Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:12, 19. 12. 2013.

| Društvo

Internet oterao čestitke u zaborav

Autor:S. Janačković i M. MicićIzvor:Južne vesti
Nova godina
Pisanje čestitki danas je retkost

Novogodišnje želje koje su se nekad najčešće slale čestitkama sa slikom jelke, zimske idile ili Deda-Mraza, poslednjih godina menjaju poruke i mejlovi, pa je u torbama niških poštara sve manje rukom ispisanih želja.

Nova godina Za novogodišnje čestitke sve se više koriste chat aplikacijeDok se starije generacije sa nostalgijom sećaju dana kada je na njihovu adresu stizalo na desetine čestitki od rodbine i prijatelja, među mlađima ima i onih koji poštom nikada nisu primili čestitku, niti su ikada kupili koverat i markicu.

- Ove godine ću prvi put da pošaljem nekoliko čestitki poštom. Ipak ću većini prijatelja da šaljem “elektronske”, preko “whats upp-a” i “viber-a”. Ni to nije loše, ima mnogo zanimljivih “smajlića” kojima možete da prenesete emocije - kaže studentkinja iz Niša Katarina Nikolić.

cestitka-1 Bajkovita zimska idila bila je čest motiv novogodišnjih čestitki.Njoj ipak, kako kaže, nedostaje iščekivanje koje je kao mala imala dok je sa roditeljima otvarala koverte i čitala ko im sve i odakle šalje želje.

Nekada su poštari pred Novu godinu za jedan dan delili po više od 300 čestitki, a danas svega 3 do 4, kaže jedan od njih koji je pošiljke počeo da raznosi još 1985. godine.

- Čestitke danas šalju samo firme svojim klijentima ili poslovnim partnerima, a domaćinstvima stižu samo ako imaju malu decu. Za razliku od nekad, sada smo pretrpani izveštajima iz banaka, katalozima i računima, koje mnogi naši klijenti u šali zovu čestitkama - kaže poštar koji pokriva deo centra grada.

Profesorka psihologije na Filozofskom fakultetu u Nišu Vesna Anđelković kaže da svako vreme nosi svoju priču, a da je danas dominantan “elektronski” model komunikacije. Zato mladi uglavnom čestitke nisu ni pisali, a stariji su naučili da komuniciraju u duhu vremena u kome žive. Nova-godina

Ipak je, kaže profesorka, potpuno drugačije kada upućene želje vidite na displeju nego kada one stignu rukom ispisane na papiru.

- Za slanje čestitke je potrebno vreme i tako angažujete više energije. Birate čestitku i ono što ćete napisati. Danas imate grupne mejlove koje šaljete svima i to je prilično bezlično - kaže Anđelković.

Profesorka dodaje da ima ljudi, koji uprkos dominantnom modelu komunikacije i dalje tendenciozno šalju čestitke kada žele da pokažu bliskost i da im je posebno stalo.

- Možda bi mlađima to bilo smešno, ali verujem da bi onima koji su kao deca dobijali čestitke bilo sentimentalno - kaže profesorka.

Zato će i sama ove godine svoje najbliže obradovati ličnom porukom u koverti.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Sasa Nikolic

    12:02 // 6. 1. 2014.

    U mom slucaju ih nije oterao internet nego postari.
    Cestitke putuju po dve nedelje i stignu kad im vreme nije.

  • Ivan Milovanovic

    23:24 // 19. 12. 2013.

    Cestitke su oko 70 dinara, plus slanje izadje 100 dinara. Obraduj 5 prijatelja ili rodjaka i eto ti trosak..

    • Suzana

      23:02 // 21. 12. 2013.

      danas sam poslala nekoliko cestitki koje su kostale po 10 dinara, ako se ne varam markica je 11 dinara, sve u svemu i nije toliko skupo. naravno da ima i onih skupljih ali nebitno.

  • Coka

    20:03 // 19. 12. 2013.

    Ja i dalje dragim ljudima šaljem čestitke! A i oni meni... :)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: