Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:38, 10. 10. 2013.

| Društvo

Niški inženjer elektronike na Olimpijadi u Jermeniji

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Marko-Zivanovic.JPG
Marko Živanović

Nišlija Marko Živanović, koji je nedavno "desetkom" diplomirao na Elektronskom fakultetu u Nišu, od 14. do 18. oktobra predstavljaće Srbiju na 8. Međunarodnoj olimpijadi iz mikroelektronike u Jermeniji.

Učešće na ovom svetskom takmičenju Marko je izborio na nacionalnim kvalifikacijama, kada je odgovarajući na pitanja i rešavajući zadatke na engleskom jeziku osvojio najviše bodova od svih 5 kandidata iz Srbije. 

To mu je omogućilo sigurno putovanje u Jerevan, jer troškove puta za prvoplasiranog takmičara u svakoj državi snosi organizator, inače vodeća svetska firma u elektronici "Synopsys".

- Pravo učešća na Olimpijadi stekla su još dvojica kolega, sa fakulteta u Beogradu i Novom Sadu, ali ne znam hoće li moći da plate put. Možda ću jedini predstavljati Srbiju i jedva čekam takmičenje - kaže Marko.

Za učešće na Olimpijadi, koja okuplja najtalentovanije inženjere mlađe od 30 godina, potrebno je izuzetno znanje 9 različitih oblasti iz fizike, matematike, elektronike i programiranja.

Za to što će imati šansu da se u Jermeniji takmiči protiv kolega iz celog sveta zahvalan je profesoru Predragu Petkoviću, koji mu je i predložio da se prijavi, i profesoru Vojkanu Davidoviću, sa kojim se vredno priprema.

- Do nedavno sam pisao diplomski rad i čim sam ga "odbranio", posvetio sam se pripremama za Olimpijadu. Radim svakog dana, ima mnogo oblasti koje treba da "pređem". Ipak, nije teško jer me sve to zaista zanima - priča ovaj diplomac.

Posebno zainteresovan za mikrotalasnu elektroniku, Marko će ove školske godine nastaviti master studije.

- Kada završim "master", voleo bih da odem u inostranstvo na usavršavanje, najverovatnije u skandinavske zemlje ili Nemačku - kaže Marko. 

On ističe da je posebno ponosan što je niški Elektronski fakultet svoje predstavnike na ovoj Olimpijadi imao poslednjih 5 godina.

- Koleginica koja je tamo išla prošle godine rekla mi je da program, osim takmičenja, obuhvata i obilazak glavnog grada i upoznavanje tradicije i kulture, što me posebno raduje - priča Marko.

Osim u elektronici, ovaj mladi inženjer uspešan je i u sportu. Medalje je osvajao u plivanju, a povremeno trenira i džudo jer, kako kaže, uvek ima prijatelje raspoložene za trening.

Pošto na put polazi 13. oktobra, kada je rođen, rođendan će proslaviti po povratku, nada se, uz nove nagrade. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milivoje Antic

    18:31 // 30. 10. 2013.

    Marko,bravo,uvek si bio poseban i najbolji! Ponosan sam na tebe. Profesor

  • Marko

    20:46 // 23. 10. 2013.

    Samo napred kolega, osvetlaj nam obraz!

  • PeraPisar

    08:52 // 11. 10. 2013.

    Sva cast kandidatu. Medjutim, ovde je lavovski deo posla odradio dr Vojkan Davidovic. Pozdrav i njemu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: