Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:04, 15. 4. 2011.

| Društvo

Optužbe protiv direktorke Simfonijskog

Autor:S.S.Izvor:Južne vesti

NIŠ - Predstavnici sindikata Simfonijskog orkestra u Nišu i predsednik Upravnog odbora ove kulturne ustanove Igor Aleksić optužili su vršioca dužnosti direktora Tatjanu Minčič Veličković da odluke donosi bez saglasnosti UO.

Oni su održali konferenciju za novinare gde su ukazali “na samovolju direktorke”.

- Minčić-Veličković nezakonito je izabrana na funkciju vršioca dužnosti jer joj je mandat istekao 29. maja prošle godine, ali je 1. juna 2010. bez konkursa imenovana za v.d. Uprkos tome što su članovi UO odlučili da se raspiše konkurs, ona je zabranila pravnoj službi da objavi konkurs. O tome smo više puta pisanim putem obaveštavali gradonačelnika Niša Miloša Simonovića i predsednika Skupštine grada Mileta Ilića, ali nismo dobili nikakav odgovor. Stanje u orkestru je loše jer se probe i koncerti izvode na amaterskom nivou. Nemamo stalnog dirigenta, jer direktorka tvrdi da gradonačelnik ne odobrava da se zaposli. Ali zato se gostujući plaćaju enormno, pa jedan inostrani dirigent dobija 120.000 dinara za koncert, plus dnevnice, hotelski i putni troškovi za četiri dana boravka u Nišu. Za nastup na prošlogodišnjem “ Nimusu” dobio je 220.000 dinara. Odluka UO je bila da gostujući dirignet ne sme da bude plaćen više od 70.000 dinara - kazala je zamenik predsednika UO Snežana Jovanović na konferenciji za novinare.

Aleksandar Mitić iz Sindikata muzičkih umetnika ističe da više od 70 odsto muzičara u NSO svira na svojim instrumentima, ali je zato još 2007. godine nepotrebno kupljen bas-klarinet.

- Dobili smo 500.000 dinara u okviru projekata za kulturu, za nastup na Ohridskom letu. Niti smo bili tamo, niti neko ne zna gde su ta sredstva - objašnja on.

Direktorka Minčić Veličković negirala je za beogradski dnevnik “Blic” sve optužbe. Ona tvrdi da su sve njene odluke u skladu sa zakonom i naglašava da su neistinite tvrdnje o visini honorara dirigentima.

- Svi gostujući dirigenti dobijaju po 1.000 evra, ali je to I za sve troškove. Odluku za “Nimus” usvaja programiski savet, a ne ja. Nije tačno da sam ja odlučila da se kupi bas-klarinet, nego tadašnji UO, ali je tada nabavljen i komplet klarineta, horna… Tih 500.00 dinara smo dobili samo na papiru, tako da me nepravedno optužuju za sredstva - rekla je Minčić Veličković novinaru ovog dnevnika.  

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Саша Ђорђевић

    17:25 // 18. 4. 2011.

    Како, бре, ову в.д. директорку није срамота? Пази, "тих 500.000 смо добили само на папиру"? Па, не, требала си да добијеш у кешу! Наравно да је добила на папиру, само је питање где су потрошене, на то није дала одговор! Овакво њено понашање је чист егзибиционизам! Било ко нормалан, после оволиких афера, хонорара, бас кларинета, клавира и оваквих аргументованих прозивки, сам би дао оставку, а који су њени мотиви да и даље буде у фотељи? Од ње не видесмо ништа аргументовано, ни документовано? У праву је овај "Посматрач" : на крају ће Одбор за именовање (на чијем је челу опет Г17) да смени цео Управни, Надзорни, а њу ће да легализују на месту, овога пута, директора и НИКОМ НИШТА! То би било већ други пут да Одбор за именовање кроји чланство у Управном који не жели да легализује њене брљотине и ником ништа није сумњиво? Докле, бре, више? В.Д. директорка, дајте сами оставку и вратите се да свирате, међу оне које би требало да доживљавате као колеге. Или вас је управо тога страх?!

  • Posmatrač

    10:11 // 18. 4. 2011.

    Mada mi Južne Vesti često ne objavljuju komentare, a vidim i da su povukli iz taba-a vesti sa najviše komentara vest "Volonteri sa duplim honorarima", iako ima najviše komentara, ipak ću komentarisati, kao neko ko je zainteresovan za situaciju u kulturi u gradu u kome živi.
    @Snežana Jovanović: Ja sam čuo da se Ministarstvo kulture oglasilo izjavom da je sadašnja direktorka nezakonito postavljena na funkciju v.d., ali tu Izjavu nisam nigde video, ni pročitao?! Zašto je Vi ne objavite na nekom od svojih sajtova, grupa ili ovde, ukoliko je imate, pa da nam neko pravno protumači ko je prekršio Zakon? Koliko sam shvatio, to je zvanično saopštenje Ministarstva za kulturu, pa je pitanje zašto to Ministarstvo ne reaguje zbog kršenja Zakona i zašto je v.d. i dalje tu gde jeste. Ima mnogo pitanja na koja treba dati odgovor - eto teme za istraživačko novinarstvo (500.000 dinara za Ohridsko Leto, ko je potpisom odobrio Plan i Program Simfonijskog za ovu godinu kad je Upravni odbor opstruiran, zašto nije usvojen Izveštaj ni za 2009., ni za 2010. godinu, a da to ne bude izneseno kao problem pred Skupštinu Grada, honorari, itd...) Lepo ste počeli sa onom emisijom na ANEM-u i to je srž pitanja: koja je svrha postojanja Vas kao Upravnog odbora, Nadzornog odbora i ko uopšte ima ingerencije da kontrološe rad sadašnje v.d., i naravno snosi posledice u slučaju eventualnih nepravilnosti ili "ne daj Bože" zloupotreba?

  • snezana Jovanovic

    00:19 // 18. 4. 2011.

    Da je v.d. direktorka postavljena tako sto je prekrsen Zakon, objasnjeno je odgovorom na pitanje koje smo dobili od Ministarstva za kulturu. Zasto to niko iz medija ne objavljuje, iako su svi taj papir drzali u rukama u petak na press konferenciji?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: