Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:09, 8. 10. 2012.

| Društvo

Kola i u pešačkoj zoni

Autor:Maja MicićIzvor:Južne vesti
f
Foto: Nikola Stanković

Na stazi za bicikliste i delu trotoara namenjenom pešacima duž bulevarskog parka u Nišu, iako je to zabranjeno, svakoga dana su parkirana dostavna vozila.

Na fotografiji koju je poslao jedan od čitalaca Južnih vesti jasno se vidi dostavno vozilo koje je parkirano na sred biciklističke staze, a zauzelo je i veći deo trotoara. Nažalost, ovo je svakodnevna pojava.

U saobraćajnoj policiji nisu želeli da komentarišu konkretan slučaj, ali kažu da postoji mogućnost i da dozvolu za kretanje pešačkom zonom izda Opština.

Iz Opštine Medijana potvrđuju da oni mogu izdati ovakvu dozvolu, ali da se tako nešto nije nikada desilo.

- Nema nikakve šanse da je Medijana ikada bilo kome izdala dozvolu za kretanja pešačkom zonom - objašnjava Saša Markišić, rukovodilac odeljenja za pravne i komunalne poslove.

U ovom delu je ranije postojala zaštitna ograda koja je sprečavala vozače da se kreću trotoarom. Ali, najverovatnije su upravo vozači oštetili deo ograde kako bi dostavnim i privatnim vozilima mogli da dođu do dela rezervisanog za pešake.

Markišić podseća da se u ovom delu grada vozila često kreću žutom trakom što je takođe zabranjeno i da Saobraćajna policija ima pravo da piše kazne nesavesnim vozačima koji voze u ovom delu, ali i onima koji parkiraju na nedozvoljenim mestima. On napominje da se najćešće radi o skupim i "jakim" automobilima.

- Nije neophodno da vozilu priđe "pauk". Ako to nije moguće policija može u svakom slučaju da napiše kaznu - pojašnjava Markišić.

Niš je grad sa jako malo biciklističkih staza, a i njima se često kreću motorna vozila, pa su biciklisti i na ovaj način dodatno ugroženi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nikola

    16:24 // 9. 10. 2012.

    Mogli ste da stavite izvor fotografije, kao i za vest "Nestala tabla sa Pešačkog mosta".
    Ako vam već šaljem fotografije, onda bar stavite moje ime.
    Nepravda da se ispravi, inače ne više da dobijete ni jednu "dojavu".

    E sad, dostavljač se parkirao tu tako što je "uterao" vozilo preko dela gde je nekada davno bila "zaštitna", dozvoli, ograda. Što dalje implicira da je mesta u spornoj žutoj traci bilo. Molim lepo.

    E, zašto nisam slikao spornu žutu traku. Pa tu se ne šetam ni kada sam sam, a kamoli kada guram bebu u kolicima. Umesto da se prosetam sa porodicom po pešačkoj površini, ja moram da se provračim između dostavnih vozila, i motora i skutera koje je neko gore pomenuo.

    I nije tema žuta traka. Ne mešajte ovde babe i žabe.

    • Joca

      13:59 // 11. 10. 2012.

      Sve si to batice lepo reko, samo si zaboravio da pomeneš gajbe i pivsku burad koja na biciklističkoj traci zna da "čeka" po ceo dan. Kao i razne "tezge" koje nisu propisno postavljene i zauzimaju deo pešačke staze, što se i vidi na slici.

  • Branko

    10:28 // 9. 10. 2012.

    Bahatost niških vozača se ogleda i u parkiranju automobila ("4 migavca") u zoni autobuskih stajališta pa čak i na samim stajalištima, pa zbog toga autobusi ne mogu da uđu u stanicu. Zbog svega ovoga je ugrožena bezbednost putnika. Žute trake koje su namenjene samo autobusima i taksi vozilima koriste se kao parking prostor za automobile (Park Svetog Save i pijaca "Boško Buha" su jedan od primera). Da li u Nišu, drugom ili trćem gradu po veličini u Srbiji, postoji saobraćajna policija. Ko je zadužen za kontrolu poštovanja horizontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije u gradu? Da li je signalizacija u gradu postavljena samo radi polaganja vozačkih ispita ili služi u druge svrhe. O parkiranju na zelenim površinama nije potrebno ni govoriti.

  • sale

    09:58 // 9. 10. 2012.

    Resenje je vrlo jednostavno, pisati kazne za svako nepropisno zaustavljanje i u zakon uneti odredbu da registracija automobila nije moguca ako postoje neplacene kazne...

    Za par meseci, haosa u gradu vise ne bi bilo...

    • Milos

      19:25 // 9. 10. 2012.

      Ti ocigledno sedis kuci i ne vozis i zato ostavljas tako pametne komentare.

    • Nidza

      23:09 // 15. 10. 2012.

      Tako je Sale! Da li komunalci (policija) i regularna policija primaju plate? Primaju. Da li u zakonu piše šta se radi u datim situacijama? Piše. I koji je zaključak?

      Neko ne radi svoj posao...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: