Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:36, 15. 8. 2012.

| Društvo

Kargo centar na 3 puta većoj površini?

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
kargo
Plan kargo centra na niškom aerodromu foto: ekapija.com

Austrijska firma “Ajmaks menadžment” još 2009. planirala je izgradnju kargo centra u Nišu na površini od 8,4 hektara. Poslednji planovi vezani su za površinu od 26,4 hektara, što zahteva izradu novog elaborata.

U pismu o namerama koje je ova kompanija uputila gradonačelniku Niša Zoranu Perišiću, precizirana je ukupna vrednost investicije u iznosu od 61,3 miliona evra. Predviđeno je zapošljavanje 400 radnika i neophodna je površina zemljišta od 26,4 hektara na prostoru pored niškog Aerodroma.

Prema rečima gradonačelnika Niša, ovakve izmene zahtevaju i izradu novog elaborata.

- Novi elaborat mora biti izrađen jer je prvi rađen na zemljištu od 8,4 hektara, a novi na površini od 26,4. Razlika u proceni isplativosti investicije i mogućih potencijala je značajno veća pošto je i prostor koji bi se izuzimao tri puta veći – kaže Perišić.

Gradsko veće je u ponedeljak jednoglasno usvojilo odluku o pokretanju inicijative za izradu elaborata, a firmi “Ajmaks menadžment” (EYEMAXX Management GmbH) dat je rok do 1. septembra.

Nakon izrade elaborata, kako je rekao gradonačelnik, ovaj akt treba da usvoji Skupština Grada i Vlada Srbije.

Početak realizacije projekta treba da bude nakon sticanja zemljišta, a dinamički plan realizacije projekta najkasnije u roku od pet godina.

Gradonačelnik Perišić je naglasio da je otvaranje kargo centra jedinstvena šansa i za razvoj poljoprivrede ovog regiona.

- Izgradnja kargo centra će Nišu dati prioritet i prednost u odnosu na druge gradove. Za nas je važno i bitno formiranje poljoprivredne berze na nivou grada. Poljoprivrednici iz celog regiona će moći preko kargo centra da izvoze svoje proizvode u razne delove Evrope, a podsećam vas cela Srbija ne može da zadovolji potencijale samo jedne Moskve – zaključio je Perišić.

Sa projektom Kargo centra susretali su se i prethodni gradonačelnici, ali do realizacije nije došlo.

Na osnovu prethodnog pisma o namerama, marta meseca ove godine usvojen je elaborat, ali zbog promene površine, kako stvari stoje, u konkretnu realizaciju moći će da se krene tek po usvajanju novog elaborata.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • loglog1973

    15:57 // 15. 8. 2012.

    A od kusura, napravice akva park kod Niske Banje... -.-

  • ;-)))

    12:36 // 15. 8. 2012.

    "Austrijska firma “Ajmaks menadžment” još 2009. planirala je izgradnju kargo centra u Nišu na površini od 8,4 hektara. Poslednji planovi vezani su za površinu od 26,4 hektara, što zahteva izradu novog elaborata."
    http://novasrbijanis.org/?p=347
    "Фирма “Ајмакс /Eyemaxx/” је овај посао добила на тендеру априла 2008. године, при чему је обавеза нишког аеродорма била да најбољем понуђачу преда на коришћење 26,7ha земљишта. За разлику од сличних послова у Нишу, форма “Ајмакс /Eyemaxx/” је за ово земљиште требала да плати око 1.5милион евра при чему је укупна вредност инвестиције 61,3 милиона евра."
    Od kada je 26,7 ha tri puta manje od 26,4 ha ?!

    • :D

      13:11 // 15. 8. 2012.

      Bravo za pronalazak linka! Očigledno je da neko mora opet da uzme pare za novi elaborat, jer ipak prošlo je 2 godine od kada su uzeli pare za prošli, jedino mi nije jasno da li je stvarno neophodno da prođe tih 15 dana da bi se izmenila naslovna stranica prethodnog elaborata :D

    • Zoki

      00:32 // 16. 8. 2012.

      Jeste dobar link, malo sam pregledao po tom sajtu i sad mi je mnogo sto sta jasnije, a narocito me je iznenadila cinjenica da je ustvari jedna mala stranka otvorila sve bitne teme u ovom gradu u protekle cetiri godine. Svaka cast za opoziciono delovanje, ajd da vas vidim sad kad ste postali vlast!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: