Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:45, 12. 12. 2013.

| Društvo

Lekari: Izbegnite petarde

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
petarde.jpg

Da bi sprečili povrede od petardi u predstojećim praznicima, lekari niškog Doma zdravlja apeluju na roditelje da ne dozvole deci upotrebu pirotehnike.

Osim toga što mogu da izazovu opekotine, razderotine kože i tkiva, kao i potkožnog tkiva i mišića, a ponekad i prelome, petarde su opasne po zdravlje jer sadrže i otrovni selen.

- U njima se, pored drugih hemijskih sastojaka, nalazi i otrovni selen. Nakon eksplozije, u vazduhu se talože otrovni gasovi koje udišemo i koji ostavljaju posledice po naše zdravlje - kažu u Domu zdravlja.

Iz ove ustanove poručuju roditeljima da ne poklanjaju petarde deci i da ih ni sami ne koriste i ne daju takav primer mlađima.

- U Srbiji se beleži enorman rast povređene dece i odraslih od petardi, a posebno brine činjenica da je među povređenima veliki broj onih kojima ostane trajni invaliditet. Najčešće se povređuju deca od 5 do 7 godina, a od posledica petardi najčešće invalidi postaju adolescenti od 14 do 18 godina - piše u saopštenju niškog Doma zdravlja.

Među žrtvama pirotehnike često ima i roditelja.

- Stradaju šake, prsti, delovi lica, oči... Lečenja traju mesecima, a prema tvrdnjama, problemi ne nastaju i nakon fizičkog izlečenja - kažu u Domu zdravlja.

U slučaju opekotine, lekari savetuju da se opečeno mesto ohladi mlazom vode ili mokrim peškirom, a nikako ledom. Hlađenje, kako objašnjavaju, usporava i zaustavlja dalje uništavanje tkiva, a povređeno mesto treba sterilno previti, povređenom po potrebi dati analgetik i obavezno se javiti lekaru. 

Na sajtu Doma zdravlja objavljene su i fotografije povreda

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Перица Мали

    16:44 // 13. 12. 2013.

    Молбама се неће ништа постићи.Санкционисати продавце и купце.Закон је јасан само да се спроводи,за оне који га не поштују зна се, прво по џепу јер то у Србији једино пали.Комуналци да оправдају плате.

  • Jole

    13:34 // 12. 12. 2013.

    Ipak bolje spreciti nego leciti. Policajci, komunalci napred! Na bombase i piromane...

  • Jutro

    13:28 // 12. 12. 2013.

    Zasto niste pitali Nadu Macuru za misljenje?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: