Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 12. 11. 2010.

| Društvo

Otvorena "kuća znanja"

Autor:D. KocićIzvor:Južne vesti

LESKOVAC - U Leskovcu je svečano otvoren Centar za stručno usavršavanje u obrazovanju.

Ovu vaspitno-obrazovnu ustanu, "kuću znanja" na obalama reke Veternice, simboličnim presecanjem vrpce, svečano su predali na korišćenje, ambasador Švajcarske u Srbiji Ervin Hofer i gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić, koji je pre same svečanosti, priredio prijem za visoke goste iz Švajcarske i Ministarstva prosvete.

Centar za stručno usavršavanje u obrazovnaju uspostavljen je kao projekat Ministarstva prosvete, a podržali su ga Švajcarska agencija za razvoj i saradnju i grad Leskovac. Osnovan je, inače, za stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju, ali i ostalih koji imaju potrebu za nekim vidom stručnog usavršavanja.

Slobodan Kocić, gradonačelnik Leskovca, nazvao je ovaj centar "fabrikom znanja" uz naglasak da je 21. vek nesumljivo vek znanja, permanentnog učenja i ko to ne shvati nema čemu da se nada.

- Srećan sam kao gradonačelnik jednog malog grada što dobijamo ovako važnu instituciju u kojoj će se usavršavati pedagozi dva okruga, Jablaničkog i Pčinjskog – rekao je Kocić.

Direktorka Centra švajcarske agencije za razvoj i saradnju u Beogradu Betris Majer naglasila je da se stručnim usavršavanjem u obrazovanju ne doprinosi samo razvoju prosvete, nego i globalnom napretku lokalne sredine.

- Smatramo da će daljim stručnim usavršavanjem mladi ljudi imati mnogo veće perspektive u svome životu. Švajcarska podršava i druge projekte u Leskovcu, a finansiranje u obrazovanje je baza svih investicija, jer će biti podsticajni korak za dalji razvoj Leskovca – istakla je Betris Majer.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Erdvin Hofer, uz čestitke gradu na novom, moderno opremljenom Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju, podvukao je da je Leskovac za domaćina centra izabran među 40 gradova i opština, učesnika konkursa, te da je značajna i činjenica da je ovaj grad poneo titulu pobednika.

- Ako ste pobednik, znači da imate određene prednosti, a ako imate određene prednosti možete da prevaziđete sve ekonomske i političke probleme. Ako imate prednosti, morate da radite timski, u dobrom timu ka dobrom cilju – ocenio je ambasador Hofer.

Ovaj, kao i drugi centri za stručno usavršavanje u obrazovanju, nastali su posle potpisivanja Memoranduma o saradnji i razumevanju 24. juna 2003. godine između Vlade Švajcarske, švajcarske Agencije za razvoj i saradnju i Vlade Republike Srbije, odnosno Ministarstva prosvete. Do sada je u Srbiji formirano devet centara sa tendencijom povećanja njihovog broja.

U adaptaciju tzv. male škole OŠ "Svetozar Marković", koja je prerasla u Centar za stručno usavršavanje, uloženo je oko 15 miliona dinara. Trećinu sredstava obezbedio je Grad Leskovac, a dve trećine Švajcarska agencija za razvoj i saradnju.

Centar za stručno usavršavanje u obrazovanju prostire se na oko 357 kvadratnih metara i, između ostalog, ima kongresnu salu sa 75 mesta, dve prostorije za realizaciju stručnih seminara, biblioteku sa medijatekom, računarski centar i druge prateće objekte, odnosno sadržaje koji su neizbežni deo ove vrste vaspitno-obrazovnih ustanova.

Leskovac je, inače, jedan od pet gradova koji su dobili Centre za stručno usavršavanje nastavnika u Srbiji. Pored grada na Veternici, centre imaju Smederevo, Kruševac, Kikinda i Šabac, a od ranije postoje u Užicu, Čačku i Nišu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: