Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:47, 28. 1. 2011.

| Društvo

Leskovac: ukinuta dopunska zaštita

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
Skupština opštine Leskovac

LESKOVAC – Gradska Skupština Leskovca, posle višečasovne rasprave, ukinula je novčanu nadoknadu korisnicima boračke i invalidske dopunske zaštite koja nije isplaćivana poslednjih pet godina, što je dovelo do sudskih sporova.

Za razliku od predstavnika opozicije, koji su se zalagali da se nastavi isplata tog dodatka, vladajuća koalicija je prihvaitila zaključak Gradskog veća i stav gradskog javnog pravobranioca Ninoslava Cvetkovića.

U leskovačkoj opštini pravo na ovu nadoknadu imalo je 117 boraca NOR-a, ali kako nije isplaćivana poslednjih pet godina, 68 korisnika tužilo je lokalnu samoupravu i ukupan iznos njihovih potraživanja iznosi oko 30 miliona dinara, ne računajući sudske troškove koji se kreću od 50 do 80.000 dinara.

- U pojedinačnim iznosima, dugovanja prema korisnicima ove zaštite kreću se od 350 do 800 hiljada dinara – precizira Ninoslav Cvetković, gradski javni pravobranilac.

U pravobranilaštvu naglašavaju da ne poseduju podatke da li ima živih boraca, korisnika nadoknade, ali se pred sudom, zajedno sa advokatom, pojavljuju njihovi naslednici, kojima je to pravo prenete posle smrti korisnika boračke zaštite. Odluka o isplati boračkog dodatka iz budžeta grada u Leskovcu je doneta 1992. godine, ali od 2005. godine nije isplaćivana.

Posebnom uredbom Vlade Srbije 2006. godine prestala je da važi obaveza lokalnih samouprava da isplaćaju ovaj dodatak, ali u Leskovcu odluka nije stavljena van snage.

Borački dodatak, odnosno dopunska zaštita, kreće se u mesečnom iznosu od 1.000 do 11.500 dinara, što je zavisilo od (ne)sposobnosti korisnika toga prava. U samom gradu pravo na taj dodatak ima 20, u Manojlovcu 16, Miroševcu 6, a u selu Razgojni 29 žitelja.

U Leskovcu, prema ocenama pravobranilaštva, očekuje da još neki dosadašnji korisnici prava na ovaj dodatak podnesu tužbu i mogla bi da se očekuje blokada budžeta grada za više od 100 miliona dinara.
 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: