Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:45, 18. 10. 2013.

| Društvo

Niš usvaja Deklaraciju o borbi protiv trgovine ljudima

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
deklaracija
Puna sala Skupštine Grada, u poseti Nišu i ministarka zdravlja Slavica Đukić-Dejanović

Prvi put je Konferencija posvećena borbi protiv trgovine ljudima održana u nekom srpskom gradu van Beograda i Vojvodine. Niš je izabran zbog odluke da prvi usvoji vrlo važnu Deklaraciju.

U 2012. godini u Srbiji je bilo 79 registrovanih slučajeva trgovine ljudima, a do septembra ove godine 66. Prema rečima ministarke zdravlja Slavice Đukuć-Dejanović za još intenzivniju borbu neophodna je saradnja sa jedinicama lokalne samouprave.

- Lokalne samouprave moraju preuzeti deo potrebe da i same sa institucijama i civilnim sektorom učestvuju, pre svega, u prevenciji uticajem na rizične grupe, a kada se identifikuje problem da počne da se štiti žrtva - rekla je ministarka.

Niš je prvi grad u Srbiji koji će uzeti aktivno učešće u borbi protiv ove pošasti, a to je saopšteno u danu kada se obeležava Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima.

- Kao predsednik Skupštine Grada predložiću, a mislim da će svi šefovi Odborničkih grupa to i prihvatiti, da na prvoj narednoj sednici Skupštine Grada usvojimo Deklaraciju o borbi protiv trgovine ljudima - rekao je predsednik niške Skupštine Mile Ilić.

Usvajanje ove Deklaracije deo je projekta “Lokalne zajednice u borbi protiv trgovine ljudima” koji sprovodi NVO “Atina”. Iz “Atine” upozoravaju da je u Srbiji u porastu broj dece žrtava trgovine ljudima, a specijalizovani programi za zaštitu ove ranjive kategorije ne postoje.

- Nedostaju i adekvatni programi prevencije trgovine ljudima, te je formiranje Lokalne mreže u Nišu prvi korak koji bi trebalo da doprinese unapređenju položaja najranjivijih grupa - poručuju iz ove Nevladine organizacije.

U Nišu podršku žrtvama i prevenciju trgovine ljudima sprovodi tim koji čine predstavnici Grada, Tužilaštva, Doma zdravlja, Crvenog krsta, Doma “Duško Radović”, NSZ, Otvorenog kluba, Centra za socijalni rad, MUP-a, Uprave za obrazovanje, Pravnog fakulteta i Udruženja “Osvit”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Šeki

    09:19 // 19. 10. 2013.

    Ovo su stvarno gluposti. Pomodno nametanje teme i još idiotskije ponašanje svih u sali.Pa zar nemamo usvojenu strategiju bezbednosti, savet za bezbednost grada, policiju, centar za socijalni rad?

  • SAMO MLATITE PRAZNU SLAMU

    21:33 // 18. 10. 2013.

    Koja je to po redu deklaracija koju je usvojio ovaj Grad? I šta s tim? Ponovo i uvek mrtvo slovo na papiru. Šta je sa deklaracijom o vanrednim dogadjajima i upravljanjiu njima? Sta sa ostalim deklarac

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: