Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:39, 20. 6. 2012.

| Društvo

Novi problemi za auto škole

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
Auto skola

Sudeći prema rečima iskusnih instruktora vožnje novi pravilnici o radu auto škola neće puno toga dobrog doneti auto školama, ali ni budućim vozačima.

24. maja ove godine u Službenom glasniku objavljeni su novi pravilnici o obuci kandidata za vozače i načinu polaganja vozačkih ispita. Oba pravilnika u čitav proces obuke vozača donose brojne novine.

Pre svega kandidati će posebno imati teorijske časove, posebno praktičnu obuku. Broj praktičnih časova vožnje ostaje isti 40, a uvodi se i obavezna teorijska nastava u trajanju od 40 časova, od kojih će 10 biti odvojeno za vežbe. Auto škole su dužne da obezbede učionice u kojima će se vršiti predavanja, ali kvalifikovane predavače.

Staniša Cvetanović instruktor vožnje sa tridesetogodišnjim iskustvom kaže da će biti mnogo teže i za kandidate i za auto škole.

- Ja se samo pitam kada će kandidat da se upiše, kada će da odsluša teoriju? Šta će biti ako ne položi iz prve? Biće situacija da neko ne može da krene sa vožnjom ni posle dva meseca od upisivanja. A tu je i lekarsko uverenje koje važi godinu dana, ali kandidat ne može da polaže ako je prošlo 6 meseci. To su dodatni troškovi – kaže Cvetanović.

Cvetanović kaže da mnoge auto škole neće moći finansijski da podnesu promene. Kako kaže, treba obezbediti učionicu, sa minimum 10 računara i video nadzorom. Treba uposliti saobraćajnog inžinjera koji mnogo više košta i koji, prema njegovim rečima, “neće da radi za 20.000 dinara”.

- Mi u “Magistrali” se nadamo da će jedna stavka zakona biti ispoštovana, a to je da instruktor koji je 30 godina u poslu može da drži teoriju. Ipak, mnogi neće moći to finansijski da izdrže. Mnoge škole su već u zatvaranju, a do stupanja na snagu novog zakona još škola će biti zatvoreno – zaključuje Cvetanović. magistrala Staniša Cvetanović, instruktor vožnje Auto škola "Magistrala"

Prema njegovim rečima, ako ostavimo na stranu probleme auto škola, novi pravilnici neće edukovati bolje vozače.

- Ne. Neće nikako biti bolji vozači. Ta teorijska nastava je bila i ranije i ništa bolje nije bilo. Vozač postaje bolji samo praktičnom obukom. Ako se ja pitam, časove praktične obuke treba povećati i na završnom ispitu kandidat treba vremenski duže da vozi kako bi pokazao šta zna – kaže Cvetanović.

Cena polaganja po novim pravilima još uvek nije utvrđena, ali spekuliše se da će se kretati između 50 i 70.000 dinara, što je prema rečima Cvetanovića, i tek kako velika suma za "ovaj siromašni deo zemlje".

Još uvek po starom programu

Novi pravilnici stupaju na snagu pet meseci nakon objavljivanja u Službenom glasniku, što bi značilo da krajem godine treba očekivati njihovu primenu. Od momenta stupanja na snagu novih pravilnika dat je dodatni rok od tri meseca u kome će kandidati za vozače, koji su započeli obuku po starom, imati vremena i da je dovrše.

Vozači koji su započeli obuku po postojećem sistemu, a nisu je završili do stupanja na snagu novih pravilnika moraće da odslušaju dodatna tri časa teorijske nastave i da izvoze tri dodatna praktična časa. Tek posle toga i položenog teorijskog dela ispita mogu da pristupe polaganju praktičnog dela vozačkog ispita.

Oni koji su položili teorijski ispit do stupanja na snagu novih pravilnika takođe će morati da pohađaju dodatne časove pre polaganja praktičnog dela ispita.

Za sve one koji na dan stupanja na snagu novih pravilnika nemaju položen teorijski deo ispita moraće posebno da polažu ispit iz prve pomoći.

Danom stupanja na snagu novih pravilnika, ispit se, kako teorijski deo tako i praktični, polaže po novom pravilniku, a samo obuka se može vršiti po starom još 3 meseca.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • JUGA PETROVIC

    22:21 // 26. 9. 2012.

    Ja sam skoro polozio za instruktora voznje. Nisam do sada radio nigde jer nisam ni imao prilike..ceo ovaj zakon me plasi i mislim da nikad necu ni da se zapolslim. Pogotovo zbog teorijske obuke koja traje 40 casova..Nije bas lako da drzis teorijsku nastavu,a nikada nisi ni radio taj posao.Moje pitanje bi bilo ako moze neko da mi odgovori, da li mi buduci instruktori imamo neke dokvalifikacije??I gde ce se odrzavati ta nastava za nas buduce instruktore?? Da li postoji neki vodic za teorijsku nastavu ili samo da pricamo ono sto mislimo da bi trebalo?? Juga

  • djoleee

    10:41 // 21. 6. 2012.

    Ovaj instuktor je najbolji na svetu, kod njega sam odvozio sbih 40 casova i polozio iz prve i sada sam vozio do grcke sam sa drugarom bez problema samo posle godinu dana iskustva !!!

  • Aca

    19:09 // 20. 6. 2012.

    Ako auto škole i instruktori nastave da rade onako kako su radili svih ovih godina nikakav pravilnik neće moći da poveća kvalitet novih vozača.
    Auto škola mora da ima ima učionicu jer je to škola a ne trafika i naravno stručno lice tj saobraćajnog inžinjera i stručne i kvalitetne instruktore.
    Naravno, ne može svako da položi iz prve a što je još bitnije ne može svako da bude vozač, jednostavno nije svako sposoban (mentalno ili fizički) da bude učesnik u saobraćaju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: