Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:02, 7. 9. 2010.

| Društvo

Počela gradnja gasovoda Niš - Leskovac

Autor:D.K. i P.B.Izvor:Južne vesti, Press
ilustracija; foto: bdonline

LESKOVAC – U Doljevcu počela izgradnja gasovoda MG-11 koji će spajati Niš i Leskovac.

Svečanosti povodom početka radova u selu Kočanu kod Doljevca prisustvovali su predsednik Vlade Srbije, Mirko Cvetković, ambasador Ruske federacije, Aleksandar Konuzin i predstavnici Jugorosgasa i SrbijaGasa.

Reč je o prvoj fazi izgradnje gasovoda gasovoda koja će priridni gas transportovati do Vranja, sa usputnim priključenjima za naselja i gradove pored kojih prolazi – Doljevac, Leskovac, Vlasotince, Vladičin Han, Surdulica, Vranjska Banja, Vranje.

– Na ovaj način stvara se energetska baza za dalji razvoj ovog regiona i otvara mogućnost priključenja industrije i široke potrošnje na gasovodni sistem – saopšteno je iz kabineta gradonačelnika Leskovca, Slobodana Kocića.

Dužina prve faze projektovanog gasovoda od Niša do Leskovca je 52 km. Istovremeno sa izgradnjom ove deonice rade se projekti gradske mreže i stvaraju se uslovi za priključivanje 20.000 domaćinstava u Leskovcu, male privrede, odnosno skoro svih naselja i objekata.

Vrednost prve faze gasovoda Niš-Leskovac, uključujući i gradsku mrežu u Leskovcu, iznosi 16 miliona eura, a ukupna vrednost projekta, uključujući i magistralni gasovod do Vranja dužine 120 kilometara i gradske mreže duž trase gasovoda iznosi oko 40 miliona, precizira se, između ostalog, u saopštenju iz kabineta gradonačelnika Leskovca.


Slabo interesovanje Nišlija za gas

Iako je gasifikacija bila jedna od osnovnih tema nekoliko poslednjih kampanja pred lokalne i republičle izbore u Nišu, sada, kada su tehnički uslovi za povezivanje domaćinstava na gas stvoreni, interesovanje je veoma malo.

Za korišćenje ovog energenta prijavilo se samo oko 300 potrošača, a prilikom izgradnje gasovodne mreže računalo se na 8.000 korisnika, prenosi dnevni list Press.

Kao osnovni razlog za to Press navodi slabu platežnu moć Nišlija i visoku cenu uvođenja gasa koja, zajedno sa kupovinom posebnog gasnog kotla i ostale specijalne opreme, lako pređe i 3.000 evra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: