Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:27, 29. 12. 2010.

| Društvo

Problemi sa gradskim stipendijama

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti

NIŠ - Umesto da prijava najboljih niških đaka i studenata za gradske stipendije bude formalnost, ispalo je da osim dobrih ocena i uspeha na međunarodnim i državnim takmičenjima moraju da poznaju dobro i pravne nauke.

Osim dokumentacije koja je u tekstu konkursa navedena pod "Dokumentacija koju kandidat podnosi", na šalteru gradske uprave traženi su dodatni dokumenti.

- Na stranu to što sam čekao više od sat vremena da bi mi na kraju rekli da mi dokumentacija nije potpuna. Osim što su mi tražili fotokopiju ličnih karata roditelja, morao sam da donosim i fotokopiju zdravstvene knjižice mog rođenog brata iako on nema nikakve veze sa stipendijom - kaže jedan od nezadovoljnih studenata.

U Upravi za obrazovanje, koja je sprovodila proces prijave, kažu da ne znaju otkud zahtev za zdravstvenom knjižicom brata a da je sve ostalo "jasno napisano".

- Tačno je da to ne piše u tekstu konkursa pod stavkom "Dokumentacija koju kandidat podnosi", ali svako ko se prijavio za stipendiju morao je da pročita i šta piše na poleđini Prijave, a tamo jasno piše da su potrebne fotokopije ličnih karata i članova domaćinstva. Na kraju, uslove propisuje Komisija za podsticaj talentovanih učenika i studenata, koju je imenovao lično gradonačelnik i koja ima prava i da pooštri uslove - kaže Vesna Stojanović iz Uprave.

Na pitanje zbog čega to nije bilo napisano u tekstu konkursa, Stojanović je odgovorila da se to "podrazumeva". Tekst konkursa i prijava možete videti i na sajtu Grada Niša.


Poseban problem imali su svi koji su prijave podnosili uz nove, biometrijske lične karte. S obzirom da na njima nije navedena adresa stanovanja a da čitača ličnih karata nije bilo, svi su morali da idu do policije i vade uverenje o prebivalištu, koja se plaća 420 dinara.

- Prethodnih dana nije bilo nikoga, a juče, poslednjeg dana konkursa je u redu bilo 300 ljudi, pa sam čak i ja, kao šef odeljenja, morala da ostavim svoj posao i odem na šalter da pomognem kolegama. Mi smo imali čitač ali iskreno ja nisam toliko vična tehnici pa ne znam ni da li je to moglo da radi, a čak i da je radilo gužva je bila tolika da ne bi smo mogli da ga koristimo - kaže Stojanović.

Vredi pomenuti da su Južnim vestima bila potrebna skoro dva radna dana da "otkriju" zbog čega nije korišćen čitač ličnih karata.

Juče nam je u Upravi za građanska stanja rečeno da "šalter jeste njihov, ali da je poveren Upravi za obrazovanje". U Upravi za obrazovanje nam je rečeno da "zaposleni jesu njihovi, ali da opremu održava Služba za informacione tehnologije". U Službi za informacione tehnologije potvrđuju da je to njihov deo posla, međutim, nisu mogli da nam potvrde da li je neko od njih tražio da se taj uređaj postavi.

Inače, reč je o uređaju pomoću kog se očitavaju podaci iz ličnih karata sa čipom, koji u prodavnicama košta manje od 2.000 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • legalista

    10:56 // 30. 12. 2010.

    Hajde sada kazne i smene pod hitno! Ne samo komentari po forumima i senzacionalisticki tekstovi koji traju dva, tri dana. Ako mislimo da se ista promeni ovde treba da se napravi pritisak da neko bude kaznjen zbog ove brljotine. I tako svaki put za svaku brljotinu kada nekog mrzi da radi svoj posao ili ne zna da radi svoj posao.

  • pera

    15:52 // 29. 12. 2010.

    FT1P !!!! Zar su ucenici ocekivali da dodju na salter i iz prvog puta da imaju sve papire ? Pa ne ide to tako !

  • Damir

    15:12 // 29. 12. 2010.

    Nažalost Mica Ubica je na svakom koraku.

    http://www.youtube.com/watch?v=FTbXSTe7BIg

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: