Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:27, 22. 10. 2014.

| Društvo

Najugroženiji preuzmu tek četvrtinu planiranih obroka

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
narodna-kuhinja
Mali broj obroka se skuva, a nešto se i baci, arhivska fotografija

Iako je planirano da dnevno 2.000 Nišlija dobije obroke Narodne kuhinje, od kada je krenula podela, dnevno kuvanu hranu preuzme svega oko 600 Nišlija, a jedan deo skuvanih jela se i baci.

Posle višemesečnog odlaganja Narodna kuhinja u Nišu ponovo je krenula sa radom uz donacije Crvenog krsta i kujnu Studentskog centra. Međutim, bonove za besplatne obroke, kako kaže gradski većnik zadužen za socijalna pitanja Branislav Ranđelović, preuzelo je tek 600 najugroženijih Nišlija.

Ranđelović pojašnjava da je odvojeno dovoljno novca da se dnevno skuva 2.000 tanjira tople hrane, ali da se ne preuzme ni svih 600, koliko se trenutno priprema.

Broj preuzetih obroka je nešto manji, u skladu sa tim koliko korisnika se pojavi da preuzme obrok, ali na to ni Crveni krst ni Studentski centar ne mogu da utiču. Ovakva situacija je i u svim drugim Narodnim kuhinjama u Srbiji, koje rade sa kuvanim obrocima, te nema razloga ni za kakvu paniku i podizanje tenzije. S obzirom na to da je moguće svakodnevno preuzimati bonove za preostale dane u tekućem mesecu, ukupan broj se iz dana u dan menja, a očekuje se i da u predstojećem periodu raste - kaže Ranđelović.

Razlozi zbog kojih se i deo skuvanih obroka ne preuzme, prema mišljenju Ranđelovića, kriju se u lošem zdravstvenom stanju, bolesti, slaboj pokretnosti ili geografskoj dislociranosti korisnika Narodne kuhinje.

randjelović Ranđelović kaže da nema mesta panici i da je ista situacija i u drugim gradovima Srbije, arhivska fotografijaZbog novonastalih problema održan je sastanak svih koji brinu o radu Narodne kuhinje i donete su odluke koje bi trebalo da uvećaju broj preuzetih bonova, ali i broj podeljenih obroka.

Da se napravi precizna analiza koji korisnici su tokom oktobra redovno preuzimali obroke kako bi za novembar svi oni koji ne žele da redovno preuzimaju obroke bili skinuti sa spiskova. Da se ponovo sugeriše slabo pokretnim korisnicima da umesto njih obrok preuzme neko od njihovih ukućana i da Crveni krst i Studentski centar osmisle proceduru po kojoj bi se svakog dana, nakon podele obroka, eventualni viškovi hrane sakupili na jednom mestu i stavili na raspolaganje drugim korisnicima socijalnih pomoći ili štićenicima ustanova socijalne zaštite  - rekao je Ranđelović.

I kao poslednji zaključak sa sastanka je i dogovor da Crveni krst traži dozvolu od svoje centrale da nepokretnim i dislociranim korisnicima nadalje deli mesečne pakete namirnica, umesto kuvanih obroka. To bi, ukoliko bude odobreno, moglo da se realizuje, kako kaže Ranđelović, već od decembra.

Podsetimo, Narodna kuhinja je zvanično krenula sa radom 1. oktobra, dok je prošle godine radila manje od 3 meseca.


Loša hrana?

Jedan od razloga za to što najugoženiji ne preuzimaju kuvane obroke jeste i, kako neki od njih kažu, izuzetno loša hrana. Korisnica R.P. prestala je da uzima hranu na punktu jer se razočarala u kvalitet jela.

Ne isplati mi se da dam novac za autobusku kartu da bih došla do punkta i dobila kutlaču splačina. Ovo je jad i beda kakvu nam hranu daju. Jednom nedeljno možda bude neko meso u tragovima u nekom jelu - kaže R.P.

Pita se i zašto hranu pripremljenu za Narodnu kuhinju bacaju, a ne daju je studentima kada već tvrde da je ona dobrog kvaliteta.

U niškom Studentskom centru kažu da se hrana priprema po istim standardima i za studente i za Narodnu kuhinju, ali da se razlikuju pojedine namirnice, jer ono što se kuva za najugroženije donira Crveni krst. 

Tvrde da se poštuju sve nutritivne vrednosti, kao i obaveza da hrana sme da bude isporučena najviše u periodu od 4 sata nakon spremanja i da posle toga "u prisustvu stručnih lica mora da bude eliminisana".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • zoza niš

    09:16 // 23. 10. 2014.

    ostali ne uzimaju obroke jer neće da čekaju red sa sirotinjom kojima stvarno treba obrok malo više terenske obrade zahteva a ne papirološke svelo bi potrebe za obrokom na realnu cifru

  • Zoran Jovanovic

    12:17 // 22. 10. 2014.

    Perišić će pojesti kao dokaz da je dobro!Dokazaće kako su ljudi nezahvalni i bahati on obezbedi oni kukaju!Napred Perišiću

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: