Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:35, 11. 1. 2017.

| Društvo

Nema spasa od redova za zdravstvene knjižice

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
red za knjizice
Nišlije u redu čekaju i po nekoliko sati; foto: JV

Dok se Nišlije više od 2 meseca žale na višečasovno čekanje u redovima za izdavanje, overu i promenu podataka na novim zdravstvenim knjižicama, u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje tvrde da maksimalan broj zaposlenih radi na ovome, ali i da je problem u tome što “tek treba da se unapređuje sistem”.

Građani koji su primorani da stoje u redovima pred šalterima u “Socijalnom”, nedeljama se javljaju redakciji Južnih vesti, pitajući se zbog čega se na istim šalterima obavljaju različite radnje.

Zašto se nove knjižice overavaju “zahtevom za markice”, kada nikakve markice ne postoje, zašto se i sinhronizacija podataka vrši na istom mestu i ono najvažnije, kako izbeći gužve u kojima se “gubi” po nekoliko sati. Kako i same Nišlije kažu, “hiljadu muka, a jedan šalter”.

Opšti je haos, ovo je sramota, a o ulascima preko reda i vezama ne treba trošiti reči. Sada treba pozvati gospodina premijera da vidi ovu sramotu - rekla je jedna Nišlijka.

Mnogo je onih koji su “zaglavljeni” u redovima zbog potvrde da su zdrastveno osigurani, koja važi dok se ne izradi nova knjižica. 

Ja već 5 sati čekam, a sigurno još neću na red. Ima još 15 pre mene. Zbog čega se uopšte overavaju knjižice? Zar ne treba to digitalno da ide? I kakav je to "zahtev za markicu", kada nikakvih markica više nema? - pita jedan građanin.
 

Međutim, u RFZO kažu kako su sa 4 isturena odeljenja u opštinama Medijana, Crveni krst, Pantelej i Palilula povučeni radnici i prebačeni na šaltere “Socijalnog” kako bi ubrzali posao. red za knjizice "Tek treba da se unapredi sistem"; foto: JV

Ovi radnici su povučeni i svi rade na šalterima u sedištu filijale upravo da bi se maksimalno iskoristili svi ljudski resursi na poslovima primanja zahteva za Kartice zdravstvenog osiguranja. Iz razloga racionalnosti i bolje iskorišćenosti odlučeno je da se svi zaposleni koncentrišu tamo gde je najveće javljanje osiguranika i najveća gužva - kažu u RFZO.

Što se tiče problema sa overom knjižice, u Fondu navode kako je ovo tek “prva faza implementacije” novih knjižica i da zbog toga "postupak overavanja sličan overi starih zdravstvenih knjižica". Biće tako, kažu u RFZO, dok se sistem ne usavrši.


Prvo čekanje u pošti, pa opet u "Socijalnom"

stare za nove knjizice Stare važe do izdavanje novih; foto: JVIako je od prošlog meseca, kako bi se rasteretile gužve, omogućena i predaja zahteva za nove knjižice na šalterima pošte, po potvrdu o predatom zahtevu se ponovo ide na šalter Fonda. Dok su građani zbunjeni ovako komplikovanom procedurom, u RFZO objašnjavaju kako potvrda nije svima potrebna.

Potvrda PZK izdaje se samo licima koja nemaju overenu  staru „papirnu“ knjižicu, kao i licima koja su izgublila overenu staru knjižicu. Potvrda PZK nije potrebna i ne izdaje se: deci do 18 godina, trudnicama, porodiljama koje imaju neoverenu staru zdravstvenu knjižicu i penzionerima kojima je zdravstvena knjižica trajno overena - rekli su u Fondu.


U redovima i za zamenu podataka na knjižici 

Još jedna od stavki koja se obavlja na šalterima filijala Fonda za zdravstveno osgiranje je i sinhornizacija podataka, koja se vrši kada osiguranik promeni neki od podataka koji se ne štampa na samoj kartici, kao što je promena adrese ili osnov osiguranja.

zdravstvena knjižica "Hiljadu muka, jedan šalter"; foto: JVI dok u RFZO kažu da "za sinhronizaciju nije propisana posebna procedura", Nišlije kažu da za sinhronizaciju kartice čekaju po nekoliko sati.

Jedan građanin kazao je kako je čekao 3 sata da mu se sinhronizuje kartica, što je na kraju i učinjeno. Međutim, ističe on, na kartici se nije promenio datum overe, kad je očita u bilo kojoj ustanovi i na sajtu RFZO, zbog čega mu je u filijali Fonda rečeno da mora "ponovo u red".


Pitam u čemu je problem, oni mi kazu "nije sinhronizovana, a to što si bio prošlog puta to može svako da nam kaže. Mi se ne sećamo, uzmi broj i čekaj". Moje vreme je novac, ne mogu sebi priuštiti jos 3 sata bačenih u čabar, te smatram da je ono tamo ogromna sramota i vrhunski nivo nesposobnosti - rekao je jedan od nezadovoljnih Nišlija.

U RFZO kažu da takav problem nastaje jer se radi o podacima koji se "fizički upisuju na sam čip zdravstvene kartice, pa je to jedini način upisivanja".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milos

    17:49 // 12. 1. 2017.

    Biomatrijska dokumenta, da ne kazem plasticne kartice, se izdaju vec skoro punu deceniju. Iste su guzve i tada i sada. Koliko nesposoban neko moze da bude da se ne napravi sistem gde ce sve biti brzo i efikasno. Izgleda da su ove dve reci nasoj vladi u potpunosti strane!

  • Milica

    15:21 // 12. 1. 2017.

    Može li neko da objasni smisao zahteva za nešto što MORA da se zameni? Zbog čega jednostavno RFZO ne menja knjižice za kartice onda kad treba da se overavaju? Zašto penzionerima ne mogu da pošalju na kućnu adresu? Zbog 400 dinara takse? Pa što ne povećaju iznos koji se uplaćuje za osiguranje za po 400 dinara? A uz to i ne radi...

  • ledi

    14:46 // 12. 1. 2017.

    Ima spasa - ne planiram da je uopšte vadim. Zahvaljujući tome što u laboratorijama nema reagensa, pa moramo sami da ih kupujemo i tome što čovek pre umre nego li dočeka rezultate, a o zakazivanju kod lekara da ne govorimo - radije ću se lečiti kod priv. lekara. Treba para, da, ali od ovog "besplatnog" lečenja vajde nema.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: