Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:12, 9. 7. 2012.

| Društvo

Preporuka za rad na visokim temperaturama

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, Narodne novine
490x370_vrucina

Zamenik načelnika gradskog Štaba za vanredne situacije Žarko Ranković istakao je da će danas biti preporučeno svim preduzećima da prilagode radno vreme visokim temperaturama.

Temperatura u Nišu poslednjih desetak dana nije ispod 35 podeoka, a u najtoplijem delu dana termometar je na vrelom asfaltu pokazivao i celih 40 stepeni.

Na tolikoj vrućini nije lako raditi, a toga su svesni i u gradskom Štabu za vanredne situacije. ranković Žarko Ranković, arhivska fotografija

- Kako se paklene vrućine nastavljaju moramo da preduzmemo korake koji će našim građanima i zaposlenima olakšati svakodnevne aktivnosti. Već danas gradski štab uputiće preporuku svim direktorima i rukovodiocima javnih ustanova, institucija i preduzeća da radno vreme prilagode novonastalim uslovima – rekao je Ranković niškim Narodnim novinama.

Kako je nalasio Ranković, preporuka se ne razlikuje bitno od one koju je uputilo Ministarstvo rada i socijalne politike i nema snagu obaveznosti.

- Naša preporuka bi značila da svuda gde je to moguće radno vreme počinje ranije i ranije se završava, da se uvede dvosmenski rad, a gde se izvode građevinski radovi radnicima obezbede dovoljne količine vode za piće, pauze i boravak u hladovini – naglasio je Ranković.

Ranković je još jednom uputio apel Nišlijama da za zalivanje bašti i rashlađivanje koriste isključivo tehničku vodu kako bi se svim Nišlijama obezbedilo adekvatno snabdevanje pijaćom vodom.

Takođe, iz Štaba za vanredne situacije skreću pažnju da se vodi računa prilikom paljenja vatre na otvorenom. Neophodno je i proveriti sve izvore toplote i rizična mesta na kojima može doći do izbijanja požara u kućama i stanovima, naglašavaju u Štabu.

Preporuke gradskog Štaba za vanredne situacije

Na današnjoj sednici Štaba u cilju preduzimanja preventivnih i operativnih mera za redovno snabdevanje vodom i sprečavanje požara kao posledica sušnih perioda, a u cilju zaštite zdravlja i života građana odlučeno je da se preporuči sprovođenje sledećih mera zaštite:

1. da Gradske opštine u saradnji i koordinaciji sa JKP "Naisus", izvrše sve neophodne radove na javnim česmama kako bi iste dovele u funkcionalno stanje;

2. da JKP "Medijana", vrši jutarnje i večernje polivanje ulica, staza, parkirališta, parkova i zelenih površina;

3. zabranjuje se nenamensko trošenje vode iz gradskog vodovoda za zalivanje bašti, pranje automobila i slično;

4. da poslodavci organizuju skraćenje ili preraspodelu radnog vremena gde to omogućava proces i organizacija rada;

5. preporučuje se svim javnim i javnim komunalnim preduzećim u gradu, koja izvode radove na otvorenom ili vrše nadzor nad izvođenjem tih radova, da u periodu od 11:00 do 16:00 sati obustave rad svih zaposlenih na otvorenom prostoru u skladu sa Preporukom Ministarstva rada i socijalne politike;

6. građanima se preporučuje da bez preke potrebe borave na otvorenom u periodu od 10:00 do 17:00 sati, a ukoliko je to nužno preporučuje im se da obuku laganu odeću svetlijih boja, po mogućstvu od prirodnih materijala, da koriste otvorenu obuću, naočare za sunce, šešire, kape, suncobrane i slično, uzimaju više tečnosti i izbegavaju kofeinske napitke i alkoholna pića:

7. građanima se preporučuje da vrše ventilaciju stanova i drugih prostorija u kojima borave, na prirodan ili veštački način, a u slučaju korišćenja klima uređaja iste podese tako da razlika u temperaturi između spoljne sredine i sredine u kojoj se boravi ne bude veća od 10 stepeni;

8. organizovati učestali inspekcijski nadzor nad sprovođenjem mera zaštite i bezbednosti na radu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • zrajković

    15:15 // 9. 7. 2012.

    srbina samo po džepu
    treba uvesti obavezu naredbu ili tako nešto koje bi zaštitilo radnike koji su izloženi visokoj temperaturi
    i inspekcijski nadzor ne pridržave se- kazna 150.000 za svaki dan nepridržavanja obaveze pa nek se misli poslodavac tih radnika

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: