Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:07, 4. 6. 2018.

| Društvo

Knjižara NKC-a “Branko Miljković” proradiće ponovo do kraja juna

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
galerija nkc
Stiže svetlo i u NKC; foto: JV

Nakon skoro 3 godine knjižara i galerija Niškog kulturnog centra, preko puta gradske bolnice, moći će da rade i kada zađe sunce jer je NKC platio dug za struju od 700.000 dinara, navodi direktor ove kulturne ustanove Srđan Savić. Rok za “ponovno otvaranje” knjižare i galerije je kraj juna.

Od avgusta 2015, prostor NKC u kom se nalazi galerija i knjižara “Branko Miljković”, na Bulevaru Zorana Đinđića 37, bili su bez struje. Elektrodistribucija je tvrdila da ti lokali nemaju brojilo i da su priključeni nelegalno, a Grad i NKC su prebacivali odgovornost jedni na druge.

Direktor NKC navodi da ne zna kako je došlo do slučaja misteriznog brojila, ali da je sada dug izmiren u dogovoru sa Gradom.

Vlasnik prostora je Niš, to je bilo dugovanje iz prethodnih godina, a pošto je NKC dugo u tom galerijskom prostoru, trudili smo se da taj ceo dug razrešimo i platimo. On je bio oko 700.000 dinara. Imali smo poziciju u budžetu koju smo pripremili za to, platili smo. Najveći deo duga je nastao u naše vreme - kaže Savić.

Kako je knjižara bila bez struje, bila je i bez fiskalne kase, pa će sada moći da radi “u punom kapacitetu”, a Savić kaže da se prostor sređuje, kreči i proširuje i da će radovi biti završeni tokom juna.

Dominiraće stručna literatura i različita kapitalna izdanja, kao što je prvobitno i planirano kada je ta knjižara i osnivana. Niš je akademski grad, ima veliki broj akademaca, intelektualaca, imamo studente koji su bili u drugim sredinama, treba da im bude ponuđena literatura iz raznih oblasti, iz društvenih i prirodnih nauka - navodi Savić.

Galerija je do sada, za razliku od knjižare, funkcionisala i priređivala brojne izložbe, ali samo danju. Savić najavljuje da će uskoro i ovaj prostor biti renoviran, ali ne precizira kad.

Podsetimo, knjižara i galerija Niškog kulturnog centra otvorene su 2013. godine, da bi 2015. bile isključene sa mreže, jer su na nju nelegalno bile priključene. Tadašnja direktorka Bojana Simović je tada rekla kako nije problem u dugu za struju, već da je stvar "tehničke prirode”.

Prema Izveštaju o radu Niškog kulturnog centra za 2015. godinu za "adaptaciju knjižare" plaćeno je 813.540 dinara. Međutim, na šta je tačno potrošen taj novac novinarima Južnih vesti nisu saznali, jer na zvanični zahtev za dostavu dokumentata, u kojem se između ostalog traži i to, iz NKC-a nisu mogli da odgovore, jer nisu imali “ni skener ni štampač".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: