistoća počela organizovani odvoz smeća i iz niškog sela Gornja Vrežina.

Od danas, svakog petka kamioni niškog Javnog komunalnog preduzeća Medijana, dolaziće u Gornju Vrežinu i sakupljati smeće iz seoskih domaćinstava.

- Palilu smo, tu ispred kuće. Isterujemo po đubrišta, ko gde stigne. A sad, ovo je dobro. Nije skupo a dobro je i korisno - kaže baka koja je izašla ispred kuće da sačeka kamion iz Medijane.

Projekat odvoza smeća sa sela zamišljen je kao samoodrživ, kažu u opštini Pantelej koja je i inicirala njegovu realizaciju.

- Meštani ranije nisu imali gde sa smećem i nastalo je puno velikih divljih deponija. Mi smo do sada evidentirali ukupno 32. Dosta je para do sada potrošeno na čišćenje i odlučili smo da promenimo pristup. Uveren sam da ćemo uskoro imati mnogo manje deponija i zdraviju životnu sredinu - kaže Slaviša Dinić, predsednik opštine.

Dinić kaže da se završava anketiranje meštana Malče i Kamenice, te da se nada da će uskoro krenuti i odvoz smeća iz ovih sela a da se nada da će brzo biti organizovan i odvoza smeća iz Knez Sela, gde problem predstavljaju uske ulice.

Jedan od problema sa kojima su se do sada susreli u JKP Medijana, jeste veliki broj onih koji se "švercuju".

Pošto kamioni Medijane prolaze kroz selo i skupljaju smeće, pored domaćinstava koja su se uredno prijavila i koja plaćaju uslugu, ima i onih koji samo iznesu kante ispred kapije računajući da će Medijana i to da poveze.

Ipak, u Medijani kažu da je postignut dogovor da svi koji su potpisali ugovor o odvozu smeća dobiju posebne nalepnice koje će lepiti na kante, pa će kamion zastajati samo kada vidi nalepnicu.

Smeće se odvozi po ceni od 3,19 dinara po kvadratnom metru efektivnog stambenog prostora, kažu u Medijani i naglašavaju da i tu postoje izuzeci.

S obzirom da često u velikoj kući žive samo baka i deka, koji koriste samo jedan deo kuće, plaća se samo za deo objekta koji je u upotrebi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: