Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:57, 24. 7. 2012.

| Društvo

Pokvareni govorni automati kod Suda

Autor:Svetlana RajkovićIzvor:Južne vesti
240x0_semafor

Tri od osam govornih automata za slepe i slabovide osobe na semaforima kod niškog Osnovnog suda ne rade. Nadležni više od mesec dana ne reaguju.

Ovaj kvar predstavlja problem pri prelasku raskrsnica osobama za koje su postavljeni.

- Pre nekoliko nedelja prelazeći ulicu Kralja Stefana Prvovenčanog čekala sam da se oglasi govorni automat koji će mi saopštiti da mogu da pređem ulicu. Čekala sam desetak minuta, ali nisam čula glas automata. Nakon toga zamolila sam jednog od prolaznika za pomoć i tek kada sam se približila drugom kraju ulice shvatila sam da jedan od govornih automata ne radi. Po pravilu, govorni semafori trebalo bi da imaju dva zvučnika postavljena sa obe strane pešačkog prelaza. To je veoma važno jer na taj način slepa osoba na bilo kom delu raskrsnice da se nalazi, može da čuje govorni automat koji joj daje informaciju o bezbednosti prelaska. Ovaj problem naročito je izražen u popodnevnim časovima kada je frekvencija saobraćaja najveća – kaže Marija Milanović, članica Saveza slepih u Nišu.

Marija dodaje da se u situaciji kada jedan od govornih automata nije u funkciji, događa da se na susednom kraju ulice isti ne čuje, tako da slepa osoba ne može da zna kada je zeleno svetlo za pešake. Tada je prinuđena da zamoli prolaznike za pomoć uprkos tome što govorni automat formalno postoji.

Govorni automati na semaforima kod jedne od najprometnijih raskrsnica u gradu, postavljeni su januara prošle godine. Prema ugovornoj obavezi, održavanje automata povereno je kompaniji “Pupin Telecom AD” iz Zemuna koji ih je i montirao. Ova kompanija u obavezi je da održava uređaje i otkloni kvarove u garantnom roku.

Od nadležnih iz ove kompanije nismo uspeli da dobijemo informaciju koliko traje garantni rok, niti da li je on istekao ili ne. Prema nezvaničnim informacijama, garantni rok traje godinu dana.

- Direkcija za izgradnju grada Niša trebalo bi da dostavi zahtev kako bi naša kompanija otklonila kvar na govornim automatima pet dana po prispeću zahteva. Bez tog zahteva, mi ne znamo da li kvar postoji ili ne. Uradićemo popravku kada dobijemo zahtev i izvršićemo primopredaju gradu koja nije urađena – ističe Snežana Mošurović, direktor prodaje u kompaniji “Pupin Telecom AD”.

Portparol Direkcije za izgradnju grada Niša Dragan Videnović istakao je da primopredaja nije izvršena i dodao da oni ne smeju da rade popravke na uređajima koji nisu u vlasništvu grada.

U JKP „Gorica“ kažu da oni nisu nadležni za kvarove na spornim automatima, ali dodaju da su izvršili jednu „intervenciju po nalogu Direkcije“.

- Očekujemo da se izvrši tehnička primopredaja gradu, nakon čega će se regulisati servisiranje i održavanje opreme na ovoj raskrsnici. Mi smo po nalogu Direkcije za izgradnju grada Niša samo smanjili vremenski interval rada govornih automata na period od 6 do 22h. Mi nemamo ugovornu obavezu za održavanje automata, već se naša intervencija svela samo na opremu za svetlosnu signalizaciju – ističe Ivan Jašović, organizator sektora za signalizacije u JKP „Gorica“.

U Savezu slepih kažu da je neophodno popraviti kvar na govornim automatima.

- To je postavljeno sa namerom da bude ispravno. Sada je to problem i to nije pitanje koje može da bude sporno. Potrebo je što pre popratiti govorne automate – apeluje Nenad Radenković, predsednik Saveza slepih u Nišu.

- Postojanje dva govorna automata na semaforima veoma je korisno i pri orjentaciji slepe ili slabovide osobe, jer krećući se od jednog do drugog kraja ulice po jačini zvuka vi čujete da li ste na sredini ulice ili ste u neposrednoj blizini trotoara. Čujete udaljavanje zvuka sa jedne i približavanje zvuka sa druge strane, a ukoliko se nalazite na sredini ton koji sa semafora dopire do vas je ujednačen – ističe Marija Milanović.

Uređaji na semaforima emituju govornu poruku o nazivu ulice za vreme zelenog svetla za pešake i zvučni signal za vreme trajanja zabrane prelaska ulice. Na raskrsnici kod Suda postavljeno je osam ovakvih automata od kojih je šest poklonila kompanija VIP, dok je dva finansirao Grad Niš.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Vlajko

    14:03 // 25. 7. 2012.

    Garant ih je pokvario neko ko zivi na samoj raskrsnici. Mozete li da zamislite kako je ziveti tamo, kad vam celog dana bije sa zvucnika "Mozete preci Vozdovu ulicu, mozete preci Vozdovu ulicu, mozete preci Vozdovu ulicu...".
    Jesam za to da se ljudima pomogne, ali ne na ovaj nacin.

  • Pera

    10:39 // 25. 7. 2012.

    mora da je kupljen kod Kineza :D

  • Joe

    09:02 // 25. 7. 2012.

    Kakav crni govorni automat, pa to je najveća glupost koju su postavili. Treba pomoći tim ljudima na drugi način, veća novčana pomoć, prevoz itd...
    Kombi koji bi trebao da se koristi za prevoz najviše se koristi u privatne svrhe. Sramota.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: