Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:47, 4. 4. 2012.

| Društvo

Misirka se seli iz centra

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
Misirka
Misirka

Uduženje "Zooplanet" organizuje akciju zbrinjavanja misirke koja već neko vreme živi u parku preko puta Osnovnog suda u Nišu.

U akciji će učestvovati desetak volontera ovog udruženja. Oni su uputili i javni poziv za pomoć vatrogasnoj službi i Policijskoj upravi kako bi što efikasnije sproveli akciju.

Članovi "Zooplaneta" pripremili su i mreže kako bi misirku što bezbednije uhvatili. Javno komunalno preduzeće "Mediana" pozajmilo je specijalnu opremu za hvatanje ptica.

- Ranije smo odlučili da misirka ostane u centru grada kao atakcija jer se ona tu već odomaćila i slobodno je šetala. Međutim, zbog brojnih telefonskih poziva, mejlova i poruka na Fejsbuku koje su nam slali građani zabrinuti za njenu bezbednost, rešili smo da je zbrinemo - objasnio je Dušan Stojanović iz Udruženja "Zooplanet".

Inače, misirka je u parku više od nedelju dana, a prolaznici su joj povremeno ostavljali i mrvice i zrnevlje. Ova vrsta ptice zahteva posebne uslove držanja, prostrano dvorište, travnjak i prostor za letenje.

U udruženju kažu da su nedavno saznali da je ptica je čuvana u stanu u strogom centru grada odakle je uspela da pobegne.

- Odlučili smo da ptica neće biti vraćena vlasniku čak iako se on javi jer ne ispunjava uslove za držanje u stanu i na taj način krši Zakon o dobrobiti životinja. Mi nećemo podneti prijavu protiv držaoca, ali ćemo izreći opomenu i budućim držaocima ukoliko se odluče da drže ovakvu ili sličnu vrstu u neadekvatnim uslovima - dodao je Stojanović.

On je objasnio da po Zakonu o dobrobiti životinja, vlasnici koji na ovakav način drže određene vrste mogu biti sankcionisani od strane nadležne inspekcije.

Udruženje "Zooplanet" bavi se odgojem i proučavanjem životinja, a čine ga mladi i ambiciozni članovi i stručno osoblje iz oblasti veterine, ornitologije, kinologije, etologije. Nedavno je ovo udruženje kandidovano za "Zeleni orden Srbije".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: