Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:25, 20. 9. 2010.

| Društvo

Niš dobio još tri opštine

Autor:S.S.Izvor:Južne vesti
arhivska fotografija

NIŠ - Skupština grada Niša usvojila je danas odluku o pristupanju Gradskoj zajednici opština Niš. To znači da je administrativno Niš dobio još tri samostalne opštine - Ražanj, Gadžin Han i Merošina. Ove teritorijalne jedinice su već donele skupštinske odluke o pristupanju.

Predsednik Skupštine grada Mile Ilić (SPS), koji je inicijator formiranja Gradske zajednice, rekao je da Gradska zajednica neće "oduzeti" ni jedno ovlašćenje opštinama koje joj pristupe, niti će dodatno koštati građane.

On je ocenio da je inicijativa u skladu sa Ustavom i zakonima i da se Gradska zajednica ne "poklapa" sa već postojećim Nišavskim okrugom. Cilj formiranja ovakve zajednice je, naglasio je, decentralizacija Srbije i brži ekonomski razvoj Niša i juga Srbije.

- Ovo je originalni model decentralizacije, demetropolizacije i debeogradizacije Srbije, kojim Niš preuzima na svoja pleća veću odgovornost za razvoj jugoistočne Srbije i približavanje našeg grada i regiona razvijenijem Beogradu i Vojvodini. Beograd i Vojvodina su isposlovali Zakon o glavnom gradu i Omnibus zakon Vojvodine kojima su obezbedili veća sredstva za sebe, pa je normalno da to želi i Niš i drugi delovi Srbije. Ne želimo da "beogradizaciju" zamenimo "nišizacijom" i zato je Gradska zajednica otvorena za pristup svih opština koje to žele, kako bi ravnopravno i konsenzusom odlučivale o ostvarenju zajedničkih interesa, na korist svake opštine u zajednici. Sa indignacijom odbijam primedbe da na ovaj način "razbijamo" i "atomiziramo" Srbiju jer ovo nije čak ni oblik autonomije, već način sprovođenja politike ravnomernog regionalnog razvoja - rekao je Ilić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dusica

    19:26 // 21. 9. 2010.

    Osnivanje zajednice opstina samo im daje za pravo jos radnih mesta koje popunjavaju nepismeni ali iz stranaka, a aNAROD PLACA. SRAM VAS BILO!

  • Ivan

    00:18 // 21. 9. 2010.

    Samo su nam jos tri opstine falile. Grad ionako nema para a ni sposobno rukovodstvo da odrzava postojece. Usrecicemo se sa Gadzin Hanom, Merosinom i Raznjem.

  • Nik

    21:15 // 20. 9. 2010.

    Ovo je Miletov novi rad(eksperiment) za neki strucni casopis. U stvari presipanje iz supljeg u prazno. Nis ce ostati na zal;ost, rupa jos mnogo godina.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: