Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:34, 23. 11. 2010.

| Društvo

Intervju, Meri Vorlik

Autor:Vladimir VeljkovićIzvor:Južne vesti
Meri Vorlik

Američka ambasadorka u Srbiji, Meri Vorlik, boravila je u dvodnevnoj poseti Pirotu. Tokom posete susrela se sa predstavnicima NVO, lokalne samouprave, ćilimarske zadruge kao i sa zaposlenima u TV Pirot, sa kojima je razgovarala o problemima sa kojima se susreću regionalni mediji u Srbiji. Ambasadorka je posetila i osnovnu školu u selu Poljska Ržana koja je obnovljena sredstvima koje je obezbedila Nacionalna garda države Ohajo.

Ovo je Vaša prva poseta ovom kraju. Prema statističkim podacima on je među najsiromašnijim u Srbiji. Da li prepoznajete konkretne problem sa kojima se susreću građani ovog dela Srbije?

Da, svakako. Ali prvo moram da kažem da je Srbija, kao i mnoge druge države u fazi obnavljanja posle velike ekonomske krize. Ja sam tokom poslednjih 10 meseci, koliko sam u Srbiji, dosta putovala i videla posledice ove krize. Zbog toga je veoma važno da i SAD, ali i druge zemlje pomognu Srbiji u obnovi. Zbog toga sam i veoma srećna što sam u Pirotu po prvi put. Upoznala sam Va[eg predsednika opštine ali i druge ljude i iz prve ruke se upoznala sa problemima sa kojima se susrećete. Veoma mi je drago što i lično mogu da kažem i da podsetim da smo i prethodnih desetak godina pomagali Pirotu. Mislim da je važno da se pomoć koja stiže u Srbiju ravnomerno raspodeli na sve delove zemlje. Kada govorimo o Pirotu veoma mi je drago da sada postoji i Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i nadam se da će se stvoriti povoljna atmosfera za investicije. Ja se iskreno nadam da ćemo i dalje razvijati partnerski odnos.

Pomenuli ste pomoć Pirotu. O kojim projektima konkretno govorite?

Sjedinjene Države su tokom proteklih nekoliko godina razvile snažne partnerske odnose sa opštinom Pirot. Preko Američke agencije za međunarodnu saradnju (USAID) Sjedinjene Države obezbedile su 52.000 dolara podrške za Zadrugu “Damsko srce“, kako bi se poboljšao kvalitet etno proizvoda, unapredili uslovi rada žena koje rade u Zadruzi i povećali prihodi, a sve u cilju otvaranja novih i kvalitetnih radnih mesta. SAD su takođe preko USAID-ovog programa Podsticaj ekonomskom razvoju opština (MEGA) uložile 97.000 dolara u razvoj infrastrukture industrijske zone Beg Bašča. Američka pomoć podržala je napore opštine Pirot i Nacionalnog investicionag plana da se napravi funkcionalna industrijska zona koja bi Pirot učinila atraktivnim mestom za investitore. Prošle godine, američka ambasada, preko Ministarstva odbrane SAD, tačnije preko nacionalne garde države Ohajo, obezbedila je 75.000 dolara za renoviranje škole “8. septembar” u selu Poljska Ržana.

Kako birate projekte koje finansirate?

Pre nego sto odgovorim da pomenem i jedan indirektan primer saradnje između naše dve zemlje. NBA tim Oklahoma City Thunders sakupio je i poslao određena sredstva građanima koji su bili pogođeni zemljotresom u Kraljevu. To je odlično. I mi pokušavamo da pomognemo oko konkretnih problema. Zbog toga smo i finansirali obnovu škole u selu u blizini Pirota. Sada radimo analizu da li ćemo pomoći još neku školu ili pomoći razvoju centra za mlade. Trudimo se i da pomognemo u realizaciji programa razmene. Mladim ljudima iz Pirota treba omogućiti da posete SAD, ali i da se tamo školuju. Moramo pronaći način da se sami pojedinci iz naših zemalja povezuju. To treba da bude osnova razvoja naših odnosa.

Jedna od najvećih američkih investicija u Srbiji je u Nišu, fabrika DIN Filip Moris. Da li ste zadovoljni koliko SAD ulažu u Srbiji?

Pa direknih investicija ima oko 1.5 milijarde dolara, ali ja bih volela da je ova cifra još veća. Fabrika Filip Moris je uz US Steel svakako najbolji primer dobre investicije u Srbiji. Sada smo oformili i jednu privrednu komoru koja je i naš partner i sa kojom želimo da privučemo još više investitora. Moram da kažem da je neophodno da i vaša Vlada i lokalne samouprave učine više kako bi se stvorila povoljnija klima za ulaganje.

Pirot je pogranični grad. Kako ocenjujete odnose Srbije sa njenim susedima?

Mislim da je ova godina u Srbiji bila pozitivna i to na mnogo načina. Sada u Srbiji postoji jasan pozitivan odgovor na viziju koju predlaže predsednik Tadić, a tiče se vašeg puta u EU. Mislim da se jasno krenulo u tom smeru. Veliki napori su učinjeni kako bi se popravili odnosi sa susedima. Pirot je blizu granice i ja mislim da odnosi između Srbije i Bugarske nikada nisu bili bolji. Vaš predsednik je razumeo da treba da razvija dobre odnose sa svim zemljama u regionu. To je od suštinske važnosti i na tome insistira i EU.

Vaš suprug je ambassador u Sofiji. Može li Srbija da iskoristi iskustvo Bugarske prilikom puta u EU?

Mislim da je dobro sto Srbija ima izuzetnu priliku da ima uvid kroz šta su prošle ostale zemlje koje su sada članice EU. Pri tome ne mislim samo na Bugarsku, već in a Rumuniju, pa sada in a Hrvatsku koja se nalazi pred vratima unije. Malo pre smo pričali o investicijama, vi morate da vidite njihove primere, i pozitivne i negativne u privlačenju investitora. Morate da radite dodatno kako bi otvorili vrata raznih fondova koji Vam se otvaraju. Ako imate susede koji su kroz sve to prošli onda možete i bolje da razumete i iskoristite priliku koja Vam se pruža.

Za kraj da Vas pitam i o Kosovu? Mislite li da će započeti dijalog između Beograda i Prištine?

Da, veoma sam optimistična po tom pitanju. Verujem da će dijalog početi i to uskoro. I Generalna skupština UN je pozvala obe strane da započnu razgovor. Pozitivan je signal i želja Beograda i Prištine da se sedne za isti sto. Najvažnije je da se krene razgovor o konkretnim problemima koje imaju ljudi na terenu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Горан Ћирић

    11:51 // 23. 11. 2010.

    Госпођа Ворлик каже: " Ali prvo moram da kažem da je Srbija, kao i mnoge druge države u fazi obnavljanja posle velike ekonomske krize." Наравно ни речи да је земља коју поменута госпођа представља малтене потпуно уништила економију Србије пре само десетак година. Захваљујем се госпођи на ситнишу који вади из џепа не би ли нам помогла да превазиђемо "кризу". Њој и њеној земљи "доброта" никада неће бити заборављена.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: