Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:31, 16. 3. 2018.

| Društvo

Prolećni mraz preti voćkama

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
voce
Poslednjih godina prolećni mrazovi znatno smanjuju rod; Ilustracija; foto: JV/V. Milić

Zahlađenje koje se očekuje sledeće nedelje moglo bi da smanji prinos voća, koje je već počelo da pupi, kaže savetnica niške Poljoprivredne službe Tanja Živković. Najugroženije su rane sorte kajsije, koje su počele da cvetaju, što je zabrinulo poljoprivrednike, kao i one koji očekuju neki prinos iz svog dvorišta.

Temperaturni skokovi svakako ne pogoduju vegetaciji jer ona kreće i staje, a loše vreme i padavine sprečavaju i oprašivanje jer insekti miruju.

Voćke koje su procvetale ranije, neke sorte kajsija, imaće problem i ovo kišno vreme im ne pogoduje, zato što ne može da se obavi oplodnja. Normalno, kad je loše vreme ne izlaze pčele i nema oprašivanja. Tako da iako ne izmrznu i ako samo procvetaju, neće moći da se desi oprašivanje pa će biti smanjen rod - objašnjava Živkovićeva.

Savetnica za voćarstvo dodaje da su poslednjih nekoliko godina prolećni mrazovi smanjili prinos, te da se nada da su sada voćari spremni za predstojeće vremenske prilike - bilo da su uradili zadimljavanje, orošavanje ili neku drugu metodu zaštite.

Poslednje tri godine imamo problem u voćarstvu zbog tih kasnih prolećnih mrazeva. Prošle godine je to obralo voće i do 100 % na nekim terenima - šljiva, višnja, orasi. Sve zavisi kad se jave, koliko dugo traju i u kojoj fazi voćarsku kulturu zahvate ti kasni prolećni mrazovi - objašnjava.

Živkovićeva ističe da sve zavisi o toga u kojoj fenofazi mraz zahvati voćku, da li kada krene pupoljak, cvet ili zametanje plodova. Temperature od nekoliko stepeni ispod nule mogle bi da naprave štetu voćarskim kulturama.

Negativne temperature će sigurno da nanesu štetu. Sve zavisi koliko će niske temperature da budu. Temperature od nekoliko stepeni iznad nule ne bi trebalo da naprave nikakvu štetu, ali opasni su mrazovi i temperature ispod nule, od -2 ili -3 stepena mogu da nanesu veće ili manje štete, zavisno od vremena, gde i koliko traju - dodaje.

Podsetimo, od nedelje se očekuju znatno niže temperature, a prema prognozama meteorologa, moguće je da sneg padne i u nižim krajevima.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: