Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:23, 4. 10. 2016.

| Društvo

Konji kod Smilovskih jezera leče, smiruju i usrećuju

Autor:B. Marinkov, S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Hiporehabilitacija-foto-Biljana-V
Mališani uživaju u druženju sa konjima; foto: Biljana Marinkov

Oni koji posete Centar za hiporehabilitaciju u netaknutoj prirodi kod Smilovskih jezera u blizini Dimitrovgrada kućama se vraćaju srećniji i zadovoljniji. Da poprave raspoloženje, nauče da jašu, poboljšaju koordinaciju i opšte zdravlje pomažu im najplemenitije životinje.

Konji-Dimitrovgrad-foto-Biljana-Marinkov Kroz obuku prolaze i konji; foto: Biljana MarinkovObuku, posle koje postaju svojevrsni terapeuti, u ovom centru završila su tri konja, a uskoro će im se pridružiti i jedno ždrebe. Defektolog, fizioterapeut i fizijatar koji rade u Centru otvorenom pre 4 godine posetiocima predlažu da svoje "terapeute" dodatno odobrovolje njihovim omiljenim poslasticama, tako da posetioci sa sobom donose kocke šećera, šargrarepu ili jabuke. 

Akreditovani stručnjaci koji rade u centru posetioce prvo upoznaju za konjima, a zatim počinju terapiju.

foto-Biljana-Marinkov Jedan od omiljenih "terapeuta"; foto: Biljana MarinkovKako objašnjavaju, hiporehabilitacija pospešuje socijalizaciju i emocionalni život čini kvalitetnijim, pa je zbog svega toga pogodna u rehabilitaciji osoba sa invaliditetom.

Ona počinje nakon što lekar posle pregleda i konsultacija da odobrenje.

Defektolog koji radi u centru od osnivanja Ana Davitkov kaže da su efekti tretmana višestruki, kako za osobe sa smetnjama i u razvoju, tako i za osobe opšte populacije.  

Sam boravak u prirodi i druženje sa konjima izaziva jedno opšte dobro osećanje kod dece, usvajanjem tehnika jahanja dolazi do poboljšanja koordinacije pokreta, ravnoteže, ispravljanja kičme. Takođe, deci je jahanje zabavno, pa ga ne doživljavaju kao terapiju zbog čega lakše usvajaju nova znanja, razvijaju ljubav i brigu ka životinjama i ka svojim drugarima - kaže ona.

Konji-BIljana-Marinkov "Rade" svakog radnog dana do 10 do 14 sati; foto: Biljana Marinkov

Ona i njene kolege, fizioterapeut Aleksandar Sokolov i lekar fizijatar Ivan Milkov, sa korisnicima rade od maja do oktobra svakog radnog dana od 10 do 14 sati. Na druženje sa konjima u prirodi kod Smilovskih jezera dolaze i posetioci iz Beograda, ali i susedne Bugarske. 

Centar je inače počeo da radi preko udruženja “Balanstra” i kroz projekat Evropske unije, pa je po isteku godinu dana projektnog finansiranja njegov rad nastavila da podržava Opština Dimitrovgrad.

Centar-Biljana-Marinkov Očaravajuće deluje i priroda; foto: Biljana MarinkovIako postoji volja da se programi u Centru za hiporehabilitaciju sprovode tokom cele godine, sada je to nemoguće jer je za takvu organizaciju neophodan zatvoreni prostor, a to znači da su potrebne i donacije. 

Dok se takvi uslovi ne stvore, mališani i odrasli će na hipoterapiju, terapijsko jahanje i sportsko rekreativno jahanje moći samo sezonski. Centar je otvoren za sve koji žele da otkriju blagotvorno dejstvo konja na mnoge bolesti za koje se u svetu zna odavno. 

Ovaj vid rehabilitacije koristi se kod cerebralne paralize, mišićne distrofije, pareze, plegije, autizma, kod smetnji u intelektualnom ili psihosocijalnom razvoju...

Ovaj tekst nastao je uz podršku Opštine Dimitrovgrad.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan Dragišić

    10:29 // 5. 10. 2016.

    Već par godina redovno leti posećujemo Centar za hiporehabilitaciju.Priroda je prelepa a ljudi koji rade sa decom su zaista sjajni.Veliki pozdrav od Jane i Ive

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: