Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:07, 4. 3. 2011.

| Društvo

Neizvestan dolazak pape u Niš

Autor:B.G.Izvor:TANJUG
foto: wikipedia

NIŠ, RIM - Predsednik ekumenske fondacije Pro Orijente Johan Marte danas je malo verovatnom ocenio posetu poglavara rimokatoličke crkve pape Benedikta XVI Srbiji 2013.godine, prenosi TANJUG.

Razlog posete pape u Srbiju trebalo bi da bude proslava 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta 2013. godina u Nišu.

- Iako je Srpskoj pravoslavnoj crkvi puno stalo do toga, tenzije unutar ove crkve trenutno su prepreka za takvu posetu - rekao je Marte u izjavi katoličkoj novinskoj agenciji "Katpres".

Marte je rekao da je u brojnim razgovoima sa predstavnicima SPC i srpskih zvaničnika, mogao spoznati spremnost za pozivanje pape u Niš, rodno mesto rimskog imepratora Konstantina velikog koji je 313. godine doneo MIlanski edikt kojim je hrišćanstvo priznao kao zvaničnu religiju.

- Trenutno, međutim, SPC deluje paralisano. Razlog za to je opasnost od podele unutar crkve zbog svađe sa raščinjenim vladikom i episkopom raško-prizrenskim Artemijem, koji ima svoje sledbenike i striktno je protiv posete pape - rekao je Marte.

Prvi put ideju da papa dođe u Niš izneo je aktuelni patrijarh SPC Irinej, u vreme dok je još bio episkop niški.

Ipak, da su šanse da poglavar rimokatoličke crkve dođe u Niš 2013. godine male, moglo je da se zaključi i iz nedavne izjave episkopa bačkog Irineja da se "još ne zna" da šta će na kraju biti.

- To je sve još rano, o tome ne treba uopšte da govorimo, ne postoji nikakva konkretna agenda za centralnu proslavu - rekao je vladika Irinej u Nišu, odgovarajući na pitanje da li je napravljena lista zvanica za proslavu 2013. godine i da li je papi upućen poziv za proslavu.

- Kad bude vreme, govorićemo o tome. To nije uopšte tema za razgovor - rekao je episkop.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nislija

    11:34 // 6. 3. 2011.

    Iz ovih komentara ne mogu da prepoznam osecaj gradjana za tudju svetost. Papa je ogromnom delu svetske populacije ono sto je nama Patrijarh pa mi nije jasno kako se ocekuje postovanje nase svetinje uz istovremeno nepostovanje tudje, u stvari znam odgovor Mi ne postujemo nase pa samim tim ni tudje nije vredno.

  • Dragan Ninkovic

    06:02 // 6. 3. 2011.

    Ono što svi mi zaboravimo, je to da svi verujemo u jednoga Boga, i da on ne poznaje nacije i podele. A još i jedan detalj : prvi srpski kralj Stefan Prvovenčani je krunu dobio odakle? Kako nas istorija uči iz RIMA! Od Pape Honorija III 1217 godine!

  • Vojkan Živković

    01:46 // 6. 3. 2011.

    Nema ni veze, sam je na šteti... Žurka će proći i bez njega

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: