Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:15, 25. 5. 2015.

| Društvo

Niški maturanti: Paradu nećemo pamtiti po lepom

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
podela-opreme.jpg
Ovako je na Čairu izgledala podela opreme jedne od škola (foto: Nikola Dopuđ)

Nakon što su u petak 22. maja na Maturantskoj paradi neki od njih plesali u narandžastim i belim majicama od prošle godine sa natpisima "Šabac" i "Užice", a neki ostali bez opreme, belih kišobrana i pištaljki, niški maturanti saopštenjem za javnost pitaju ko je za to odgovoran.

Razočarani zbog toga, objašnjavaju zašto taj dan neće pamtiti po lepom.

Nedelju dana ranije, škole su obaveštene da moraju da smanje broj učesnika jer neće biti dovoljno majica, kišobrana i pištaljki. Neke škole su se sa tim izborile tako što su ograničile broj učesnika po odeljenju. Organizatori su tim potezom doveli u pitanje to da li smo svi mi maturanti isti i da li treba svi da imamo pravo učešća u našem događaju - piše u saopštenju.

Cair Profesori morali da objašnjavaju zašto nema opreme za sve (foto: Nikola Dopuđ)Škole su zatim, kako kažu maturanti, redukovale broj učesnika i po obećanju očekivale da će dobiti po 80 ili 100 majica, ali se na stadionu "Čair", gde se delila oprema i odakle se krenulo u paradu, ispostavilo da ni to nije ispoštovano.

Bili smo dovedeni u položaj da biramo ko će od nas tog dana biti maturant, a ko će sa strane posmatrati događaj - objašnjava Nikola Dopuđ u ime svih niških maturanata.

Parada Neki su imali majice sa natpisom "Šabac"Kada su, kako pričaju maturanti, organizatori predložili da zaplešu samo oni sa opremom, profesori su se izborili za to da na kraju ipak u red za kadril na Trgu kralja Milana stanu svi maturanti.

Ali predlog da u prvim redovima budu oni sa majicama, a pozadi oni bez opreme doneo je novo razočaranje. Maturanti su tu odluku nazvali "školskim primerom diskriminacije".

Prozvali su maturante iz Gimnazije „Stevan Sremac“ da ih postave na početak. Da li zbog televizijskog prenosa ili estetike, naređeno je da se ispred bine poređaju parovi sa majicama, a da maturanti bez majica formiraju parove na kraju plesnog podijuma. Oni su se pobunili jer je trebalo da budu na dve suprotne strane, a dobili su svega 20 majica - prepričava Nikola.

Parada-2 Vršnjaci u ostalim gradovima bili isključivo u crnim i narandžastim majicama (foto: Nikola Dopuđ)Podsetimo, koordinatorka Parade za Srbiju Biljana Jovanović je na dan njenog održavanja rekla da je opreme bilo za oko 700 učesnika, koliko ih je u Nišu i bilo planirano, ali da se na kraju pojavilo oko hiljadu đaka više zbog čega su i nastali problemi.

Maturanti zato "organizatorima, gradskim većnicima, prijateljima i sugrađanima" poručuju da "nisu tražili mnogo, samo da taj dan provedu zajedno i da ga slave kao jedan od najznačajnijih u njihovim životima".

Dugujete izvinjenje nama koji smo bili tamo, onima koji nisu bili jer im niste dozvolili, profesorima koji su morali da izaberu ko pleše a ko ne, profesorima koji su na licu mesta pokušali da nam objasne zašto neko ima, a neko nema majicu. Pored toga, dugujete nam i „Maturantsku paradu“ to je ono što smo čekali četiri godine i još nismo dobili! - izričiti su maturanti.

Kažu da Evropa nije videla kako izgleda kada niški maturanti plešu, ali da je videla nešto važnije od toga - njihovu međusobnu solidarnost i poštovanje. 

Maturanti su na dan svog slavlja prisustvovali ovakvim situacijama

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zato

    03:16 // 27. 5. 2015.

    @Kiseli krastavac - Zato sto su to opstinske pare, znaci svih nas koji placamo porez.

  • Zasto

    12:08 // 26. 5. 2015.

    Kakvo ekstravagantno trosenje novca kad je vreme za opstu stednju!!! Majice, kisobrani i ostale gluposti koji ce uskoro zavrsiti na dnu necijeg ormara ili na djubristu!

    • Kiseli Krastavac

      14:26 // 26. 5. 2015.

      A sta tebe boli uvo na sta ljudi trose pare? Je l si ih ti zaradio ili oni/njihovi roditelji?

  • Ricardo

    09:41 // 26. 5. 2015.

    Sledeće godine predlažem ples u kupaćim kostimima i šta vas briga za kišu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: