Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:13, 16. 9. 2010.

| Društvo

Krađa šahti u Vranju

Autor:Jelena StojkovićIzvor:Južne vesti
Gradski vodovod Vranje

VRANJE - Neverovatna, ali sve učestalija pojava krađa šahtnih poklopaca i rešetaka za atmosfersku kanalizaciju, sa gradskih saobraćajnih ulica u Vranju, dovodi u opasnost pešake i putnička vozila.

Po rečima generalnog direktora vranjskog „Vodovoda“ Stojana Dimčića, samo u proteklih desetak dana nepoznati lopovi ukrali su u osam ulica 22 liveno-gvozdena poklopca i petnaestak rešetki i oštetili ovo javno preduzeće za preko 700.000 dinara.

- U poslednje vreme, naročito u noćnim satima, ugrožena je bezbednost na gradskim ulicama i uvek preti opasnost od saobraćajnih nezgoda. Šahte su duboke od četiri do pet metara i ko upadne može da se povredi, čak i da izgubi život. Ukoliko se dogodi saobraćajna nesreća, neko upadne u kanalizacionu šahtu ili dođe do oštećenja vozila, odgovornost snose „Vodovod“ i neko iz rukovodstva javnog preduzeća, zato se mi trudimo da revnosnim kontrolama ne dovodimo naše sugrađane u opasnost - pojašnjava Dimčić.

Lopovi odnose i poklopce sa vodomernih šahti, elastične branike pored puteva i saobraćajne znakove, ne prezaju da ukradu i znakove koji vozače i pešake upozoravaju da je kanalizaciona šahta otvorena, jer je odnešen piklopac, kažu u Vudovodu.

Nadležni u vodvodu pokušavaju da u saradnji sa policijom reše ovaj problem i saznaju imena kradljivaca.

- Posle svake krađe, uredno obaveštavamo policiju, koja bi trebalo da kontroliše otkupna mesta starog gvoždja, jer to je jedini iole razuman razlog zašto bi neko krao poklopce za šahtu. Svaki vlasnik otpada dužan je da upiše ime onoga od koga je dobio staro gvožđe, što bi policiji olakšalo da otkrije kradljivce.

Šahtni poklopac sa ugradnjom košta 25.000, a rešetka za atmosfersku kanalizaciju 15.000 dinara.

Lopovi kradu za male pare, jer u otkupnim punktovima kilogram starog gvožđa vredi od 10 do 15 dinara.

Zbog kanalizacione mreže od 180 kilometara, na gradskim ulicama je preko četiri hiljade šahtnih poklopaca i preko hiljadu rešetki, naglasio je Dimčić.

Predpostavlja se da pomenutu kanalizacionu opremu kradu organizovane grupe, jer jedan čovek ne može sam da podigne šahtnu cev, koja je zavisno od tipa i nosivosti teška od 50 do 150 kilograma.

Prema podacima lopovi godišnje u proseku ukradu pedesetak liveno-gvozdenih poklopaca i stotinak rešetaka za atmosfersku kanalizaciju i ojade vranjski „Vodovod“ ze preko 2,6 miliona dinara. Pre dve godine iznenada je u duboku šahtu upala jedna starija vranjska apotekarka, koja je morala da potraži pomoć lekara.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: