Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:14, 12. 10. 2012.

| Društvo

Lepi Brka kuvao u Nišu

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
lepi-brka-naslovna
Gastronomad Lepi Brka

Gastronomad Nenad Gladić, poznatiji kao Lepi Brka, predhodnih nekoliko dana proveo je u Nišu učeći od niških kuvara kako se spremaju ovdašnji specijaliteti.

Boravak u Nišu je deo "mini turneje" tokom koje Brka pravi emisije o kulinarskim specijalitetima juga.

- Što se ljudi tiče jug zaista jeste topao i ovde smo naišli na odlično gostoprimstvo. Trudili smo se da pronađemo autentične ljude. Hrana sama po sebi može da bude dobra, ali bitno je ko će i kako da je priprema i servira. Kada je servira neko ko ima šmeka onda je to pravi začin koji dopunjava jelo - objašnjava Lepi Brka.

brka-10

U "Nišlijskoj mehani", gde je Brka spremao, poslužen je bilješkim urnebesom, moravskom salatom, letnjim ajvarom, belmužem i pečenom paprikom.

Kaže da ovih dana obilaze mesta gde se dobro kuva i da ih lako nalaze jer "lokalci najbolje znaju šta se kod njih dobro sprema". A kako se pripremaju jela karakteristična za ovo podneblje Brki je pokazivala kuvarica Dragica Jovanović.

- U Niš smo došli da uslikamo specijalitete i ljude. Ovde spremamo jagnjeću sarmicu, musaku sa prazilukom i prženiju - kaže Brka.

Dragica radi kao kuvarica 12 godina i tokom pripreme hrane objašnjava Brki kako kasnije sve to treba da se servira. Na primer, musaka se jede kašikom jer je čorbasta, uz nju ide paprika iz turšije, a da je dobro uz jagnjeću sarmicu poslužiti i hladno ovčije kiselo mleko.

- Zanimljivio je raditi s Nenadom. Lepo sarađujemo i dopunjujemo se dok kuvamo. On je iskusan kuvar, pa se brzo snalazi - kaže Dragica.

Prethodnih dana ekipa emisije "Gastronomad" u Nišu je posetila i Nebojšu Stamenovića, poznatijeg kao Neša Travka i Indijaca Roia koji već dugo živi ovde. Posetili su i kafanu "3 fenjera" u Ostrovici gde su sa spremali goveđe repove.

brka2

- Ponekad je teško napraviti jasnu granicu koje je jelo karakteristično za koje mesto jer međusobno kulture imaju dosta sličnosti, ipak nekako se nađu ona najprepoznatljivija i autentični specijaliteti dobrog ukusa - kaže Brka.

Kako saznajemo, već danas kuvar putuje za Belu Palanku gde će pripremati banice i vrtke.

U subotu će u "Gradskoj mehani" u Vranju učiti kako se priprema tarana đuveč, a tamošnje starije domaćice sastaće se s Brkom u dvorištu kuće Bore Stankovića kako bi mu pokazale kako se pravi samsa.


Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko Kukurekovic

    01:17 // 11. 7. 2013.

    Reč prethodno je primer za glasovnu promenu jednačenje suglasnika po zvučnosti. Tako da će se zvučni glas D ispred bezvučnog glasa H zameniti bezvučnim glasom T. Tako da je pravilan izraz prethodno :)

  • gordana

    13:45 // 28. 6. 2013.

    Nisam dobila trazeni recept.

  • Gordana

    12:33 // 25. 6. 2013.

    Molim Vas recept za indijski sutlijas (od rezanaca) KIR - koji je kuvao indijac koji zivi u Nisu.
    Hvala

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: