Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:43, 22. 8. 2011.

| Društvo

Otvaranje regionalne Sigurne kuće u Nišu

Autor:Lj.S.Izvor:Južne vesti
sigurna kuca 1

NIŠ - Prva regionalna sigurna kuća u Nišu zvanično će biti otvorena u utorak, 23. avgusta, dok će se jedanaest žena i osmoro dece koja trenutno borave u Prihvatilištu za žene i decu žrtve nasilja, useliti dan ranije.

- Nakon dve i po godine od početka radova, adaptacije i opremanja, sve je spremno za otvaranje Sigurne kuće - rekla je član Gradskog veća Dušica Davidović.

Prva regionalna Sigurna kuća je na površini od 388 kvadratnih metara, a žrtve nasilja u porodici biće smeštene u deset soba i na raspolaganju će imati i dnevni boravak i potpuno opremljene kuhinje i kupatila. U svakom trenutku moći će da primi 25 žena sa decom, a u slučaju potrebe, ovi kapaciteti se mogu proširiti.

Niš je jedini grad u Srbiji u kome postoji odluka Skupštine grada o osnovanju ovakve ustanove, tako da je obezbeđeno njeno sigurno funkcionisanje. Odbornici su usvojili i Statut ove ustanove i imenovali rukovodstvo.

Sigurna kuća ima regionalni karatker, a sarađivaće i sa filijalama Nacionalne službe za zapošljavanje u okolnim mestima, kako bi mogla da se obezbedi kvalitetna prekvalifikacija i dokvalifikacija žena žrtava nasilja i njihovo ekonomsko osamostaljenje i osnaženje.

Uz pomoć Advokatske komore Niš obezbediće se besplatno pravno zastupanje žrtava nasilja, a posebnim projektima pažnja će se posvetiti i osnaživanju žena sa invaliditetom koje trpe nasilje.

Sigurna kuća opremljena je uz pomoć donatora, a kompanija "Mr Bricolage" poklonila je materijal u vrednosti od pola miliona dinara, a Ministarstvo rada i socijalne politike doniralo milion dinara. Sa 1.35 miliona dinara pomogla je kompanija Filip Moris, OTP Banka sa 500 hiljada, dok su se zaposlene žene "Societe generale" banke odrekle svojih osmomartovskih poklona i koktela i poklonile 250 miliona dinara. 

Rotari klub "Medijana" organizovao je aukciju slika i prikupio 100 hiljada dinara, a uz pomoć nevladine organizacije "Ljubi bližnjeg svog" obezbeđeno je posuđe, bela tehnika i ostala oprema za domaćinstvo. Najnoviju donaciju Sigurnoj kući, u iznosu od 100 hiljada dinara, uručila je kompanija "DM" prilikom otvaranja novog prodajnog objekta.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: